Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 110

Wątek: Czarne, biegające po śniegu psy - jak je "ugryźć"?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie Odp: Czarne, biegające po śniegu psy - jak je "ugryźć"?

może tak?

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    A psy gdzie?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Tu chodzi o psy ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Tu chodzi o psy ?
    Nie o psy, a o sposób w jaki wykonać poprawnie naświetlone zdjęcie czarnych psów na śniegu (ustawienia aparatu, korekcja wskazań światłomierza itp.)
    Pokazywanie zdjęć bez opisu ustawień aparatu, czy też "ratowanych" w PS IMHO nic nie wnosi do tematu
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 18-01-2013 o 23:39
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Nie o psy, a o sposób w jaki wykonać poprawnie naświetlone zdjęcie
    To chyba oczywiste, że chodzi o czarne na białym. Co ci dadzą podane na gotowo ustawienia aparatu ? Bierzesz do ręki szarą kartę albo mierzysz śnieg i wprowadzasz korektę + 2ev i robisz fotę. W miarę własnego uznania dociągasz cienie przy wołaniu RAW-a i masz wynik. Na zdjęciach pokazałem, że z palcem w deee można uzyskać detal na czarnej kurtce w słońcu na śniegu, jak i we wnętrzu zacienionej kanciapy. Pierdylion wątków na CB o cebuli w bokechu, a mało kto potraci poprawnie ekspozycję ustawić w warunkach innych niż idealne (których to prawie nigdy nie ma). Najbardziej rozbawił mnie tekst znanego tu pisarza, że się nie da i trzeba jakieś tam hadeery robić. Mdleję Aaaa i jeszcze coś. Monitor trzeba skalibrować aby widzieć ile wyciagać.
    Ostatnio edytowane przez Kwapiszon ; 19-01-2013 o 02:11

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

To chyba oczywiste, że chodzi o czarne na białym. Co ci dadzą podane na gotowo ustawienia aparatu ? Bierzesz do ręki szarą kartę albo mierzysz śnieg i wprowadzasz korektę + 2ev i robisz fotę.
    To co dla Ciebie jest tak oczywiste dla innych być nie musi. Co do ustawień to nie podaje nic gotowego, a tylko jak ustawić i jak skorygować pomiar.

Pierdylion wątków na CB o cebuli w bokechu, a mało kto potraci poprawnie ekspozycję ustawić w warunkach innych niż idealne
    Izewa poprosiła o pomoc więc jeśli ktoś ma ochotę to pisze. Nie chodzi o to by pokazać, że "Ja" potrafię, ale o wskazówki pomocne w nauce.

Bierzesz do ręki szarą kartę albo mierzysz śnieg i wprowadzasz korektę + 2ev i robisz fotę.
    +2EV mierząc na karcie, czy śniegu ?? Jaki pomiar? Takie "skróty myślowe" osobie która się dopiero uczy niewiele pomogą.

Na zdjęciach pokazałem, że z palcem w deee można uzyskać detal na czarnej kurtce w słońcu na śniegu... ...Monitor trzeba skalibrować aby widzieć ile wyciagać.
    Bez urazy, ale z tą kalibracją to chyba masz trochę kłopot, popatrz na histogram. Na tej kurtce (z wyjątkiem delikatnej obramówki) to czarny zaczyna się na poziomie 17 - do czerni jeszcze trochę brakuje.

Najbardziej rozbawił mnie tekst znanego tu pisarza, że się nie da i trzeba jakieś tam hadeery robić. Mdleję Aaaa i jeszcze coś. Monitor trzeba skalibrować aby widzieć ile wyciagać.
    Proponuję przemyśleć sobie pewne rzeczy. Gdy rozpiętość tonalna sceny jest dużo wyższa od możliwości matrycy to życzę Ci powodzenia z tym wyciąganiem
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 19-01-2013 o 13:01
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Może w ogóle ktoś z bardziej doświadczonych fotografów napisał by jakiś tutorial jak takie zdjęcia robić . Myślę, ze w tedy zbędna była by taka dyskusja i pisanie wielu postów. Było by to na pewno pomocne dla wielu początkujących. Można np w dziale Szkoła fotografii Cb. Jeśli już coś takiego istnieje to przepraszam . Sam tez się nie podejmę bo jestem początkujący. To tylko taki mój mały pomysł.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez maciek12ss Zobacz posta
    Może w ogóle ktoś z bardziej doświadczonych fotografów napisał by jakiś tutorial jak takie zdjęcia robić .
    Jak już Kwapiszon napisał w sieci jest tego mnóstwo m.in. link który podawałem "ustawienie ekspozycji ... " Tylko, że niektórzy nie czytają bo się im nie chce, lub nie wiedzą co czytać, gdy zdjęcia im nie wychodzą, wtedy piszą na forum "Jak ustawić" "Co zrobić" itp. choć tak naprawdę to powinni zacząć od podstaw fotografii. I choćbyś napisał 10 takich tutków to i tak pytania nadal będą
    Moje fotki Moje fotki II

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Właśnie, to jest największy problem osób uczących się. Pytać czy nie pytać bo zawsze znajdzie się ktoś kto powie, że to banalne i że wystarczy znać podstawy. Może, ale wiele osób to podobnie jak ja hobbyści, którzy chcą robić lepsze zdjęcia i pytają dopiero jeśli coś im nie wychodzi. Ja wolę praktyczne porady w konkretnym przypadku, później je testuje, sprawdzam i oczywiście próbuję zrozumieć całe zagadnienie żeby jednak zadawać jak najmniej pytań w przyszlości.

Podsumowując propozycje i moje próby -
    przełączyłam w RAW (faktycznie łatwiej ogarnąć biało-czarny problem),
    zrobiłam pomiar światła punktowy,
    ćwiczę korektę ekspozycji od +1 do +2 na śnieg (z tym mam największy problem bo często pomiar punktowy zamiast na śniegu ląduje na psie i wychodzi masakra a że preferuje psy w ruchu i mam jednak nawyk celowania w nie dla uzyskania ostrości to ciężko mi ogarnąć do tego jeszcze aby pomiar trafiał w śnieg. Jeszcze trudniej robi się gdy oba psy są w kadrze i tego śniegu w sumie nie zostaje za wiele i to zwykle nie tam gdzie łapie pomiar ),
    zazwyczaj robię jednak na wysokim ISO (1000-1600) ponieważ psy są w ciągłym ruchu i ciężko o ostrość przy mniejszym (nie wiem czy to ma znaczenie, ale opisuję wszystko ),
    próbuję i z filtrem polaryzacyjnym i bez, ale na razie w tym temacie nie widać na moich zdjęciach dużej różnicy będę ćwiczyć w kolejny słoneczny dzień pilnując aby mieć światło z boku,
    lampa z korektą -1EV na razie spróbowałam tylko raz i niestety używając lampy wbudowanej bo akurat na spacerze zewnętrzna odmówiła współpracy, ale nawet przy wbudowanej widzę, że psy wychodzą trochę lepiej, ale śnieg nie bardzo (tu co prawda nie robiłam już korekty ekspozycji względem śniegu),
    na razie zupełnie nie radzę sobie w trybie M i nie umiałam ustawić parametrów podanych przez jellyeater aby je sprawdzić u siebie, ale będę jeszcze próbować i wtedy się ustosunkuję i pokażę czy coś mi wyszło
    pomiar punktowy i korekta ekspozycji od -1 do -2 na psy srawdza się nieźle na psach, ale śnieg to jak na razie u mnie biała plama...
    i jeszcze robienie z palcem w dee jak napisał Kwapiszon, pomijając czerń, która u mnie na monitorze również ma lekko szary kolor to w wypadku kurtki to ujdzie ale jakbym miała takiego psa to już by mocno "drażniło" no i kwestia ruchu - przynajmniej ja mam takie zdanie, że jednak inaczej robi się obiekt stały a inaczej dwa biegające Asy...

Poniżej to co udało mi się zrobić, większość jednak z dnia kiedy było słońce.

korekta + (na śniegu), jeśli psy sały i udało mi się trafić pomiarem w śnieg to chyba całkiem nieźle (choć czasem śnieg mało naturalnie wygląda, ale psy dość dobrze), jednak przy biegnących i błędnym trafieniu to już chyba nic się z nich nie da zrobić... sorry, że wrzucam tak dużo, ale chciałam pokazać, że jest tu jednak duża przypadkowość... (psy biegają i mają gdzieś, że zmierzyłam światło mając słońce za placami a nie przed...można oczywiście czekać aż przypadkiem wejdą w odpowiednie miejsce, ale to chyba jeszcze trudniejsze niż podążać za nimi z nadzieją, że trafi się fajną sytuację w miarę dobrym miejscu)

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.
    korekta - (na psach)
    9. 10.
    z lampą
    11.
    Ostatnio edytowane przez izewa ; 19-01-2013 o 15:06
    7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)

Pełne uzależnienie

Właśnie dlatego radziłem tryb M, żeby można było już potem tylko ostrość łapać, a nie ostrość i ekspozycję.

8 i 9 chyba poprawnie naświetlone. Tylko psy bym lekko jeszcze podciągnął.

Zdejmij polara i walcz. Jutro też mają być chmury. Tak będzie łatwiej. Bo ekspozycja taka sama w każdym kierunku. Poczytaj instrukcję i zapoznaj się z trybem M.

Początki nałogu Awatar fotokor1

izewa twoje czarne psy na białym śniegu w ostatniej serii są zdecydowanie lepsze niż kolegi Kwapiszona ,,kurtka'' która ni jak się nie ma do czarnego chyba że mam źle skalibrowany monitor - więc odpowiadam pytać i jeszcze raz pytać a efekty swoich prób masz niezłe i mi też pomogły
    pozdrawiam
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów