Strona 23 z 25 PierwszyPierwszy ... 132122232425 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 245

Wątek: Szumy - 350D

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Jesli Twoim zdaniem jakosc optyczna obiektywu oraz AF sa mniej wazne od szumow to nie mamy o czym rozmawiac :rolleyes:
    Nie to, że jestem jakimś adwokatem Tokinki, ale jej chodziło o to, że jedni porównuja rozdzielczośc optyczna szkieł drudzy szybkośc AF , trzeci szumy a czwarty dzwięk migawki. I kwestia co jest bardziej a co mniej ważne nie ma tu znaczenia. Taka zabawa dająca jakis tam pogląd na dany parametr. i już
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    Canon nie szumi i tak ma być!
    a kto powiedzial, ze nie szumi? szumi jak kazdy inny (tani) dslr. wystarczy nauczyc sie z tym, zyc, poprawnie naswietlac oraz prawidolowo odszumiac. poza tym szum w wiekszosci przypadkow nie ma znaczenia ...bo chyba nie po to robimy zdjecia aby cropy ogladac, prawda? na odbitce oraz po resize szum nie bedzie nam przeszkadzal :-) dlatego miedzy innymi nie zmieniam mojego trabanta na mniej szumiaca puszke.

Domyślnie

Tjaaa ...tylko, ze testy to trzeba jeszcze umiec robic aby mozna nazwac to testem...
    Chodzi wlasnie o to, ze ja nie robie testow, bo testy jak widac, sa bzdurne i nic nie pokazuja! no chyba, ze robisz fotki w doskonale oswietlonym laboratorium...
    Widac czarno na bialym, ze aparat szumi i szumial bedzie.
    Chyba, ze jesli Ty wcisniesz spust migawki mojego body na statywie, to wyjdzie Ci bez szumow, a jesli ja to zrobie, to szum bedzie...
    Jesli tak uwazasz, to rzeczywiscie, nie mamy o czym mowic ;-)
    Ja tam szumami sie nie przejmuje, co jednak nie oznacza, ze ich nie ma.
    Sa, byly i beda.

Domyślnie

a kto powiedzial, ze nie szumi? szumi jak kazdy inny (tani) dslr. wystarczy nauczyc sie z tym, zyc, poprawnie naswietlac oraz prawidolowo odszumiac. poza tym szum w wiekszosci przypadkow nie ma znaczenia ...bo chyba nie po to robimy zdjecia aby cropy ogladac, prawda? na odbitce oraz po resize szum nie bedzie nam przeszkadzal :-) dlatego miedzy innymi nie zmieniam mojego trabanta na mniej szumiaca puszke.
    Juz nie przesadzajmy z tymi tanimi dslr...
    Kupujac Canona 350D, kupilem juz jakas marke i jakosc.
    Za chwile sie okaze, ze moze powinienem zostac przy S2?!
    Chodzi tylko o to, ze niech ktos, kto nie zrobil zdjec obu aparatami nie gada, ze Canon szumi mniej, jak nie jest to prawda.
    Moze robi lepsze zdjecia, moze ma lepsze kolory, ergonomie, dusze.
    Jednak poza LABORATORIUM, szumi, bardziej niz inny system

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Simon
    JZa chwile sie okaze, ze moze powinienem zostac przy S2?!
    Ten to dopiero ma szumy! W ISO400 jest taka sieczka że ledwo widac co jest na zdjęciu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Simon
    Widac czarno na bialym, ze aparat szumi i szumial bedzie.
    Chyba, ze jesli Ty wcisniesz spust migawki mojego body na statywie, to wyjdzie Ci bez szumow, a jesli ja to zrobie, to szum bedzie...
    Jesli tak uwazasz, to rzeczywiscie, nie mamy o czym mowic ;-)
    Ja tam szumami sie nie przejmuje, co jednak nie oznacza, ze ich nie ma.
    Sa, byly i beda.
    Cieszę się że to Simon napisałeś. gdybym to ja napisała okazało by się że ...kobieta - to pewnie statyw źle ustawiła itd.

Co do neat image - racja te suwaki są po to by nimi suwać w zależności od potrzeb i zaszumienia danego kadru - te przykłady wstawiłam jako ciekawostkę. Neat image jest dla mnie nowością - nie umiem go poprawnie obsługiwać - czego nigdzie nie kryję.
    Co więcej nie mam innych programów do odszumiania, które zapewne zrobią to lepiej. Mam to co darmowe, na zakup mnie nie stać. A tak na marginesie ciekawe ilu z Was ma legalne oprogramowanie zakupione za ciężkie tysiące - często czytam popraw to czy tamto - to dziecinnie proste w programie X czy Y. Tyle, że ten program kosztuje bagatelne kilka tysięcy PLN. Taki OT ale jednak mnie to ciekawi - ilu z Was wydało te pieniądze na legalne oprogramowanie?

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Taki OT ale jednak mnie to ciekawi - ilu z Was wydało te pieniądze na legalne oprogramowanie?
    No jak ? Wszyscy przecież.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74
    No jak ? Wszyscy przecież.
    Tiaaa
    nooo i właśnie podobna jest wiarygodność wielu sampli, testów itd na tym forum (i chyba nie tylko). Czasem wynikają z prostej ludzkiej pomyłki a czasem z chęci udowodnienia innym,.... że są wielbłądami.
    Nie masz najnowszego progamu do obróbki i się do tego przyznajesz - jestes do kitu, masz puszkę, która nie jest doskonała jak laboratoryjne testy to wykazują - jesteś beznadziejna:-(

Dominique - ja nie twierdzę, że z szumami nie da się żyć, że przekreślają ten czy inny model aparatu, ja tylko lubie trzymać się faktów

Domyślnie

Cieszę się że to Simon napisałeś. gdybym to ja napisała okazało by się że ...kobieta - to pewnie statyw źle ustawiła itd.
    ;-)
    Dobre
    No coz mialem napisac...
    nie jestem jakims onanista Canonowym.
    Jestem tutaj, z racji zakupu 350D.
    Chce sie czegos dowiedziec, poczytac, a czasem i napisac nie zaszkodzi.
    To, ze sprzet mam od niedawna, nie znaczy, ze nie potrafie zrobic dwoch zdjec i ich obiektywnie porownac.
    Tak samo jak Ty Tokin
    Ja tam widzac szumy, nie bede mowil, ze ich nie ma.

A co do neat image to troche OT, bo chodzi o zdjecia z aparatu, a nie o ich obrobke.
    Jednak narzedzie jest dosc potezne, mozna nim sporo osiagnac.
    Tyle, ze ja wole fotki zmniejszyc, a wtedy szumu zadnego juz nie widze, niz przypadkiem je spieprzyc wygladzajac, bo na sofcie za bardzo sie nie znam

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Neat image jest dla mnie nowością - nie umiem go poprawnie obsługiwać - czego nigdzie nie kryję.
    Co więcej nie mam innych programów do odszumiania, które zapewne zrobią to lepiej. Mam to co darmowe, na zakup mnie nie stać.
    NeatImage to akurat jeden z lepszych programów. Niepotrzebnie myślisz że ktoś robi Ci zarzuty o zły sposób odszumiania, bo to jak obrazy wyglądają po odszumianiu ma tutaj drugorzędne znaczenie, chodziło chyba o to jak zdjęcie wygląda po wyciągnięciu z puszki. Chociaż zaraz pewnie znajdzie się ktoś, kto stwierdzi że szum aparatu X jest większy na kanale luminancji a Y bardziej szumi na kanale chrominancji co jak wszyscy wiemy świadczy na korzyść Y bo łatwiej usunąć przy pomocy NeatImage i mniej widać (i tutaj cały wywód o tym że ludzkie oko jest bardziej wrażliwe na zmianę jasności niż koloru) itd.
    Pozdrawiam

Strona 23 z 25 PierwszyPierwszy ... 132122232425 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów