Jak obiecałem. Choć pogoda była do d..., było szaro i padał śnieg, a na dodatek moja psiunia nie chciała współpracować to pstryknąłem na szybko jakieś fotki.
Proszę tylko nie pisać, że nieostre, nieciekawe itp. Chciałem tylko pokazać, jak co niektórzy mylą się w tym ile trzeba skorygować punktowy pomiar światłomierza, mierząc na czarnym i białym. Zdjęcia obrabiam na niskiej jakości monitorze, więc dla kogoś mogą być troszkę za ciemne lub za jasne, jednak u mnie są OK, a przede wszystkim histogram IMHO jest taki jaki być powinien
Chciałem dać jedno prosto z puszki, jednak zapomniałem włączyć jpg (zawsze robię tylko w RAW). Więc jedno wywołane bez żadnej korekty, tylko wyostrzanie na 25 i export do jpg, drugie z lekką korektą.

Jako, że było pochmurno więc światło równomierne. Tryb M pomiar punktowy na śnieg i EV na +2 i 1/3 (czyli na drabince do +2 bo tyle jest max + jeden "ząbek" kółka). Ustawienie ostrości na psa i zdjęcie. Zdjęć można oczywiście robić więcej na jednym pomiarze, dopóki nie zmieni się światło, lub pies nie wejdzie pod drzewa itp. (gdy jest słonecznie jest trudniej).
Mierząc na śniegu można by spokojnie dać na +2,5 a może +2 i 2/3 (gdy ustawione jest co 1/3).
Na czarnym IMHO -2 jest dobrze, w programie może za bardzo rozjaśniłem, ale chciałem aby bardziej było widać oczy.

Bez poprawy w programie:

Z poprawą Exp +0,23; Fiil Light 22; Blacks 7.

Drugie tryb Av pomiar punktowy na grzbiecie psa z korektą na -2EV
Bez poprawy:

Z poprawą Fiil Light 11; Blacks 7.