Pokaż wyniki od 61 do 70 z 110

Wątek: Czarne, biegające po śniegu psy - jak je "ugryźć"?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Czarne, biegające po śniegu psy - jak je "ugryźć"?

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    To chyba oczywiste, że chodzi o czarne na białym. Co ci dadzą podane na gotowo ustawienia aparatu ? Bierzesz do ręki szarą kartę albo mierzysz śnieg i wprowadzasz korektę + 2ev i robisz fotę.
    To co dla Ciebie jest tak oczywiste dla innych być nie musi. Co do ustawień to nie podaje nic gotowego, a tylko jak ustawić i jak skorygować pomiar.

Pierdylion wątków na CB o cebuli w bokechu, a mało kto potraci poprawnie ekspozycję ustawić w warunkach innych niż idealne
    Izewa poprosiła o pomoc więc jeśli ktoś ma ochotę to pisze. Nie chodzi o to by pokazać, że "Ja" potrafię, ale o wskazówki pomocne w nauce.

Bierzesz do ręki szarą kartę albo mierzysz śnieg i wprowadzasz korektę + 2ev i robisz fotę.
    +2EV mierząc na karcie, czy śniegu ?? Jaki pomiar? Takie "skróty myślowe" osobie która się dopiero uczy niewiele pomogą.

Na zdjęciach pokazałem, że z palcem w deee można uzyskać detal na czarnej kurtce w słońcu na śniegu... ...Monitor trzeba skalibrować aby widzieć ile wyciagać.
    Bez urazy, ale z tą kalibracją to chyba masz trochę kłopot, popatrz na histogram. Na tej kurtce (z wyjątkiem delikatnej obramówki) to czarny zaczyna się na poziomie 17 - do czerni jeszcze trochę brakuje.

Najbardziej rozbawił mnie tekst znanego tu pisarza, że się nie da i trzeba jakieś tam hadeery robić. Mdleję Aaaa i jeszcze coś. Monitor trzeba skalibrować aby widzieć ile wyciagać.
    Proponuję przemyśleć sobie pewne rzeczy. Gdy rozpiętość tonalna sceny jest dużo wyższa od możliwości matrycy to życzę Ci powodzenia z tym wyciąganiem
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 19-01-2013 o 13:01
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uprawnienia umieszczania postów