Witajcie moi mili!
Przymierzam się do zakupu sprzętu "kręcącego" filmy, przede wszystkim reklamowe, krótkie etiudy, ewentualnie okazjonalnie pokazy wnętrz nieruchomości.
Budżet na początek raczej skromniejszy, ale za to napędzający działanie wyobraźni i wyzwalający kreatywność.
Myślę o body 5d mark II, do tego oczywiście jakiś glidecam (tutaj nie wiem czy lepiej hd 1000 czy hd2000, a może jeszcze inny?) - 1 pytanie.
Następnie zastanawiam się nad szklarnią. Oczywiście manualna, to wiemAle teraz czy wybrać lepiej m42, które wydają mi się niezbyt ostre, czy lepiej zainwestować na początek w jeden dobry obiektyw. Aby pomóc Wam w ocenie mojej sytuacji dodam, że planuję przeznaczyć na cały zestaw max do 8000zł.
Zakupy będę robić w okolicach marca. Podejrzewam, że 5d mark II może uda się kupić wtedy za 4500 zł z małym przebiegiem, do tego glidecam z 2000 zł, więc zostanie ok.1500/2000 zł na obiektywy. Co proponujecie na początek? Czy warto wchodzić w M42? Czy one rzeczywiście są takie rozmyte i nieostre jak często można zobaczyć na filmach youtube? Myślę o Samyangu 85mm 1.4 i Samyangu 35mm 1.4. Takie 2 na początek. Ale cenowo wyjdzie trochę więcej niż M42a dodam, że fajnie byłoby zostawić jednak trochę grosza na inne przyjemności...
Proszę o pomoc. Z góry serdecznie dziękuję!