Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 110

Wątek: Czarne, biegające po śniegu psy - jak je "ugryźć"?

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Czarne, biegające po śniegu psy - jak je "ugryźć"?

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta

To znaczy, że mam w 3-ch body uszkodzony światłomierz, w 30D też tak miałem...
    jeżeli mierzysz światło punktowo na czarnym psie, który jest na białym sniego i jeszcze korygujesz +1 EV i wychodzi ok to.... zgadzam sie z Kuba1. wg mnie ok by było gdybyś zmierzył swiatło na sniegu i skorygował +1 czy +1,5.
    ale może jakoś opacznie zrozumielismy Twojego posta.
    Ostatnio edytowane przez pajlot ; 15-01-2013 o 17:24 Powód: za dużo sie zacytowało

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    A patrzysz czasem na histogram?
    Oczywiście, że patrzę. Na zewnątrz w dzień histogram jasności jaki i RGB kończy się po prawej niekiedy z lekkimi przepaleniami na niebie lub na jakiś jasnych/błyszczących przedmiotach nie stanowiące żadnego problemu przy formacie RAW. W świetle sztucznym w histogramie jasności troszkę brakuje z reguły do prawej, ale w histogramie RGB występują przepały najczęściej w kanale czerwonym (przy WB auto).
    Oczywiście zdarzają się zdjęcia trochę niedoświetlone, rzadziej prześwietlone, ale nie mogę powiedzieć, że aparat niedoświetla moim zdaniem jest OK.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu Awatar fotokor1

dyskusja dyskują, ale może jakieś konkretne przykłady tych kilku podanych przez każdego wariantów - może to by pomogło, ja osobiście nie mam czego pokazać może ktoś??
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez pajlot Zobacz posta
    jeżeli mierzysz światło punktowo na czarnym psie, który jest na białym sniego i jeszcze korygujesz +1 EV i wychodzi ok to.... zgadzam sie z Kuba1. wg mnie ok by było gdybyś zmierzył swiatło na sniegu i skorygował +1 czy +1,5.
    ale może jakoś opacznie zrozumielismy Twojego posta.
    Popieram aby czarne było czarne przy pomiarze punktowym (na czarnym) korekta na -2 EV w zależności oczywiście na ile ta czerń ma być czarna, ile ma zawierać szczegół

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez fotokor1 Zobacz posta
    dyskusja dyskują, ale może jakieś konkretne przykłady tych kilku podanych przez każdego wariantów - może to by pomogło, ja osobiście nie mam czego pokazać może ktoś??
    Jeśli jutro uda mi się wrócić z pracy na tyle wcześnie aby było jasno to coś pstryknę. Co prawda mój pies nie jest zbyt duży, ale czarny. Tak wygląda zdjęcie było "spaprane" (zrobione zaparowanym obiektywem), ale w RAW-ie, więc udało się trochę poprawić.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Jak obiecałem. Choć pogoda była do d..., było szaro i padał śnieg, a na dodatek moja psiunia nie chciała współpracować to pstryknąłem na szybko jakieś fotki.
    Proszę tylko nie pisać, że nieostre, nieciekawe itp. Chciałem tylko pokazać, jak co niektórzy mylą się w tym ile trzeba skorygować punktowy pomiar światłomierza, mierząc na czarnym i białym. Zdjęcia obrabiam na niskiej jakości monitorze, więc dla kogoś mogą być troszkę za ciemne lub za jasne, jednak u mnie są OK, a przede wszystkim histogram IMHO jest taki jaki być powinien
    Chciałem dać jedno prosto z puszki, jednak zapomniałem włączyć jpg (zawsze robię tylko w RAW). Więc jedno wywołane bez żadnej korekty, tylko wyostrzanie na 25 i export do jpg, drugie z lekką korektą.

Jako, że było pochmurno więc światło równomierne. Tryb M pomiar punktowy na śnieg i EV na +2 i 1/3 (czyli na drabince do +2 bo tyle jest max + jeden "ząbek" kółka). Ustawienie ostrości na psa i zdjęcie. Zdjęć można oczywiście robić więcej na jednym pomiarze, dopóki nie zmieni się światło, lub pies nie wejdzie pod drzewa itp. (gdy jest słonecznie jest trudniej).
    Mierząc na śniegu można by spokojnie dać na +2,5 a może +2 i 2/3 (gdy ustawione jest co 1/3).
    Na czarnym IMHO -2 jest dobrze, w programie może za bardzo rozjaśniłem, ale chciałem aby bardziej było widać oczy.

Bez poprawy w programie:

Z poprawą Exp +0,23; Fiil Light 22; Blacks 7.

Drugie tryb Av pomiar punktowy na grzbiecie psa z korektą na -2EV
    Bez poprawy:

Z poprawą Fiil Light 11; Blacks 7.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Jak obiecałem. Choć pogoda była do d..., było szaro i padał śnieg, a na dodatek moja psiunia nie chciała współpracować to pstryknąłem na szybko jakieś fotki.
    Szkoda, ze nie zrobiłeś jednego z pomiarem na psa i korektą +1,5~2EV ...

Początki nałogu Awatar maciek12ss

U mnie w galerii 3 fotki zrobione czarnej suczce na śniegu dzisiaj w pochmurny dzień . pomiar punktowy na psiaka potem korekta w cr
    http://www.canon-board.info/galerie-...48/index5.html
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

proponuje blokada ekspozycji na śnieg i korekta lekko w +1 +1.5 i pstryk wogole na śniegu ekspozycje trzeba targać do góry bo automat szarzy tło bo jest za jasne

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez rafalmarosz Zobacz posta
    ekspozycji na śnieg i korekta lekko w +1 +1.5
    Właśnie po to robiłem te zdjęcia powyżej, aby pokazać, że ustawiając na śnieg (pomiar punktowy lub centralny) trzeba korygować na około + 2,5 EV (jeśli chcemy mieć biały śnieg z zachowanymi szczegółami-jak wynika z systemu strefowego) a nie +1 czy +1,5
    IMHO system strefowy (wystarczy uproszczony), mimo wielu lat od jego powstania nadal jest aktualny i przydatny.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 18-01-2013 o 01:43
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Psa jeszcze nie mamy ale czarna kurtka pasuje do typu zagadnienia.

400D + 50/1.8

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów