Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 110

Wątek: Czarne, biegające po śniegu psy - jak je "ugryźć"?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie Odp: Czarne, biegające po śniegu psy - jak je "ugryźć"?

Cytat Zamieszczone przez izewa Zobacz posta
    ... mam nadzieję, że wreszcie zaczną przypominć gawrona
    Lepiej jak w dalszym ciągu będą przypominać psy. Małą podpowiedź do posta #2 dał Kuba w ostatnim zdaniu - pomyśl nad tym.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

No dobra aż takim ignorantem nie jestem i też wolę robić zdjęcia gdy pogoda jest słoneczna, ale czasem spotkania, szkolenia itp są w taki dzień jak był dziś a też chciałabym coś z niego "uchwycić"
    Niezależnie od wszystkiego jutro poćwiczę według pozostałych porad i zapoznam się z materiałami jakie mi poleciliście, jak już się poprawię to pochwalę się rezultatami a tymczasem bardzo dziękuję tym którzy poświęcili swój czas aby mi pomóc.
    7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

już zostało napisane, ale dodam jeszcze raz by się utrwaliło - RAW + Lightroom.
    dziwią mnie osoby, które wcześniej pisały, że crop takiej sceny nie ogarnie;o spokojnie ogarnie, jeśli tylko nie jest robione na zielonym kwadracie...
    ebe ebe

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

A ja na początek polecę program Canona czyli Digital Photo Professional. Bo jest prosty w obsłudze i można nauczyć się podstaw. No i do tego jest za darmo
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Dobrej rady nie ma, ale :

1. koniecznie RAW i "wywołuj" do *.tiff (16 bit) i te obrabiaj. Na koniec zamień na 8 bitowe jpg
    2. Rób bracketing Av, tyle ile możesz w sekwencji, tak aby skrajne były +/- 2EV i próbuj na wybranych plikach. Jak nabierzesz doświadczenia to może lepiej będzie jak przesuniesz sekwencję na +1; 0; -1; -2; -3 albo przejdziesz na +0,5; 0; -0,5; -1; -1,5 ale to się okaże "w praniu"
    3. W dobrych edytorach istnieje możliwość rozjaśniania cieni (np. w Photoshop jest bardzo dobra funkcja Cienie/Podświetlenia)

jp

PS
    Jaki masz aparat ?
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 14-01-2013 o 09:58

Pełne uzależnienie

W wawie dziś piękna słońce. Chociaż to utrudnia zabawę. Dobrze jakbyś znalazła miejsce bez cieni. I próbowała robić mając słońce za plecami czyli przednie światło. I ekspozycję na oswietlony słońcem śnieg, jeżeli robisz na słońcu. Tak by ten śnieg był prześwietlony faktycznie o te 1,5 do 2 eV. +1 jak pisałem wcześniej może być za mało.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

niezla gromadka flatów - w rodzinie mamy jednego, a w zasadzie jedną co do zdjec tak jak pisza pozostali nie da sie tego naswietlic tak zeby detale byly w cieniach i swiatlach. ratunkiem moze byc obrobka RAW i gaszenie swiatel z jednoczesnym wyciaganiem cieni, ale bez przesady. chyba ze dzien ma sie ku koncowi i miekkie slonce oswietla psa przez co bedzie lepiej widoczny

siostra co jakis czas do mnie dzwoni i pyta jak nastawic lustrzanke zeby dobrze foty wyszly, ale duzo zwojowac sie tu nie da, trzeba walczyc w postprocessie

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Zaraz wybieram się na spacer i będę próbować, dzięki jeszcze raz Dziś faktycznie u nas słońce więc tym bardziej ma się ochotę na wyjście z psami i aparatem
    Czacha - moje są dwa, reszta znajomych i chyba (a raczej na pewno) znam Twoją siostrę i Toskę
    7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez izewa Zobacz posta
    Czacha - moje są dwa, reszta znajomych i chyba (a raczej na pewno) znam Twoją siostrę i Toskę
    świat jest mały - powodzenia

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Tak punktowy pomiar światła jest idealny. Trafi w śnieg korekta +1 może 1,5. Trafi w psa -1 może -1,5. Ustawić raz a dobrze na śnieg i tyle.
    Ja zawsze robię jak napisałem i jakoś udaje mi się trafiać. Jak nie trafisz na punktowym to ostrość też bedziesz miał w lesie jak korzystasz z servo. Mój sposób to punktowy i +1-2EV. który zawsze działa. Reszta to zabawa z RAWem. Ale każdy ma prawo robić jak chce .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów