Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: Czy warto dopłacic 1300 zł do 20D ?

Początki nałogu Awatar Drozdi
    Miasto
    EU

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jesli w tych samych warunkach oboje nastawimy tak samo aparat i uzylibysmy tych samych lub adekwatnych szkielek (niestety takich nie mamy, najblizej to 50 1.8 vs 50 1.4 przy f8 ) - to zdjecia bylyby nie do odroznienia.

Na przyklad zwykly jasny dzien, tryb P, iso100, Large JPG, WB na Auto, Sharpness +2, Contrast +1, reszta zero - zdjecia identyczne.
    Iso800 czy 1600 tak samo.

Minus na 350D to:
    - mniejszy
    - wolniejszy (dla mnie i tak szybki)
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

PawełAEŁ
    Guest

Domyślnie

Minus 20tki to diabelnie głosne lustro

fotorep_ublika
    Guest

Domyślnie

Niestety nie sztuką jest testować aparaty czy to na rawach czy na jpg'ach przy świetle dziennym. Tu zawsze wyjdzie prawidłowo i mniej więcej w granicach dopuszczalnego błędu. 20d czerwieni przy słabym, sztucznym oświetleniu, tu 350d radzi sobie znacznie lepiej. I wychodzi to na tych samych ustawieniach, przy np. iso 800, kombinowaniu z WB, przy użyciu lampy zewnętrznej (próbowałem z 420ex, 430ex, 550ex). Jakość odwzorowania kolorów zdjęć jest niestety ciut słabsza od 350d. To są moje spostrzeżenia. I nie chodzi mi o finalny produkt obrobiony w photoshopie, tylko o mięcho.

Co do rawu, raczej nie używam - brakuje na to czasu, więc w kwestii kolorów w rawach się nie wypowiem.

No i ten dźwięk lustra... tego mi brak z 350d

pozdrawiam

Popmart pozdrawiam podwójnie :-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74
    Vitez a w jakis sposób mozesz to zobrazować nie wiem liczbami. Że na przykład pewność ostrzenia 350D jest taka jak 20d przy -1EV. Czy w inny sposób, na przykład AF w 20D myli się średnio w X% strzałów a 350D w Y%
    Liczbami raczej sie nie da. Pozostaje tylko argument taki ze 20D ma sensor krzyzowy AF pod centralnym punktem a 350D nie ma.
    Wyrazna roznice w precyzji i skutecznosci AF odczulem po zmianie 10D na 20D.
    No ale szkla 2.8 i lepsze do tego potrzebne...

Reszta roznic tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=2110

Cytat Zamieszczone przez fotorep_ublika
    20d czerwieni przy słabym, sztucznym oświetleniu, tu 350d radzi sobie znacznie lepiej.(...) Jakość odwzorowania kolorów zdjęć jest niestety ciut słabsza od 350d. To są moje spostrzeżenia. I nie chodzi mi o finalny produkt obrobiony w photoshopie, tylko o mięcho.

Co do rawu, raczej nie używam - brakuje na to czasu, więc w kwestii kolorów w rawach się nie wypowiem.
    I o tym wlasnie pisze - fotograf sie klania. Jesli wierzysz automatom wbudowanym w body i na tej podstawie porownujesz jakosc zdjec to... kup kompakta - one najladniej podrasowuja zdjecia.

JPG z aparatu to nie "mięcho" - to juz produkt obrobiony... tylko nie w photoshopie a algorytmami Canonowymi (nie tylko wyostrzanie itp).

Tylko RAW to "mięcho" . I tylko RAW pozwala sprawdzic jak aparat naprawde robi zdjecia, bez wspomagania algorytmow dodatkowych.
    Jesli komus zdjecia w jakiejs tam okolicznosci wychodza z danego body zbyt czerowne albo cos, to sa dwa wyjscia: kupic kompakta albo przelamac lenistwo i obrobic choc odrobinke RAW by uzyskac z aparatu to co on daje naprawde.
    Jesli chce sie miec aparat by jak najladniejsze zdjecia w JPG wychodzily od razu z aparatu, z lenistwa, by zero obrobki bylo... to po co kupowac dSLR ?

Zalety dSLR (miedzy soba albo nad hybrydami/kompaktami) w tym i 20D to wcale nie "jak ladne JPG z niego wychodza" - ten argument pasuje do porownywan kompaktow miedzy soba ... zalety i wady dSLR to "jak dobrze sprawny fotograf moze wykorzystac to narzedzie do swoich potrzeb" .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

....Pozostaje tylko argument taki ze 20D ma sensor krzyzowy AF pod centralnym punktem a 350D nie ma.
    ....
    ????? cytuje z testu:

" A few object tracking tests felt very convincing especially when using the central AF cross sensor"

pełny artykuł:

http://www.photozone.de/8Reviews/dsl..._350d/body.htm

inny link

http://www.digitalcamerainfo.com/con...iew-/Specs.htm

"Focusing Points 7; cross-type Center AF point"

Kolego...nie wprowadzajcie ludzi w błąd...
    Ostatnio edytowane przez mirhon ; 17-02-2006 o 14:12
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

fotorep_ublika
    Guest

Domyślnie

I o tym wlasnie pisze - fotograf sie klania. Jesli wierzysz automatom wbudowanym w body i na tej podstawie porownujesz jakosc zdjec to... kup kompakta - one najladniej podrasowuja zdjecia.

