No dobra aż takim ignorantem nie jestemi też wolę robić zdjęcia gdy pogoda jest słoneczna, ale czasem spotkania, szkolenia itp są w taki dzień jak był dziś a też chciałabym coś z niego "uchwycić"
Niezależnie od wszystkiego jutro poćwiczę według pozostałych porad i zapoznam się z materiałami jakie mi poleciliście, jak już się poprawię to pochwalę się rezultatamia tymczasem bardzo dziękuję tym którzy poświęcili swój czas aby mi pomóc.
7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)
już zostało napisane, ale dodam jeszcze raz by się utrwaliło - RAW + Lightroom.
dziwią mnie osoby, które wcześniej pisały, że crop takiej sceny nie ogarnie;o spokojnie ogarnie, jeśli tylko nie jest robione na zielonym kwadracie...
ebe ebe
A ja na początek polecę program Canona czyli Digital Photo Professional. Bo jest prosty w obsłudze i można nauczyć się podstaw. No i do tego jest za darmo![]()
Regulamin pkt 8.
Dobrej rady nie ma, ale :
1. koniecznie RAW i "wywołuj" do *.tiff (16 bit) i te obrabiaj. Na koniec zamień na 8 bitowe jpg
2. Rób bracketing Av, tyle ile możesz w sekwencji, tak aby skrajne były +/- 2EV i próbuj na wybranych plikach. Jak nabierzesz doświadczenia to może lepiej będzie jak przesuniesz sekwencję na +1; 0; -1; -2; -3 albo przejdziesz na +0,5; 0; -0,5; -1; -1,5 ale to się okaże "w praniu"
3. W dobrych edytorach istnieje możliwość rozjaśniania cieni (np. w Photoshop jest bardzo dobra funkcja Cienie/Podświetlenia)
jp
PS
Jaki masz aparat ?
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 14-01-2013 o 09:58
W wawie dziś piękna słońce.Chociaż to utrudnia zabawę. Dobrze jakbyś znalazła miejsce bez cieni. I próbowała robić mając słońce za plecami czyli przednie światło. I ekspozycję na oswietlony słońcem śnieg, jeżeli robisz na słońcu. Tak by ten śnieg był prześwietlony faktycznie o te 1,5 do 2 eV. +1 jak pisałem wcześniej może być za mało.
niezla gromadka flatów - w rodzinie mamy jednego, a w zasadzie jednąco do zdjec tak jak pisza pozostali nie da sie tego naswietlic tak zeby detale byly w cieniach i swiatlach. ratunkiem moze byc obrobka RAW i gaszenie swiatel z jednoczesnym wyciaganiem cieni, ale bez przesady. chyba ze dzien ma sie ku koncowi i miekkie slonce oswietla psa przez co bedzie lepiej widoczny
siostra co jakis czas do mnie dzwoni i pyta jak nastawic lustrzanke zeby dobrze foty wyszly, ale duzo zwojowac sie tu nie da, trzeba walczyc w postprocessie
Zaraz wybieram się na spacer i będę próbować, dzięki jeszcze razDziś faktycznie u nas słońce więc tym bardziej ma się ochotę na wyjście z psami i aparatem
Czacha - moje są dwa, reszta znajomychi chyba (a raczej na pewno) znam Twoją siostrę i Toskę
7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty