Strona 1 z 25 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 245

Wątek: Szumy - 350D

Domyślnie Szumy - 350D

Wczoraj przy piwku zachcialo mi sie robic z kolesiem jakies durne testy... On ma Nikona D50. No i jakiez bylo moje zdumienie, jak u mnie szumy bylo widac juz przy ISO 400, a u niego przy ISO 1600 dopiero przy sporym powiekszeniu?! Roznica wierzcie mi, kolosalna... :/ Zdjecia robione kitowymi szklami, przy tych samych parametrach, tego samego obiektu, ze statywu... No wymieklem... Naczytalem sie tyle, ze Nikon szumi, ale teraz dopiero zobaczylem, ze to moj Canon dostal po lbie, okrutnie... ((

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

a przypadkiem zdjecia z D50 nie przypominaly odszymionego plastiku?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    a przypadkiem zdjecia z D50 nie przypominaly odszymionego plastiku?
    Dzis je zobacze jeszcze na spokojnie, jednak zdumialo mnie cholernie to, ze u mnie juz na 400 mialem ziarno, nie wspomne o 1600. U niego naprawde nic, lub delikatne... Dodam, ze swiatlo sztuczne bylo a walilismy bez lamp, ale jakie to ma znaczenie? :/

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Nie no to po piwku było
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Domyślnie

Simon - zazdrszczę ci ja muszę dodawać szumy w PS za bardzo się do kliszy przyzwyczaiłem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Simon
    Dzis je zobacze jeszcze na spokojnie, jednak zdumialo mnie cholernie to, ze u mnie juz na 400 mialem ziarno, nie wspomne o 1600. U niego naprawde nic, lub delikatne... Dodam, ze swiatlo sztuczne bylo a walilismy bez lamp, ale jakie to ma znaczenie? :/
    No może mieć, jeśli canon dostał mniej światła to i obraz może wyglądać na bardziej zaszumiony...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Nie wiem jak aparat obrabia niedoświetlony jpg ale ja jak robię w RAW to gdy niedoświetlę zdjęcie i skoryguje RAW (podbije ekspozycje) to szumy wychodzą brzydkie nawet na ISO 100. Jak naświetlisz prawidłowo (histogram na prawo) to potem jak obrabiasz RAW to ISO 400 jest bardzo ok.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Nie wiem jak aparat obrabia niedoświetlony jpg ale ja jak robię w RAW to gdy niedoświetlę zdjęcie i skoryguje RAW (podbije ekspozycje) to szumy wychodzą brzydkie nawet na ISO 100. Jak naświetlisz prawidłowo (histogram na prawo) to potem jak obrabiasz RAW to ISO 400 jest bardzo ok.
    Tyle, ze nie o obrobke nam mchodzilo...
    Surowe fotki z dwoch aparatach, histogramy byly mniej wiecej podobne, wiec oba szkla dostaly podobna ilosc swiatla.
    RAW bez obrobki zapisany do JPG...
    No i szumy byly, jakie byly... :/

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Szumy na monitorze :-)

Weź te foty zapisz w jpg zrób odbitki 20x30 i wtedy zobaczysz co mniej szumi . Lub przeskaluj wielkość obrazka z 350 na taką wielkość jaką ma D50 i wtedy porównaj .

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

a w Nikonie była wyłączona redukcja szumu? Bo tam zdaje się jest jakaś funkcja, która odszumia zdjecia już przy najmniejszym ISO.
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Strona 1 z 25 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów