Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Czy warto dopłacic 1300 zł do 20D ?

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Czy warto dopłacic 1300 zł do 20D ?

Mam 350D z gripem i mam możliwośc dopłacic 1300 zł do nowego 20D z gripem. Pytanie czy warto ? Coś mi się o uszy obiło ze 20D może mieć gorszą jakośc fotek i nie wiem czy to prawda.
    EOS 6D, Grip, EF 24-105 F/4 L, EF 70-200 F/4 L IS USM, EF-S 10-22, 580ex II.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Też nie wiem bo nigdy nie pstrykałem 350D.:wink: A wracając do pytania to lepiej wstrzymaj się z tą zamianą. W niedalekiej przyszłości Canon wypuści nowe body w zastępstwie 20D więc ewentualnie wówczas.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie moge sie wstrzymac bo drugiej takiej okazji nie bede miał. W normalnych warunkach za swojego 350D dostałbym moze ze 2500 zł a za nowego 20D z fakturą i gwarancją PL musze zaplacic 4300zł + 700 zł grip. Mam okazje tanio wymienić sprzęt ale potrzebuje wiarygodnych opinii od ludzi którzy pracowali na jednym i drugim body zeby się dowiedzieć czy warto się w to bawić. Zależy mi głównie na jakości zdjęć.

loret
    Guest

Domyślnie

niewątpliwie o jakosci fotek decyduje obiektyw, nawet na 5D zrobisz mydlaną fotke, mam 350 i osobiscie jesli miał bym wybór to dozbierał bym na konkretną elke, ...jakość to rzecz względna...
    pozdrawiam, chyba nie pomogłem

zib26
    Guest

Domyślnie

350d robi ostrzejsze fotki-ale to softowa sprawa.20D to jednak model wyższy -jeśli wiesz że go wykorzystasz,a 350D już Ci nie wystarcza bądż wiesz że jakiś czas zacznie Cie ograniczać ......... działaj .
    albo wydaj kase na lepsze szkiełka

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Sama wymiana dla wymiany ? Raczej nie. Co do jakości zdjęć to oba te aparaty produkuja identyczne albo pomijalnie rózniace sie obrazy. Ja mam filozofie taką, że nalezy wymieniać wtedy jak stare zaczyna cie ograniczać. Jesli stwierdzisz że 3fps to za mało i wolałbys 5, jesli nagle stwierdzisz, że musisz mieć drugie kółko bo jest szybciej to zmieniaj.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

fotorep_ublika
    Guest

Domyślnie Czy warto dopłacic 1300 zł do 20D ?

Ja niedawno wymieniłem 350d z gripem i kitem na 20d. Różnica? Jest spora. Właśnie jak napisał mój przedmówca - zaczęło ograniczać mnie 3 fps i brak drugiego kółka. W 20d są to ogromne zalety. Bałem się też o body. Plastikowe łatwiej "rozbić' - co przy mojej pracy mogło być bardzo prawdopodnbne - szybka reporterka, częsta zmiana obiektywów. Ergonomia też na plus w 20d. Jednak 350 była dla mnie za mała. 20d szybciej ostrzy, łatwiej radzi sobie w słabym oswietleniu. 9-polowy AF to ściema - i tak żeby zrobić ostrą fotę wybieramy punkt centralny. W 20d pliki są sporo wieksze od tych z 350ki (mimo minimalnej różnicy matrycy). Kolejną sprawą tym razem na plus - dla 350ki - odwzorowanie kolorów. Nie ma co kryć - jest to nie tylko moja opinia - 20ka mocno czerwieni. 350 na automatach WB ma lepsze odwzorowanie barw. W 20d trzeba się mocno pogimnastykować żeby kolory doprowadzić do porządku (ale tu ogromnym plusem jest ustawienie barw w skali od 2800...). I jeszcze jedna wada przejścia na wyzszy model - jeżeli nie masz szybkich kart - będzisz musiał się szybko w nie zaopatrzyć. Ja mam obecnie problem z jedną moją kartą - 1GB Lexar - podobno szybki... ale niektóre czytniki po wyjęciu z 20d nie czytają jej - sytuacja mocno stresowa jak wracasz ze zdjęć i szybko musisz je "podać dalej"... teraz czekam na parę granatowych 512.

A, jeszcze jedna sprawa - tym razem minus dla 20d - te guziczki przy górnym wyświetlaczu to jakaś pomyłka - trzeba oderwać wzrok od wizjera żeby np zmienić wb czy iso... Ale mam nadzieję wkrótce nauczę się ich rozkładu na pamięć...

Ogólnie - zrobiłem dobry krok przesiadając się na wyższy schodek.

Pozdrawiam
    Fotorep_ublika

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotorep_ublika
    Ja niedawno wymieniłem 350d z gripem i kitem na 20d. Różnica? Jest spora. Właśnie jak napisał mój przedmówca - zaczęło ograniczać mnie 3 fps i brak drugiego kółka. W 20d są to ogromne zalety. Bałem się też o body. Plastikowe łatwiej "rozbić' - co przy mojej pracy mogło być bardzo prawdopodnbne - szybka reporterka, częsta zmiana obiektywów. Ergonomia też na plus w 20d. Jednak 350 była dla mnie za mała. 20d szybciej ostrzy, łatwiej radzi sobie w słabym oswietleniu. 9-polowy AF to ściema - i tak żeby zrobić ostrą fotę wybieramy punkt centralny. W 20d pliki są sporo wieksze od tych z 350ki (mimo minimalnej różnicy matrycy). Kolejną sprawą tym razem na plus - dla 350ki - odwzorowanie kolorów. Nie ma co kryć - jest to nie tylko moja opinia - 20ka mocno czerwieni. 350 na automatach WB ma lepsze odwzorowanie barw. W 20d trzeba się mocno pogimnastykować żeby kolory doprowadzić do porządku (ale tu ogromnym plusem jest ustawienie barw w skali od 2800...). I jeszcze jedna wada przejścia na wyzszy model - jeżeli nie masz szybkich kart - będzisz musiał się szybko w nie zaopatrzyć. Ja mam obecnie problem z jedną moją kartą - 1GB Lexar - podobno szybki... ale niektóre czytniki po wyjęciu z 20d nie czytają jej - sytuacja mocno stresowa jak wracasz ze zdjęć i szybko musisz je "podać dalej"... teraz czekam na parę granatowych 512.

A, jeszcze jedna sprawa - tym razem minus dla 20d - te guziczki przy górnym wyświetlaczu to jakaś pomyłka - trzeba oderwać wzrok od wizjera żeby np zmienić wb czy iso... Ale mam nadzieję wkrótce nauczę się ich rozkładu na pamięć...

Ogólnie - zrobiłem dobry krok przesiadając się na wyższy schodek.

Pozdrawiam
    Fotorep_ublika
    Czyli według Ciebie warto wymienic sprzęt
    A jaka z ostrościa fotek w porównaniu do 350 ? Rzeczywiście są mniej ostre.
    Jeszcze mam pytanko o gabaryty 20D, bo nigdy go w łapach nie trzymałem. Czy są porównywalne do np EOS 300D czy bardziej do 10D.
    Ostatnio edytowane przez blink_182 ; 17-02-2006 o 10:05

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blink_182
    A jaka z ostrościa fotek w porównaniu do 350 ? Rzeczywiście są mniej ostre.
    A kto ci takich głupot naopowiadał?

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

[QUOTE=mmsza]A kto ci takich głupot naopowiadał?[/QUOTE

Na forum coś takiego przeczytałem

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów