Jest to mój pierwszy i niestety mało optymistyczny watek na forum, więc witam wszystkich serdecznie.
Jakiś miesiąc temu kopiłem w FotoIt 50d + tamiego 17-50 ze stabilizacja. Jako ze mieszkam za granicą poprosiłem moją mamę o przywiezienie mi sprzętu. Kilka dni wcześniej zadzwoniłem do sklepu z zapytaniem czy są w stanie dobrać mi w miarę dobry egzemplarz. "Oczywiście, ze tak" - padła odpowiedź. Spytałem tez o możliwość zapłaty amerykańska karta kredytową - i tu, po konsultacji z prawdopodobnie drugim pracownikiem, padła odpowiedz negatywna. Na miejscu jednak płatność w/w kartą nie stanowiła już żadnego problemu. Ale nie o tym chciałem...
Jak już wspomniałem sprzęt kupiony ok miesiąca temu, dotarł do mnie dzisiaj rano. Otwieram , podpinam szkło, pierwszy strzał na 50mm ... no w miarę ok, chodź dziwne mydło po prawej strony kadru. Drugi strzał na 24mm - back focus ok 2m z odległości ok 4-5m.!!!. Włączam VC i w kadrze podczas ostrzenia widzę przemieszczającą się w kierunku do mnie lewą część soczewki/ek (???), albo prawą część w kierunku ode mnie!!!
Bez VC w/w efektunie odnotowałem. Chwila konsternacji i szybka konsultacja z zaprzyjaźnionym sprzedawca ze sklepu foto niedaleko (jakąś godzinkę temu). Moje spostrzeżenia potwierdzają się, a gość ze zdumieniem stwierdza, ze takiego złomu to jeszcze nie widział na oczy i ze w ogóle ten obiektyw nie powinien trafić do sprzedażny
Telefon do FotoIt i..."my sprzedaliśmy na 100% sprawny" i parę razy sugestia o uszkodzeniu podczas transportu, bądź upuszczeniu (przemilczałem choć musiałem mocno gryźć się w język)... no cóż, dlaczego mnie to nie dziwi.
Na pytanie o europejską gwarancję - powinna działać, ale nie gwarantujemy (???).
Podsumowując - obiektyw dobrali mi na prawdę jeden z lepszych!
Łoogromne bf na krótkim końcu i coś spaprane z VC.
Zaczynam się utwierdzać w przekonaniu, że do polskiej dystrybucji, rzeczywiście trafiają same "najlepsze" egzemplarze. Chodź z drugiej strony dużo osób kupiło i problemów nie mają. Widocznie takie moje szczęście.
Tak czy inaczej ja FotoIt mówię na dzień dzisiejszy DZIĘKUJĘ!
I jeszcze drobna rada, starajcie się sprawdzać ich sprzęt przed sięgnięciem po kartę.
Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego dnia.