Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 110

Wątek: Czarne, biegające po śniegu psy - jak je "ugryźć"?

Domyślnie Odp: Czarne, biegające po śniegu psy - jak je "ugryźć"?

A ja tam zawsze jak dobrze zmierzę światło na śniegu to wychodzi.
    Na przykład tak.

Może być?

Coś już napisał Awatar RHJG
    Miasto
    Dolny Śląsk

Oczywiście,że może być.Tylko co zrobiłeś,że tak karnie siedzą?-śliczne pieski.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wieluń

Z prawdziwą przyjemnością przeglądam ten wątek - bliski memu sercu, też mam czarne psy, a nawet białe i brązowe jednocześnie.
    Zawarto w tym wątku dużo dobrych rad, często istotnie przydatnych, czasem pomimo dobrej teorii, zupełnie nie sprawdzają się w praktyce. Każde warunki atmosferyczne, od słońca w pełni, poprzez zachmurzenie i wreszcie opady śniegu wymagają za każdym razem innego podejścia i pewnych korekt. Zasadą w moim podejściu jest tryb manual. Zaczynam od 2-3 fotek głowy psa i zerkam na histogram. Tak ustawiam ekspozycję aby mieściła się w całości na histogramie. Czasem się nie mieści, wtedy można zaryzykować lekkie prześwietlenie i ratować światła w LR. Najnowsze wersje bardzo to ułatwiają. Problemem jest sierść. Ma ona zupełnie inny stopień pochłaniania światła niż np. pióra ptaków. W czerniach zawsze jest szum barwny, miałem to począwszy od 300D, a skończywszy na 5Dmk3. Usunięcie go bardzo trudne, przy jednoczesnym zachowaniu detali w bieli i czerni sierści (aby nie wpadała w nadmierną szarość). Kolejnym problemem jest niezwykła ruchliwość psowatych. Wysokie ISO, krótki czas i w miarę duży otwór przysłony zapewniają sporą ilość zdjęć trafionych w odpowiednim momencie biegu. Przydało by się 10-12 klatek na sekundę.
    wcześniej w innym wątku na forum wstawiłem link do RAWów z psami. RAWy akurat nie na śniegu ale doskonale obrazują problem tego typu fotografii. Zachęcam do pobrania i poeksperymentowania z problemem. Są tam też moje wersje wywołane z tych plików. Chętnie od bardziej doświadczonych nauczę się czegoś nowego w kwestii "wyciśnięcia ostatnich soków" z zamieszczonych zdjęć, a jeszcze chętniej zobaczę jak to zrobią inni. Tu link:
    https://www.dropbox.com/sh/01g4mplf59n1fms/j_goKzSNRr

Kilka zimowych fotek.

Jeśli ktoś ma ochotę zapraszam do psiego forum gdzie sporo fotek czarno-brązowo-białych psów na śniegu, w wodzie i gdzie tylko się da.

Portal Wielbicieli Szwajcarskich Psów Pasterskich • Zobacz wątek - Canis Magnus w obiektywie

To jeszcze moje czarnuchy na śniegu i to w słońcu z dzisiaj. Da się? Ano da się! Oczywiście tylko na manualu.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Simon Zobacz posta
    Da się? Ano da się!
    A ktoś twierdził że się nie da?

Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    A ktoś twierdził że się nie da?

Oj no, źle się może wyraziłem
    Bo to oczywiste, że wszystko się da

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wieluń

Może najlepsi zawsze dają radę, ja miewam wątpliwości.
    Zwłaszcza podczas zdjęć w czasie opadów śniegu. W formacie internetowym jest niby OK. Jednak pełny rozmiar często mnie nie zadowala. Przykładem poniższe fotki.
    W dużym powiększeniu czerń nie jest tak czarna jak być powinna, a nadmierne wyciągnięcie bieli na pysku wygląda już nienaturalnie, wręcz karykaturalnie.
    W wolnej chwili siądę do tych RAWów jeszcze raz, pierwsze podejście było chyba zbyt emocjonalne. Pierwsze fotki nowym korpusem i bardziej koncentrowałem się na systemie AF niż pozostałych aspektach
    pracy aparatu.

Jakoś tak nie wiem...
    O ile sam pies wygląda całkiem poprawnie o tyle cała reszta, śnieg koszmarnie
    Jakby jakaś winieta, jakby jakieś prześwietlenie na środku...
    Szaro, buro, jakoś sztucznie.
    To oczywiście tylko moje zdanie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wieluń

Dzień był ponury i szary z opadami śniegu. :sad: Wczoraj tą wersję robiłem na laptopie i na normalnym monitorze widzę niedostatki, o których piszesz. Za bardzo ściemniłem śnieg, choć wydawał się wczoraj w miarę normalny.
    Jak wspomniałem siądę do tych RAWów jeszcze raz i podejmę wyzwanie doprowadzenia śniegu do normalności.
    Ściągnij na dysk oryginalny plik i poeksperymentuj. Wynik podeślij na mój mail.
    https://www.dropbox.com/sh/01g4mplf59n1fms/j_goKzSNRr
    Właśnie otwieram Twoje czarne psiaki w LR.
    Ostatnio edytowane przez romked ; 18-03-2013 o 15:55

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wieluń

Wprowadziłem kilka poprawek. Winieta, to niewłączenie profilu obiektywu, czyli coś naturalnego. Śnieg istotnie nieco za szary. Rozjaśnienie w moim wydaniu nieuchronnie prowadzi do zaniku jego faktury. Zrobiłem co mogłem.
    Czas na Ciebie. Mam nadzieję, że poprawisz moje niedociągnięcia i wstawisz fotkę, z której będę mógł czerpać natchnienie do dalszej pracy. RAW dostępny w linku powyżej.

Zachęcam też innych kolegów. Pobrań plików było dużo,a jakoś nikt nic nie wstawił ze swoją wersją zimowych psów.

Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011

Uprawnienia umieszczania postów