Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Kalibracja obiektywu - pytanie do CSI

Początki nałogu

Domyślnie Kalibracja obiektywu - pytanie do CSI

Witam,

Zapytam uprzejmie jeszcze raz (por. http://www.canon-board.info/autoryzo...27/index2.html), bo dalej odpowiedź CSI FOTO I VIDEO nie wyjaśnia, jakie i gdzie zapisywane są dane o kalibracji obiektywu (jest zbyt ogólna). Załóżmy, że mam dwie puszki 550D i 600D (obie bez mikroregulacji w body). Pierwsza źle współpracuje z obiektywem XXX (wyraźny FF) ale dobrze z innymi obiektywami, druga puszka dobrze ze wszystkimi, w tym z XXX (brak FF/BF). Chcę wysłać puszkę 550D + obiektyw XXX do kalibracji z zaznaczeniem, aby w puszce nic nie zmieniać (aby dalej z pozostałymi obiektywami działało tak jak teraz). Pytanie - czy po kalibracji przez CSI obiektyw XXX będzie dalej idealnie współpracował z drugim body 600D (jak do tej pory)?

Według Kuba1 - NIE
    Cytat Zamieszczone przez Kuba1
    Pytanie było o kalibrację serwisową obiektywu do body. No to logiczne jest na czym polega kalibracja obiektywu do body - na regulacji obiektywu względem danego body. Siłą rzeczy może on teraz inaczej niż przed regulacją, współpracować z innymi body, prawda?
    Według CSI - TAK
    Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO
    Kalibrowany jest dany zestaw i w tym przypadku została zastosowana taka procedura regulacyjna która nie zmienia ustawień dostarczonego sprzętu względem innych posiadanych urządzeń.
    ... czyli drugiego body (660D) oraz pozostałych obiektywów (urządzenie = body, obiektyw). [EDIT: nie zmieni ustawień, czyli nadal obiektyw XXX będzie współpracował z 600D (inne posiadane urządzenie) jak dotychczas, oraz oczywiście lepiej z 550D (już bez FF)]

Proszę uprzejmie o odpowiedź CSI: będzie współpracował (CSI ma rację, bo w pamięci obiektywu zapisywane są ustawienia korekcji TYLKO dla tego dostarczonego body, tzn. numer seryjny body - lub też informacja o korekcji danego obiektywu zapisywana jest w body - taka ukryta "mikroregulacja" danego szkła) czy też niekoniecznie (Kuba1 ma rację, bo w danych korekcyjnych NIE MA informacji o body, z którym ten obiektyw kalibrowano - lub kalibracja jest mechaniczna a nie elektroniczna) ?

Pozdrawiam, Alex
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 16-01-2013 o 14:34

Domyślnie Odp: Kalibracja obiektywu - pytanie do CSI

W takim przypadku jak Pana konieczne jest dostarczenie body wraz z obiektywem z którym jest problem. Należy jednak zaznaczyć co z czym prawidłowo a co nie czyli np. jeśli dostarczony obiektyw dobrze działa z innym body to proszę to opisać.
    Szerzej było to już opisane na forum. Nic ponad to nie mogę już powiedzieć.

Początki nałogu

Witam,

Pytanie było merytoryczne i proste:
    - na pewno będzie współpracował, bo zostanie zastosowana taka "procedura regulacyjna która nie zmienia ustawień dostarczonego sprzętu względem innych posiadanych urządzeń" (mikroregulacja w body)
    - niekoniecznie będzie współpracował, bo dane kalibracyjne zapisywane są w obiektywie (lub jest to kalibracja mechaniczna - przesunięcie soczewek).

Dostałem wymijającą i standardową odpowiedź CSI: "konieczne jest dostarczenie body wraz z obiektywem" to zobaczymy...

Nie wiem, czy to aż taka tajemnica CSI, aby odpowiedzieć, gdzie umieszczane są dane po kalibracji obiektywu w CSI, czy też Serwis po prostu tego nie wie (Pan podłącza komputerek do aparatu przez USB, naciska "kalibruj", idzie na kawę i już...). Trudno, pewnie się tego nigdy nie dowiemy...

Chyba jednak, przy takim podejściu Serwisu do przyszłego klienta, daruję sobie tę kalibrację w CSI...

Mimo wszystko dziękuję CSI za odpowiedź i pozdrawiam, Alex

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

W ostatnim numerze (1/2013) EOS magazine jest o tym duży artykuł, jak sprawdzić czy jest dobrze ustawione Body+obiektyw i jak ewentualnie poprawić.

Sprawdzenie polega na manualnym, jak najlepszym ustawieniu ostrości i następnie przełączenie w tryb AUTO i obserwacja okienka skali na obiektywie, przy wciśnięciu spustu do połowy.
    Najlepsze ustawienie to : statyw + LV + powiększenie 10x ustawione na obraz na monitorze. Obraz ściąga się ze strony magazynu, ale chyba może być dowolny.
    Jeśli nie drgnie to jest ok, z informacji w którą stronę i ile się przesunęło można wyciągać wnioski co trzeba zmienić.

Informacja kalibracyjna, o ile i w którą stronę dla danego obiektywu trzeba przesunąć AF, zapisywana jest oczywiście w body

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 22-01-2013 o 03:35

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta

Informacja kalibracyjna, o ile i w którą stronę dla danego obiektywu trzeba przesunąć AF, zapisywana jest oczywiście w body

jp
    Jeżeli tak, to za co zapłaciłem kiedy serwis Canona kalibrował mi sam obiektyw bez body?

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Jeżeli tak, to za co zapłaciłem kiedy serwis Canona kalibrował mi sam obiektyw bez body?
    Nie wiem, ale mogę sobie wyobrazić że np. sprawdzał czy wykonany jest zgodnie z dopuszczalnymi tolerancjami.
    Mógł również dojustować do owych tolerancji, ale to chyba mało prawdopodobne.

Jeśli np. cały system AF w body wykonywany jest z tolerancją +/- 0,5mm i obiektywy z tą samą tolerancją +/- 0,5mm to w większości przypadków osadzenie obiektywu na body będzie dawało poprawny odczyt AF.
    Ale jeśli się zdarzy że Twoje body jest złożone na np. owe +0,5mm i obiektyw który masz też jest złożony na +0,5mm no to masz problem i trzeba skalibrować, czyli zapisać w bazie body, że jeśli jest podłączony ten właśnie obiektyw to trzeba brać przy ustalaniu ostrości poprawkę taką która z tej kalibracji wyjdzie.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 22-01-2013 o 10:06

Początki nałogu

Witam,

A. Kalibracja samego obiektywu.
    Znalazłem artykuł (Variation Facts and Fallacies: Digital Photography Review) i filmik (Canon 50mm F1.8 DIY Focus Calibration - YouTube) o mechanicznej kalibracji AF obiektywu - aby polecenie z body przestawienia silnika np. o 5.00 stopni faktycznie przestawiało o zadany kąt, a nie więcej lub mniej... Pamiętajmy, że AF fazowy oblicza wartość, o którą silnik ma przestawić soczewki i NIE SPRAWDZA, czy soczewki faktycznie znalazły się w zadanym położeniu - kalibracja polega tu więc na dostrojeniu częstotliwości i/lub napięcia referencyjnego silnika w obiektywie. Być może, w nowych obiektywach da się to wykonać czysto elektronicznie, poprzez zapis w pamięci procesora obiektywu poprawki dla silnika (dodawanej do polecenia przesyłanego z body) - wymagany byłby tu specjalny program serwisowy, no i oczywiście odpowiedni firmware w obiektywie.

B. Kalibracja samego body.
    Tu POWINNY być najpierw wykonane wszystkie testy (pomiary), czy cały tor AF jest wykonany z zadaną tolerancją mechaniczną i ew. skorygowanie tego (np. poprzez wymianę wadliwych elementów, bo ew. śrubek regulacyjnych w moim body to nie widać...). Jednak prawdopodobnie Serwis tego nie sprawdza (co wynika z wcześniejszych odpowiedzi CSI w innych wątkach, pewnie nie ma takiej możliwości ???), więc pewnie jedynie wykonuje "mikrokalibrację ogólną" specjalnym programem serwisowym (coś na kształt FoCal) - podłącza "obiektyw wzorcowy" (pewnie manualny, z ustawionym precyzyjnie na stałe focusem np. na 3.00 m), uruchamia program serwisowy, który to zapisuje obliczoną (i stałą dla wszystkich obiektywów) korektę w pamięci firmware'u body (taki ukryty dla użytkownika "microadjustment").

C. Kalibracja "body+obiektyw" z zastrzeżeniem, aby nic nie zmieniać dla innych body/obiektywów (patrz moje pytanie wyżej)
    Tu prawdopodobnie wykonywany jest od razu "firmware microadjustment", gdzie zamiast "obiektywu wzorcowego" podłączany jest dostarczony obiektyw użytkownika, a dane o kalibracji zapisywane są wraz z danymi o obiektywie w pamięci wewnętrznej body ("firmware data") [CSI: "taka procedura regulacyjna która nie zmienia ustawień dostarczonego sprzętu względem innych posiadanych urządzeń"].

Jeśli się mylę, to uprzejmie proszę CSI o skorygowanie i podanie, jak to faktycznie jest wykonywane...

Pozdrawiam, Alex
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 22-01-2013 o 14:21

Punkt A ma sens jako dojustowanie obiektywu do prawidłowych wartości jakie powinien mieć przy opuszczeniu fabryki.
    Wydaje się, że może to mieć sens (tylko obiektyw) jeśli przy danym body dla kilku obiektywów jest ok a tylko z tym jednym nie jest dobrze.

jp

Aleximov fajnie, że zamieszczasz takie linki jak w punkcie A. Dzięki nim będziemy mieli więcej pracy
    Odnośnie punktu B to było już to omawiane na tym forum i nic ponad to co zostało napisane nie mogę powiedzieć. Teoria ze sprawdzaniem "śrubek regulacyjnych" bardzo ciekawa Odnośnie "obiektywu wzorcowego" tak naprawdę jest to narzędzie a nie obiektyw.

Cytat Zamieszczone przez CSI Zobacz posta
    Aleximov fajnie, że zamieszczasz takie linki jak w punkcie A. Dzięki nim będziemy mieli więcej pracy
    Odnośnie punktu B to było już to omawiane na tym forum i nic ponad to co zostało napisane nie mogę powiedzieć. Teoria ze sprawdzaniem "śrubek regulacyjnych" bardzo ciekawa Odnośnie "obiektywu wzorcowego" tak naprawdę jest to narzędzie a nie obiektyw.

Szanowni Państwo, CSI robi nam wodę z mózgu. Oto mój przypadek: Canon 50 1.4 - obiektyw ma BF. Wysyłam go na gwarancji przez sklep do CSI. Po jakimś czasie sklep się odzywa, że CSI żąda przesłania aparatu, bo bez niego nie naprawią tego obiektywu. Stwierdzam, że nie będę wysyłał aparatu, bo ten działa dobrze z innymi obiektywami i proszę o regulację "do wzorca" o jakim wspomina wyżej CSI, że jest to narzędzie, a nie obiektyw. Po kolejnych kilku dniach dzwoni do mnie technik z CSI i stwierdza ponownie, że muszę przesłać aparat i straszy mnie, że inaczej nie wyregulują obiektywu i odmówią naprawy gwarancyjnej. Ja pozostaję przy swoim i pytam Pana technika, czy po regulacji do obecnego body, przy jego zmianie, również będę musiał regulować ten obiektyw pod kolejne body. Technik z rozbrajającą szczerością, że "może się tak zdarzyć". CSI mówi nam to co jest dla nich wygodne. Jak zapytałem dlaczego mam wysyłać body, przecież mogą wyregulować "do wzorca" to stwierdził, że nie robią takiego czegoś. Jak mu przytoczyłem zacytowany wyżej post napisany przez CSI, to go zatkało. Ciekawe, czy sposób działania CSI jest znany CANON POLSKA??????

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów