Dobrze, że ostrość ustawiasz za pomocą świadomie wybranego punktu - tu wyklucza przypadkowe złapanie ostrości na coś innego.
W tej sytuacji pozostaje tylko skrócić czas i zobaczyć gdzie tak naprawdę obiektyw ustawia ostrość.
Pytasz o doświadczenia z Tamronem - mam wersję bez VC i powiem tak: gdybym był agencyjnym fotoreporterem żyjącym z tego jednego dobrego zdjęcia to .... robiłbym foty NikonemTami jest specyficzny - troszkę niemrawy, trochę hałaśliwy, trochę niezdecydowany, ale fantastycznie ostry oraz całkiem przyzwoity plastycznie. Osobiście często ostrzę na kilka razy (przy portretach nie ma to jakiegoś demonicznego znaczenia), czasem ręcznie. Paradoksalnie z moim korpusem ( stara 350ka) najwięcej pomyłek w ustawianiu ostrości zdarza się przy bardzo dobrym oświetleniu, a obiektyw jest prawie bezbłędny wewnątrz bez wspomnianego wcześniej wspomagania lampą. Ot taki fajny, niedrogi i wdzięczny obiektywek z własnym charakterem, który można polubić, albo dać go sobie obrzydzić. Na pociechę - na korpusie 60 D zachowuje się podobnie, a na jeszcze większą pociechę kultowy Canon poza tym że jest szybszy i cichy też mnie nie zachwycił celnością. Ot naprawdę cicho i szybko potrafi spudłować, ale za to ma fantastyczną winietę ... to tak trochę żartem.
Nie wiem czy Twój problem nie wynika bardziej z oczekiwań - zdjęcie, które pokazałaś ( dziecko na 1/80 s) jest moim zdaniem technicznie OK. Braku ostrości doszukiwałbym się raczej w tym, że przy tym czasie nie jesteśmy w stanie zamrozić dzieciaka ( nawet jak nam się wydaje, że dziecko się nie rusza). A z drugiej strony - fotografia domowa ( z całym do takowej szacunkiem) nie musi się kojarzyć z kontrolą jakości w fabryce żyletek.
Pytasz o sensowność serwisu - ja takowej nie widzę ( oczywiście warto by zobaczyć więcej zdjęć), a czytając o tym co serwis potrafi...ale to tylko czytane opinie.
Wywołany temat drugiej kurtyny - cały sens to fotografia w ruchu na długich czasach naświetlania obiektów, które dodatkowo zostawiają swój własny ślad świetlny.
Fajna zabawa, ale hasło czasem rzucane tylko po to by ktoś odniósł wrażenie, że wie mniej...
Gdybyś chciała zobaczyć kilka moich domowych fotek z Tamiego+350D zasygnalizuj na priv. Pytaj - jeśli potrafię pomogę - jeśli nie będę wiedział to przyznam się do tego bez wstydu.
A i jeszcze jedno - mam nadzieję, że bez oporów posługujesz się RAW-ami ???
Pozdrawiam!