Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Czy warto dopłacic 1300 zł do 20D ?

BarDak
    Guest

Cytat Zamieszczone przez blink_182
    Mam 350D z gripem i mam możliwośc dopłacic 1300 zł do nowego 20D z gripem. Pytanie czy warto ? Coś mi się o uszy obiło ze 20D może mieć gorszą jakośc fotek i nie wiem czy to prawda.
    Ja miałem 20D po 300D .Trudno powiedzieć .20 D to prawie profesjonalne narzędzie.Jednak jeśli spodziewasz się znacznej poprawy jakości zdjęć (expozycja, kolor) to róźnice nie są duże.
    Obiektywy L dla 350 wyciska z niej prawie wszystko .Podobne efekty można osiągnąć z 20 D i EF-em .
    Ekonomia jest taka :
    L-ka - 350D = 900 $ (pulap mozliwości )
    EF + 20D = 500$ + 1300PLN = 900 $ ( a tutaj masz możliwość rozbudowy zestawu)
    Wybieraj sam
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    http://bobatkins.com/photography/dig...xt_vs_20d.html

"The EOS 20D provides full cross-type performance with maximum apertures as small as f5.6, yet it achieves up to 3 times the standard focusing precision when used with EF lenses featuring maximum apertures larger than or equal to f/2.8. The autofocus system of the Digital Rebel XT is inherited from the film Rebel XT body and has normal precision f5.6 sensors."

I ciekawe kto ma racje?
    Normal precision - to nie dotyczy kształtu (cross - type) tylko czułości.
    Twoja wypowiedź że nie ma cross-type w centralnym jest błędna. Co do czułości sensorów to inna sprawa.
    Dorzucę jeszcze jeden link:

http://www.robgalbraith.com/bins/con...id=7-6464-7559

wyraźnie piszą "The centre AF point acts as a cross-type sensor with lenses whose maximum aperture are f/5.6"
    Ostatnio edytowane przez mirhon ; 17-02-2006 o 15:11
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Pogooglałem troche i sprawa jest jasna: 20d ma wszystkie punkty (9) croos-type a 350d (7 punktów) ma tylko centralny cross-type. 20d dodatkowo ma czulsze sensory.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

fotorep_ublika
    Guest

Domyślnie

No to wracajac na pstrykanie w JPG bo tez uzywam JPGow a nie samych tylko RAWow - ja u siebie problemu czerwienienia, nawet w gorszych warunkach oswietleniowych (np ostatnio cos ponad 2 tys JPG na halach pilkarskich) nie zauwazylem.
    Hale piłkarskie to cód miód pod względem oświetlenia.

I nie wmawiaj tu ze "zawodowcy robia JPG" jako dodatkowy argument bo nie wierze ze te JPGi zawodowcow nie sa edytowane przed drukiem i zaden zafarb nie bedzie widoczny , albo nie bedzie przeszkadzal bo w tego typu zawodowych, reporterskich fotkach odwzorowanie kolorow stoi na dalszym planie.
    Nie powiedziałem że fotoreporterzy nie obrabiają zdjęć. A odwzorowanie kolorów to nie jest drugorządna sprawa.

Spojrz na wymagania autora watku - jesli oceniac te body pod wzgledem jakosci oferowanych fotek, co autor stawia na pierwszym miejscu, to wg mnie jest taka sama.
    Nie kierunkujmy tego prosze w strone fotoreporterskiego pstrykania stert JPG .
    Racja trochę oddaliliśmy się od wymagań autora wątku.

Początki nałogu Awatar Drozdi
    Miasto
    EU

Domyślnie

I nie wmawiaj tu ze "zawodowcy robia JPG" jako dodatkowy argument bo nie wierze
    Tych fotografow jakich poznalem w Niemczech, ktorzy fotografia sie na codzien zajmuja, robia zdjecia w JPG :wink:
    Pewien fotograf, ktory pracuje dla gazety OKM w Austrii, powiedzial mi, ze robi tylko w JPG. Dlaczego? Odpowiedzial, ze musialby miec 10 kart CF po min 1 GB, a poza tym, ze chodzi o czas (na zmiane karty).
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drozdi
    Tych fotografow jakich poznalem w Niemczech, ktorzy fotografia sie na codzien zajmuja, robia zdjecia w JPG :wink:
    Pewien fotograf, ktory pracuje dla gazety OKM w Austrii, powiedzial mi, ze robi tylko w JPG. Dlaczego? Odpowiedzial, ze musialby miec 10 kart CF po min 1 GB, a poza tym, ze chodzi o czas (na zmiane karty).
    Drozdi - spojrz wyzej i wez dobry przyklad z fotorep_ubliki - nie kontynuuj offtopa, bo fotoreporterskie pstrykanie JPG to nie jest to, co autor watku mial na mysli przy porownywaniu 20D a 350D .

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Posiadam 20D, mam swobodny dostep do 350D. W starszym i większym bracie powala lepsza ergonomia, masa, wykonanie. Jakość zdjęć prawie taka sama. Moim zdaniem zdjęcia z 350D są ostrzejsze choć punkty AF wolę z 20D. 20D szybszy, 350D cichszy. Itd... Grip do 20D jak dla mnie jest zbędny, niespecjalnie wygodny, samo body świetnie leży w dłoni. Jeżeli priorytetem jest lepsza jakość zdjęć to ja zamiast zmieniać body wolałbym kupić lepsze szkło. A body zmienić za jakiś czas, gdy pojawi się dużo lepszy następca.
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ
    Posiadam 20D, mam swobodny dostep do 350D. W starszym i większym bracie powala lepsza ergonomia, masa, wykonanie. Jakość zdjęć prawie taka sama. Moim zdaniem zdjęcia z 350D są ostrzejsze choć punkty AF wolę z 20D. 20D szybszy, 350D cichszy. Itd... Grip do 20D jak dla mnie jest zbędny, niespecjalnie wygodny, samo body świetnie leży w dłoni. Jeżeli priorytetem jest lepsza jakość zdjęć to ja zamiast zmieniać body wolałbym kupić lepsze szkło. A body zmienić za jakiś czas, gdy pojawi się dużo lepszy następca.
    Poza tym za parę tygodni jak na rynku pojawi się następca 20D to cena na pewno spadnie..

Pozdr
    AS
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blink_182
    Nie moge sie wstrzymac bo drugiej takiej okazji nie bede miał. W normalnych warunkach za swojego 350D dostałbym moze ze 2500 zł a za nowego 20D z fakturą i gwarancją PL musze zaplacic 4300zł + 700 zł grip. Mam okazje tanio wymienić sprzęt ale potrzebuje wiarygodnych opinii od ludzi którzy pracowali na jednym i drugim body zeby się dowiedzieć czy warto się w to bawić. Zależy mi głównie na jakości zdjęć.
    sprzedaj 350D i poczekaj do wiosny, zima i tak za wiele do focenia nie ma, a w kwietniu/maju dopłacisz 1300zł do następcy 20D...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Tytus dobrze gada. Sprzedaj teraz (okazja to okazja), kup za jakiś czas.

A jeśli "zależy Ci głównie na jakości zdjęć", to w ogóle odpuść wymianę. Jakość będzie taka sama, a pieniądze lepiej przeznacz na wycieczkę, na której te zdjęcia zrobisz. Jeszcze na piwo zostanie :-D

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów