Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Obiektywy do filmowania - 5d mark II, glidecam + jakie szkła?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Szkła do filmowania - canon 5 mark ii + glidecam + jakie obiektywy?

Cytat Zamieszczone przez milka Zobacz posta
    do tego oczywiście jakiś glidecam (tutaj nie wiem czy lepiej hd 1000 czy hd2000, a może jeszcze inny?) - 1 pytanie.
    Zdecydowanie polecam HD2000. HD1000 jest raczej do małych handycamów. Z lustrem oczywiście też da radę, ale może się okazać niewystarczający, kiedy będzie się chciało zapiąć np. 24L, mikrofon, oświetlenie czy dodatkowy ekran.
    Cytat Zamieszczone przez milka Zobacz posta
    Czy warto wchodzić w M42? Czy one rzeczywiście są takie rozmyte i nieostre jak często można zobaczyć na filmach youtube? Myślę o Samyangu 85mm 1.4 i Samyangu 35mm 1.4.
    Samyang to nie M42. M42 to rodzaj bagnetu - gwintu większości starszych szkieł od Zenitów, Praktic itp. i przy używaniu z DSLR wymagana jest do nich przejściówka. Samyangi to nowe konstrukcje i są dostępne w mocowaniach poszczególnych producentów aparatów cyfrowych.
    Stare M42 raczej mogą nie wystarczyć do filmowania. Nie jestem przekonany, tym bardziej, że obrazek filmowy, a zdjęcie z tego samego sprzętu, to jednak dwie różne historie.
    Dlaczego akurat Samyangi i dlaczego takie ogniskowe? Miałaś w ogóle glide w rękach? Chcesz kręcić tylko z glide'a? Żeby uzyskać zadowalające ujęcia z dłuższych szkieł typu 85mm na glide, trzeba trochę poćwiczyć i 35mm też wcale nie jest takie krótkie (ale tu już można się szybko nauczyć).
    Nie planujesz w ogóle fotografować? Kupując Samyangi pozbawiasz się AFa, a np. jest Canon 85/1.8, który jest przecież świetnym szkłem.
    Na początek przede wszystkim bym się rozglądał za czymś szerokim w zakresie 17-24mm + Canon 85 na statyw. Z czasem uzupełniłbym o jedno lub dwa szkła w zakresie 35-50mm i myślał o wrzucaniu szkieł 50mm+ na glide (o ile jeszcze nie masz doświadczenia).
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 15-01-2013 o 15:09

Uprawnienia umieszczania postów