Potwierdzam, że dużą winę ponosi tutaj Canon Polska. W Nikonie jest zupełnie inna sytuacja - ceny hurtowe są odgórnie ustalone i jednakowe dla wszystkich - tak jak być powinno. Przykładowo D3 można kupić za 15 k brutto w detalu, co jest jak najbardziej normalną ceną w porównaniu do zachodu i USA.

Kupując sprzęt w hurcie Canona mogę liczyć się z tym, że prawdopodobnie ktoś już sprzedaje w detalu taniej, niż ja zapłaciłem w hurcie. Duże rabaty można uzyskać kupując bardzo duże ilości sprzętu. Niską cenę można też uzyskać kombinując z zakupami w Niemczech. Ale chyba nie o to chodzi ? Ceny hurtowe Canon Polska są chore i nie wiem, gdzie i komu oni sprzedają sprzęt w tych kwotach. Poza tym ciągłe zmiany cen skutecznie uniemożliwia normalne handlowanie tym sprzętem. Dlatego właśnie przerzuciłem się na handlowanie Nikonem i szkłami. Nie będę przecież przy okazji każdych zakupów szukał najtańszego źródła towaru, powinienem udać się do najbliższego dystrybutora Canon Polska, kupić sprzęt i wiedzieć, że jeszcze na nim zarobię, a niestety tak nie było i nie jest.