JPG z aparatu to nie "mięcho" - to juz produkt obrobiony... tylko nie w photoshopie a algorytmami Canonowymi (nie tylko wyostrzanie itp).

Tylko RAW to "mięcho" . I tylko RAW pozwala sprawdzic jak aparat naprawde robi zdjecia, bez wspomagania algorytmow dodatkowych.
    Jesli komus zdjecia w jakiejs tam okolicznosci wychodza z danego body zbyt czerowne albo cos, to sa dwa wyjscia: kupic kompakta albo przelamac lenistwo i obrobic choc odrobinke RAW by uzyskac z aparatu to co on daje naprawde.
    Jesli chce sie miec aparat by jak najladniejsze zdjecia w JPG wychodzily od razu z aparatu, z lenistwa, by zero obrobki bylo... to po co kupowac dSLR ?

Zalety dSLR (miedzy soba albo nad hybrydami/kompaktami) w tym i 20D to wcale nie "jak ladne JPG z niego wychodza" - ten argument pasuje do porownywan kompaktow miedzy soba ... zalety i wady dSLR to "jak dobrze sprawny fotograf moze wykorzystac to narzedzie do swoich potrzeb" .

Vitez - fotograf się kłania. :-) Porównuję to co widzę. 20d czerwieni, i to nie jest tylko moje zdanie. Często w zawodzie fotoreportera nie ma czasu na ślęczenie przed kompem przez pół godziny nad jednym zdjęciem. Robisz i wysyłasz, bo masz na to 5 minut (a masz wysłać 20 zdjęć). Nie ma czasu na raw, trzeba sobie radzić z jpgami. A sytuacja w 90% wymaga szybkiej reakcji przy samym robieniu zdjęć - i tu też nie masz czasu zastanawiać się czy taka temperatura, czy taka... Tak kombinowac można na łące przy zachodzie słońca - bo masz czas, a jutro też słońce zajdzie. RAW? - OK ale dla krajobrazu, fotografii "dłuższego kombinowania".

Użyłem określenia "Mięcho" na rawy i jpgi wypuszczone z karty na dysk twardy komputera bez żadnej obróbki.

Reasumując, z całym sercem polecam 20d, ale 350d to bardzo dobry aparat (często nie doceniany bo nie jest cool w kręgach "profesjonalnych" fotografów).

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

...Jesli chce sie miec aparat by jak najladniejsze zdjecia w JPG wychodzily od razu z aparatu, z lenistwa, by zero obrobki bylo... to po co kupowac dSLR ?
    - uzupełnienie posiadanego systemu analogowego,
    - normalne kadrowanie (przez wizjer, a nie na zombie)
    - kontrola nad głębią ostrości,
    - sprawny AF,
    - osprzęt dodatkowy (obiektywy, lampy),
    - szybkość działania (shutter lag),
    - ISO 800, 1600
    Wystarczy?

I nie mów, że jest Sony R1, dobra ;-)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 17-02-2006 o 14:43
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Ja różnic sie nie dopatrzyłem w jakości fotek. Moze jedna- 20 robi mniej ostre zdjecia a to z uwagi na to ze przed matryca sa silniejsze filtry. Co mozna uznac za plus lub minus.
    Ten sam typ matrycy i procesor. Jakośc zdjec wiec prawie ta sama.
    Ale 350 ta pastikowosc. (i zbyt mały)

Wiec zawsze 20D.
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    ????? cytuje z testu:

" A few object tracking tests felt very convincing especially when using the central AF cross sensor"

pełny artykuł:

inny link

http://bobatkins.com/photography/dig...xt_vs_20d.html

"The EOS 20D provides full cross-type performance with maximum apertures as small as f5.6, yet it achieves up to 3 times the standard focusing precision when used with EF lenses featuring maximum apertures larger than or equal to f/2.8. The autofocus system of the Digital Rebel XT is inherited from the film Rebel XT body and has normal precision f5.6 sensors."

I ciekawe kto ma racje?

20d czerwieni, i to nie jest tylko moje zdanie.
    No to wracajac na pstrykanie w JPG bo tez uzywam JPGow a nie samych tylko RAWow - ja u siebie problemu czerwienienia, nawet w gorszych warunkach oswietleniowych (np ostatnio cos ponad 2 tys JPG na halach pilkarskich) nie zauwazylem.

Co nie zmienia faktu ze wg mnie ten argument nie jest adekwatny przy porownywaniu 350D a 20D - dlaczego, to wyjasnilem w swoim poprzednim poscie.

I nie wmawiaj tu ze "zawodowcy robia JPG" jako dodatkowy argument bo nie wierze ze te JPGi zawodowcow nie sa edytowane przed drukiem i zaden zafarb nie bedzie widoczny , albo nie bedzie przeszkadzal bo w tego typu zawodowych, reporterskich fotkach odwzorowanie kolorow stoi na dalszym planie.

Spojrz na wymagania autora watku - jesli oceniac te body pod wzgledem jakosci oferowanych fotek, co autor stawia na pierwszym miejscu, to wg mnie jest taka sama.
    Nie kierunkujmy tego prosze w strone fotoreporterskiego pstrykania stert JPG .

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    ????? cytuje z testu:

pełny artykuł:

inny link

No tak mi sie wydawało, ale nie chcialem dostać warna
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów