Strona 20 z 25 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 245

Wątek: Szumy - 350D

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74
    No i moja teoria chyba raczej upadła Dzięki wielkie TOKINka. A czy mi dodaje otuchy, czy raczej zniechęca ??? Hmmm...Trudno wziąłem na klatę fakt, że moja wymarzona 350tka nie jest taka idealna (he jak w życiu i w sumie to dobrze, że to wyszło teraz bo potem sam bym was zamęczał cropami przy ISO 1600 i z lamentem w głosie.

Jak słowo daję!!!

Tak z ręką na sercu przyznać tzreba że choć przy custom WB szumy przy iso1600 są mniejsze to jednak chyba nikt nie powie, że ich nie ma. Z innych fotek testowych wynika też dla mnie jasno, że najbardziej są one widoczne w miejscach gdzie ewidentnie mniej światła. W kadrach bardzo dobrze oświetlonych wygląda to naprawdę dużo lepiej. Żeby nie być gołosłowną oto jeszcze jeden sampel
    ISO 1600 custom WB środek kadru najlepiej oświetlony

a tutaj ISO 1600 custom WB gdzieś z innego miejsca w kadrze - odrobinę mniej światła (chyba?)

Nie wiem ale może to własnie teoria z ilością światła jest bardziej słuszna?
    Jako, że bardzo konkretna ze mnie osóbka, i najbardziej lubię trzymac się faktów ( a nie zasłyszanych opinii)- jutro obadam w tym względzie Nikona d70 - wyniki pokażę na pewno!

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Aaa jak się wkurzę też pstryknę jakiegoś testa na 1600. Ja moim 300D robiłem nawet na ISO 3200 i było A, że widać nawet na 10x15. No widać, ale móc robić zdjęcia przy "nocnej lampce" to było poza zasięgiem mojej wyobraźni jakiś czas temu

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cholera tylko, że 1600 stosuje sie własnie tam gdzie swiatła jest mało. Dobra zobaczymy jak wyjdzie z D70. Nie boję sie bo chyba już limit wahań systemowych po ostatnich kilku dniach mam wyczerpany.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    Nie wiem ale może to własnie teoria z ilością światła jest bardziej słuszna? Jako, że bardzo konkretna ze mnie osóbka, i najbardziej lubię trzymac się faktów ( a nie zasłyszanych opinii)- jutro obadam w tym względzie Nikona d70 - wyniki pokażę na pewno!
    Ano jasna sprawa, że partie niedoświetlone czy doświetlone słabiej bardziej szumią, widac to nawet przy niższych ISO.

Noooo, nareszcie D70. Dość mam już tego D50 Matryca ta sama, więc się troche sprawa rypnie z tym odszumianiem Czekam na wyniki

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raf_1975
    Noooo, nareszcie D70. Dość mam już tego D50 Matryca ta sama, więc się troche sprawa rypnie z tym odszumianiem Czekam na wyniki
    No ja też się nie mogę doczekać jutrzejszego testowania. Wyniki pokażę na pewno ale dopiero wieczorem. Liczę, że legenda nie zostanie obalona i 350d okaże sie bardzo znikomoszumnym aparatem w starciu z d70s. a jak nie, to już kurka nie wiem!!!
    Jedno jest pewne; ja się trzymam konkretów - czyli zero obróbki;to co wyjdzie z aparatu zobaczy CB.

kami74 - Twoje wahnięcie na tę chwilę jest w jaką stronę? Tak z ciekawości pytam:wink: bo ja sama już nic nie wiem

Początki nałogu

Domyślnie

Obiecane, dotrzymane

1. Canon ISO 800 wycinek kadru 1:1

2. Nikon d70s ISO 800 wycinek kadru 1:1

3. Canon ISO 1600 wycinek kadru 1:1

4.Nikon ISO 1600 wycinek kadru 1:1

A teraz niespodzianka: dwa wycinki ISO 1600 po neat image (te same wartości suwakow + pewnie bardzo nieprofesjonalnie ...

A- Canon

B - Nikon

Wiem, że odszumianie zrobione bylejak ale skąd taka róznica? W końcu suwaki w tych samych pozycjach...

Z faktami nie powalczę

TOKIN(ka)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    Wiem, że odszumianie zrobione bylejak ale skąd taka róznica? W końcu suwaki w tych samych pozycjach...
    A czemu oryginalna fota z Canona jest nieostra? Wydaje mi się że to odszumianie było zrobione z równoczesnym wyostrzaniem, jeśli możesz to je wyłącz.
    IMO D70 ma mniejsze szumy. Powalcz jeszcze z balansem bieli aby był identyczny, bo może lekko zmieniać odbiór koloru szumu.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No to ja wymiękam Chyba sam se zrobie testy

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Oj Oj. Tokinka a cóz to sie stało ze zdjeciem Canonowskim ? No dobra czyli ten wątek udowodnił w jakis tam sposób tezę iż Canon wbrew obiegowej opinii szumi bardziej od Nikona :neutral: Cóż.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Początki nałogu

Domyślnie

Foto z Canona jest poruszone Dlatego nieostre. Te dwie Canonowe fotki były robione na końcu "sesji" testowej a wszystko odbywało się w FJ. Ciepło, niewygodnie, w pośpiechu itp. Zatem raczej nie powtórzę tej sesji .... i tak traktują mnie tam jakbym miała abonament
    Neat image oczywiście moge powtórzyć - z tym nie ma sprawy.
    Wiem, że zaraz pewnie mi ktoś powie, że mam skopany aparat i nawet Żytnia mu nie pomoże i co więcej pokaże fotki bez jakichkolwiek szumów ale ja juz powoli przestaję wierzyć w tzw obiektywne zewnętrzne testy. Zwłaszcza że próbowałam też egzemplarz 350d z półki w FJ i wyszło tak samo - tyle że tam był obiektyw KITowy.
    Mam jeszcze jeden kadr (inny) z Nikona - celowany w bardzo zacienione miejsce - tam szumy wyglądają baaardzo niedobrze ale czy Canon wyglądałby dużo lepiej? Już nic nie wiem!

Co do warunków: fotki robione w FJ, celowane w mniej oświetloną część sklepu. W obu aparatach ustawiony Auto WB! Jedyne co się potwioerdza w stosunku do Nikona to niedoświetlenie i chyba gorsze kolory. To pierwsze - rada wiadomo jaka, to drugie...? poprawnie ustawiony bvalans bieli - chyba?

TOKIN(ka)

Strona 20 z 25 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów