Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon 60D przestał pracować z Tamronem 17-50 w sztucznym/lampa

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar malwes
    Miasto
    okolice Warszawy

Domyślnie Canon 60D przestał pracować z Tamronem 17-50 w sztucznym/lampa

Witam serdecznie,
    Może Wy podpowiecie, czy to sprawa kalibracji, rozregulowania czegoś w body (choć dzieci nie ruszają....)...czy ja nie rozumiem nowego aparatu?
    Przez jakiś czas pracowałam na canon 400D, Tamron 17-50mm. Nie mogę narzekać. Po wakacjach kupiłam canona 60D, przełożyłam obiektyw...i nie wiem kiedy to się stało, bo zrobiłam bardzo mało ujęć wieczorem w pomieszczeniu...ale efekt jest taki:

Wszystkie, absolutnie wszystkie zdjęcia ze Świąt - robione w pomieszczeniach, w świetle sztucznym lub mieszanym (pomieszczenia), zarówno bez lampy (a szczególnie z lampą) wychodzą nieostre.
    Mam ten aparat od kilku miesięcy a obiektyw od kilku lat. Przez te parę miesięcy nie widziałam takiego problemu (choć przyznaję, że bardzo mało robię z lampą, więc może coś do mnie nie dotarło....). W każdym razie, dla przykładu...zdjęcia wyglądają tak:

Na kilkadziesiąt zdjęć - wszystkie są takie. W tym przykładowym ISO 400, f 5.6, 50mm, 2s. Pomieszczenie było dość jasne, spore okno, przedpołudnie...no i lampa powinna w ogóle pomóc.

Ten sam obiektyw założony do mojego poprzedniego 400D nie daje takich problemów. Wszystkie zdjęcia z lampą...jak z lampą. Ostre. Dzisiaj zamieniłam body i wszystko co zrobiłam starą puszką jest przyzwoite. Nowa puszka z tym obiektywem - rozmywa te same ujęcia dokumentnie. Więc to nie jest wina obiektywu. Mimo tego, że dla różnych ogniskowych, tego samego ISO i przesłony 5.6 i jedno i drugie body nastawiało długie czasy...400D nie rozmył a 60D tak. Przecież nie jest to wina ciężaru body i tego, że bardziej mi ręka drży

W dzień, w pomieszczeniach, przy dużych oknach - nie widzę tego problemu. Najgorzej jest przy słabym świetle. Wszystkie ustawienia "zresetowałam" ale nic nie pomogło. Rozmywa niezależnie od ustawionego ISO. Mam wrażenie, że tak nie było zaraz po zakupie body, ale mam tylko jedną fotkę, jaką zrobiłam w podobnych warunkach tym aparatem w dniu zakupu, w pomieszczeniu, wieczorem, sztuczne światło i lampa i jest bardzo ostra.

Nie wiem czy ja nie rozumiem nowego body, czy to jednak jakaś awaria?
    Pozdrawiam,
    Gosia
    Moja pasja
    Facebook

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie Odp: Canon 60D przestał pracować z Tamronem 17-50 w sztucznym/lampa

Cytat Zamieszczone przez malwes Zobacz posta
    ...W tym przykładowym ISO 400, f 5.6, 50mm, 2s. Pomieszczenie było dość jasne, spore okno, przedpołudnie...no i lampa powinna w ogóle pomóc...
    Biorąc pod uwagę powyższe, ze sprzętem wszystko w porządku
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Miasto
    okolice Warszawy

Jacku, no właśnie - to skąd ta nieostrość? Pomiaru (w tym przypadku światła i doboru czasu dokonał prawidłowo - fotografowałam przy priorytecie przesłony). To dlaczego taki efekt? Może jakaś inna funkcjonalność sprzętu (nie światłomierz) szwankuje. Canon 400D z tym samym obiektywem, w tych samych warunkach, nie rozmywa....Fakt, że akurat to zdjęcie jest zrobione z długim czasem i to poruszenie, ale przy krótszych czasach, typu 1/60 z lapmą - w tej konfiguracji też jest rozmycie, często nawet taka świetlna poświata wokół osób. Ciężko mi to pojąć, bo z body 400D przez 2 lata nie rozmyłam ani jednego zdjęcia z lampą. Teraz w Święta mam około 30tu zdjęć rozmytych bardziej niż to. Jak przeglądam je w aparacie, to podobny efekt mam też przy krótszych czasach naświetlania.
    Jakoś mi ciężko uwierzyć, że to miałaby być wina wagi aparatu (znaczy się albo przytyć albo zostać przy mniejszym sprzęcie ?
    Ostatnio edytowane przez malwes ; 14-01-2013 o 20:15
    Pozdrawiam,
    Gosia
    Moja pasja
    Facebook

Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez malwes Zobacz posta
    ...ale przy krótszych czasach, typu 1/60 z lapmą - w tej konfiguracji też jest rozmycie, często nawet taka świetlna poświata wokół osób...
    Możesz wkleić te zdjęcia?
    Jestę fotografę

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Przestaw aparat w tryb M pstryknij kilka fotek z lampą na czasach 1/10; 1/20; 1/60; 1/100; 1/200 zobacz jaki będzie efekt. Zobaczysz czy to wina zbyt długich czasów, czy problem ze sprzętem (w co wątpię).
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Miasto
    okolice Warszawy

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Możesz wkleić te zdjęcia?
    Muszę się dostać do innego dysku. Ale zobacz Jacku na przykład to:
    To jest akurat bez lampy (1/80, 5.6, iso 500, 50mm). Światełko było bardzo fajne, dookoła okna, nie za jasno, nie za ciemno. Przy tej przysłonie wg mnie powinno wyostrzyć. Mały patrzył na naklejki, nie ruszał się.

Wiem, wiem - ten pierwszy przykład podałam niefortunny, bo z kilkudziesięciu zdjęć wybrałam (nie popatrzyłam) takie, gdzie czas naświetlania był za długi na utrzymanie ręką.
    Zrobiłam zaproponowany test, przestawiłam się i na M i na tryb priorytetu czasu i przy krótkich czasach faktycznie jest lepiej...ale ciągle nie to, co robiłam 400D. Muszę posprawdzać te ustawienia, o których napisał Jacek. Na pewno w dużej mierze to jednak to, o czym piszecie (ciężar aparatu, czasy i drgania ręki) ale intuicja mi mówi, że coś jeszcze jest nie tak.
    Pozdrawiam,
    Gosia
    Moja pasja
    Facebook

Miasto
    53 N, 18 E

Wynika to z drżenia rąk, które nie są w stanie utrzymać nieruchomo aparatu przez 2 sekundy. Może na forum są nieślubne dzieci terminatora i robochłopa, dla których taka sztuka jest codziennością, niemniej śmiem przypuszczać że nie należysz do tego grona

EDYTA:
    ...być może 400D miał ustawione w menii krótkie czasy przy użyciu lampy błyskowej.
    Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 14-01-2013 o 20:15
    Jestę fotografę

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

2sekundy to chyba nikt nie jest w stanie utrzymać
    zmniejsz czas naświetlania albo zamontuj aparat na statywie
    z obiektywem i sprzętem wszystko dobrze nie masz się co martwić

Miasto
    53 N, 18 E

Weź także pod uwagę fakt, że 400D jest 10cio megowa, a 60D osiemnasto. Na gęściej upakowanej matrycy wszystkie dotychczasowe błędy uwidaczniają się w dwójnasób - więc nie tylko ciężar body ma wpływ na dziwne poruszenia.

1...sprawdź na jakiejś linijce/bateryjce czy Ci obiektyw ostrzy w punkt
    2... przy ogniskowej 50mm uznaj za czas "bezpieczny" 1/100s.

3...ja ufam zawsze swojej intuicji...ale z tego co widzę na Żytnią daleko nie masz.
    Jestę fotografę

Początki nałogu Awatar Maver

Po raz 1500234, fotografujac z lampa uzywaj TYLKO I WYLACZNIE trybu manualnego w aparacie.
    Ustaw "dowolne" iso i przyslone, czas powiedzmy 1/200 i zrob zdjecie z lampa ustawiona w TTL.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów