Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Co do zdjęć kotów - kit, czy 50-ka?

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Eh. Odgrzebuję stary temat. Kolejna wystawa kotów - pierwsza z lampą. No i? IMHO porażka. Zdjęcia są ogólnie niedoświetlone (biegałem z 50-ką i 420-ką). W sobotę myślałem, że to kwestia FEC na -2/3. Dzisiaj dałem na 0 i co? Praktycznie to samo Moja Magda powiedziała, że te zdjęcia są... 'średnie'. Z przymusu posiadania tylko jednej karty robiłem JPG-i, a nie RAW-y, więc trochę kiepsko się z tym cokolwiek będzie robiło. Zastanawiam się w ogóle, czy wystawiać cokolwiek dla ludzi... Nie wiem gdzie leży problem. Może to kwestia palnika pod kątem 45 stopni i kijowego odbłyśnika? Mogłem niby błyskać na wprost, ale wtedy miałbym na mur beton przepalony pierwszy plan albo coś innego Sam już nie wiem gdzie popełniłem błąd...

[ Dodano: Pon 11 Paź, 2004 05:45 ]
    Chyba już wiem co było problemem. Robiłem w Av na zafixowanym 1/200 Powinienem był robić na manualu...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal
    Sam już nie wiem gdzie popełniłem błąd...

[ Dodano: Pon 11 Paź, 2004 05:45 ]
    Chyba już wiem co było problemem. Robiłem w Av na zafixowanym 1/200 Powinienem był robić na manualu...
    Jak to ladnie ze sam sobie odpowiadasz...
    Ja robilem na Av ale NIDGY z zafiksowanym 1/200 ! Gdy musze zafiksowac konkretny czas to przelaczam na M, a tak to: pomiar matrycowy, Av, iso800, przyslony glownie F4, czasem bez lampy robilem na F2.8, czasy dobieral ok 1/50 , czasem wyszlo poruszone (moja reka drgnela albo kot - czesciej) ale ogolnie z doswietleniem lampa nie bylo problemu chyba ze ktos mi polozyl ciemnego kota na jasnej podkladce - raz nawet FEL nie pomogl . No i mogles poprosic - bym pozyczyl 2x128 i bys spokojnie RAW pstrykal :P (ale RAW niewiele pomaga na bledy w doswietleniu lampa).

Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jak to ladnie ze sam sobie odpowiadasz...
    Wiem wiem - tak jest najprzyjemniej
    Ja robilem na Av ale NIDGY z zafiksowanym 1/200 !
    No widzisz. Ja do tej pory pstrykałem tylko koty w domu i do tego zafiksowane 1/200 w zupełności wystarczało No ale głupia trąba jestem i tyle. Człowiek się uczy na własnych błędach Tylko szkoda, że nie wpadłem na to po pierwszym dniu wystawy

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal
    Człowiek się uczy na własnych błędach Tylko szkoda, że nie wpadłem na to po pierwszym dniu wystawy
    Mogles spytac .
    Btw sprobuj w domu zamiast Av i 1/200 tryb M i okolice 1/125 - lampa bedzie mniej walila i kolorki moga ladniejsze wyjsc. Ja za swoimi jednak i tak ganiam bez lampy.

Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Mogles spytac .
    E tam. Teraz mam chociaż satysfakcję własnego odkrycia (i doła z powodu 350 fotek do piachu)
    Btw sprobuj w domu zamiast Av i 1/200 tryb M i okolice 1/125 - lampa bedzie mniej walila i kolorki moga ladniejsze wyjsc. Ja za swoimi jednak i tak ganiam bez lampy.
    Robiłem tak. Po prostu zafiksowałem w czwartek jak robiłem fotki, coby je wywiesić na klatce, bo było mi wygodniej (koty się ruszały), a potem jakoś nie wpadłem na to, że to kwestia czasu. Chyba mi się udzieliło zmęczenie wystawowe Swoją drogą - jakie to dziwne jak człowiek może się umęczyć siedzeniem 2x8h...Za moimi bez lampy nie mam szans - szczególnie teraz przy obecnej pogodzie i godzinach powrotu do domu

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów