Właśnie, to jest największy problem osób uczących się. Pytać czy nie pytać bo zawsze znajdzie się ktoś kto powie, że to banalne i że wystarczy znać podstawy. Może, ale wiele osób to podobnie jak ja hobbyści, którzy chcą robić lepsze zdjęcia i pytają dopiero jeśli coś im nie wychodzi. Ja wolę praktyczne porady w konkretnym przypadku, później je testuje, sprawdzam i oczywiście próbuję zrozumieć całe zagadnienie żeby jednak zadawać jak najmniej pytań w przyszlości.
Podsumowując propozycje i moje próby -
przełączyłam w RAW (faktycznie łatwiej ogarnąć biało-czarny problem),
zrobiłam pomiar światła punktowy,
ćwiczę korektę ekspozycji od +1 do +2 na śnieg (z tym mam największy problem bo często pomiar punktowy zamiast na śniegu ląduje na psie i wychodzi masakra a że preferuje psy w ruchu i mam jednak nawyk celowania w nie dla uzyskania ostrości to ciężko mi ogarnąć do tego jeszcze aby pomiar trafiał w śnieg. Jeszcze trudniej robi się gdy oba psy są w kadrze i tego śniegu w sumie nie zostaje za wiele i to zwykle nie tam gdzie łapie pomiar ),
zazwyczaj robię jednak na wysokim ISO (1000-1600) ponieważ psy są w ciągłym ruchu i ciężko o ostrość przy mniejszym (nie wiem czy to ma znaczenie, ale opisuję wszystko ),
próbuję i z filtrem polaryzacyjnym i bez, ale na razie w tym temacie nie widać na moich zdjęciach dużej różnicy będę ćwiczyć w kolejny słoneczny dzień pilnując aby mieć światło z boku,
lampa z korektą -1EV na razie spróbowałam tylko raz i niestety używając lampy wbudowanej bo akurat na spacerze zewnętrzna odmówiła współpracy, ale nawet przy wbudowanej widzę, że psy wychodzą trochę lepiej, ale śnieg nie bardzo (tu co prawda nie robiłam już korekty ekspozycji względem śniegu),
na razie zupełnie nie radzę sobie w trybie Mi nie umiałam ustawić parametrów podanych przez jellyeater aby je sprawdzić u siebie, ale będę jeszcze próbować i wtedy się ustosunkuję i pokażę czy coś mi wyszło
pomiar punktowy i korekta ekspozycji od -1 do -2 na psy srawdza się nieźle na psach, ale śnieg to jak na razie u mnie biała plama...
i jeszcze robienie z palcem w dee jak napisał Kwapiszon, pomijając czerń, która u mnie na monitorze również ma lekko szary kolor to w wypadku kurtki to ujdzie ale jakbym miała takiego psa to już by mocno "drażniło" no i kwestia ruchu - przynajmniej ja mam takie zdanie, że jednak inaczej robi się obiekt stały a inaczej dwa biegające Asy...
Poniżej to co udało mi się zrobić, większość jednak z dnia kiedy było słońce.
korekta + (na śniegu), jeśli psy sały i udało mi się trafić pomiarem w śnieg to chyba całkiem nieźle (choć czasem śnieg mało naturalnie wygląda, ale psy dość dobrze), jednak przy biegnących i błędnym trafieniu to już chyba nic się z nich nie da zrobić... sorry, że wrzucam tak dużo, ale chciałam pokazać, że jest tu jednak duża przypadkowość... (psy biegają i mają gdzieś, że zmierzyłam światło mając słońce za placami a nie przed...można oczywiście czekać aż przypadkiem wejdą w odpowiednie miejsce, ale to chyba jeszcze trudniejsze niż podążać za nimi z nadzieją, że trafi się fajną sytuację w miarę dobrym miejscu)
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.
korekta - (na psach)
9. 10.
z lampą
11.