Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Kalibracja obiektywu - pytanie do CSI

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Kalibracja obiektywu - pytanie do CSI

Ja myślę, że CSI mówi nam tyle ile może nam powiedzieć, zgodnie z umowami jakie ma podpisane (w tym najprawdopodobniej o zachowaniu w tajemnicy pewnych kwestii pod rygorem harakiri), z naszą ulubioną korporacją z Japonii

Ja przypuszczam, że dane kalibracji są zapisywane standardowo w body, bo np. w 6d mam możliwość mikroregulacji. I to mniej więcej jest tak, że mogę zrobić mikroregulację dla wszystkich szkieł jakie podpinam do body o daną wartość, lub tylko dla jednego i wtedy muszę wprowadzić numer seryjny takiego szkła - przypuszczam, że właśnie po to, by body widziało, w którym momencie ma ingerować. Więc to body ma zaszytą informację.

Dopiero zaczyna

Ja miałem podobny problem.
    85 1.8 + 60D, byłem osobiście w CSI, najpierw regulacja body do wzorca, później regulacja obiektywu do body.
    Efekt-żyleta

Dopiero zaczyna Awatar zbi_gniew

Może jest tu na forum użytkownik który kalibrował obiektywy z pierwszym body, po czym zmienił body na inne i opowie czy na nowo musiał kalibrować szkła. Czy z nowym body pracowały prawidłowo? To by wyjaśniało czy dane kalibracji są zapisywane w body czy w obiektywie.
    Aria

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez zbi_gniew Zobacz posta
    Może jest tu na forum użytkownik który kalibrował obiektywy z pierwszym body, po czym zmienił body na inne i opowie czy na nowo musiał kalibrować szkła. Czy z nowym body pracowały prawidłowo? To by wyjaśniało czy dane kalibracji są zapisywane w body czy w obiektywie.
    Dane kalibracji nie mogą być zapisywane w szkle bo niby jak? Poza tym skalibrowanie szkła do konkretnego body nie gwarantuje idealnej współpracy z innym body
    Miałem ten problem dawno temu i nie byłem zadowolony. Dopiero jak nabyłem nowe szkło ostrzy wzorowo z dwiema puszkami i nie wymaga regulacji
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Dane kalibracji nie mogą być zapisywane w szkle bo niby jak? Poza tym skalibrowanie szkła do konkretnego body nie gwarantuje idealnej współpracy z innym body
    Miałem ten problem dawno temu i nie byłem zadowolony. Dopiero jak nabyłem nowe szkło ostrzy wzorowo z dwiema puszkami i nie wymaga regulacji
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ja myślę, że CSI mówi nam tyle ile może nam powiedzieć, zgodnie z umowami jakie ma podpisane
    Też tak myślę. I w sumie nie ma co się na nich o to obrażać a niestety takie odruchy zauważyłem u niektórych naszych kolegów.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony

Ja kalibrowałem dwie L-ki do cropowego korpusu. Po zmianie body pracowały prawidłowo z nowym body bez korekt.
    Zdaje się, że już gdzieś wcześniej było to wyjaśniane przez serwisanta, że dany obiektyw może być kalibrowany tak aby korekta działała tylko z konkretnym body(logika podpowiada, że informacja jest zapisywana w body), lub globalnie (wychodzi na to, że zapisana w obiektywie), dlatego jeśli obiektyw ostrzy niedokładnie z jednym body, a z innymi ok, to proszą o informowanie o tym, ponieważ wtedy przeprowadzana jest kalibracja wpływająca na współpracę tylko z tym body (które trzeba powierzyć razem ze szkłem).

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Ja kalibrowałem dwie L-ki do cropowego korpusu. Po zmianie body pracowały prawidłowo z nowym body bez korekt.
    Zdaje się, że już gdzieś wcześniej było to wyjaśniane przez serwisanta, że dany obiektyw może być kalibrowany tak aby korekta działała tylko z konkretnym body(logika podpowiada, że informacja jest zapisywana w body), lub globalnie (wychodzi na to, że zapisana w obiektywie), dlatego jeśli obiektyw ostrzy niedokładnie z jednym body, a z innymi ok, to proszą o informowanie o tym, ponieważ wtedy przeprowadzana jest kalibracja wpływająca na współpracę tylko z tym body (które trzeba powierzyć razem ze szkłem).
    Skoro przedstawiłeś tak daleko idące wnioski, to w takim razie wytłumacz nam gdzie obiektyw posiada pamięć, w której zapisuje dane z kalibracji ?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Skoro przedstawiłeś tak daleko idące wnioski, to w takim razie wytłumacz nam gdzie obiektyw posiada pamięć, w której zapisuje dane z kalibracji ?
    rekty

Skoro da sie zapias nr serii, to zapisanie korekty AF bye powinno problemem

Pełne uzależnienie

Skoro da sie zapisac nr serii, to zapisanie korekty AF nie powinno byc problemem

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów