Witam serdecznie,
Może Wy podpowiecie, czy to sprawa kalibracji, rozregulowania czegoś w body (choć dzieci nie ruszają....)...czy ja nie rozumiem nowego aparatu?
Przez jakiś czas pracowałam na canon 400D, Tamron 17-50mm. Nie mogę narzekać. Po wakacjach kupiłam canona 60D, przełożyłam obiektyw...i nie wiem kiedy to się stało, bo zrobiłam bardzo mało ujęć wieczorem w pomieszczeniu...ale efekt jest taki:
Wszystkie, absolutnie wszystkie zdjęcia ze Świąt - robione w pomieszczeniach, w świetle sztucznym lub mieszanym (pomieszczenia), zarówno bez lampy (a szczególnie z lampą) wychodzą nieostre.
Mam ten aparat od kilku miesięcy a obiektyw od kilku lat. Przez te parę miesięcy nie widziałam takiego problemu (choć przyznaję, że bardzo mało robię z lampą, więc może coś do mnie nie dotarło....). W każdym razie, dla przykładu...zdjęcia wyglądają tak:
Na kilkadziesiąt zdjęć - wszystkie są takie. W tym przykładowym ISO 400, f 5.6, 50mm, 2s. Pomieszczenie było dość jasne, spore okno, przedpołudnie...no i lampa powinna w ogóle pomóc.
Ten sam obiektyw założony do mojego poprzedniego 400D nie daje takich problemów. Wszystkie zdjęcia z lampą...jak z lampą. Ostre. Dzisiaj zamieniłam body i wszystko co zrobiłam starą puszką jest przyzwoite. Nowa puszka z tym obiektywem - rozmywa te same ujęcia dokumentnie. Więc to nie jest wina obiektywu. Mimo tego, że dla różnych ogniskowych, tego samego ISO i przesłony 5.6 i jedno i drugie body nastawiało długie czasy...400D nie rozmył a 60D tak. Przecież nie jest to wina ciężaru body i tego, że bardziej mi ręka drży
W dzień, w pomieszczeniach, przy dużych oknach - nie widzę tego problemu. Najgorzej jest przy słabym świetle. Wszystkie ustawienia "zresetowałam" ale nic nie pomogło. Rozmywa niezależnie od ustawionego ISO. Mam wrażenie, że tak nie było zaraz po zakupie body, ale mam tylko jedną fotkę, jaką zrobiłam w podobnych warunkach tym aparatem w dniu zakupu, w pomieszczeniu, wieczorem, sztuczne światło i lampa i jest bardzo ostra.
Nie wiem czy ja nie rozumiem nowego body, czy to jednak jakaś awaria?