Uwazam, ze dalsza dyskusja doprowadzi do niczego. Ktos sie czegos nauczyl i dobrze. Drugi raz tego bledu nie popelni (miejmy nadzieje). Kto nie chce niech nie kupuje w fotoit. Kto chce niech tam kupuje. Proste.
Uwazam, ze dalsza dyskusja doprowadzi do niczego. Ktos sie czegos nauczyl i dobrze. Drugi raz tego bledu nie popelni (miejmy nadzieje). Kto nie chce niech nie kupuje w fotoit. Kto chce niech tam kupuje. Proste.
Podobnie jak kolega w fotoit kupiłem:
1) 350D + Kit + grip
2) Sigma 70-300 APO DG
3) Tamron 28-75
4) Sigma 18-200
5) Canon 17-40
6) Canon 50/1.4
7) Canon 70-200
8) Canon 24-105
9) 30D
10) Canon 10-22
11) 430EX
12) 580EX II
Gdy zamierzałem kupić ze 2 m-ce temu kolejny 24-105 dla kolegi przez telefon uzgodniliśmy cenę 3000pln z racji, że stały klient itp. Na drugi dzień kiedy już przyjechałem do sklepu pan zaproponował mi cenę 3250pln. Koparka mi opadła a on mówi, że ceny podskoczyły i taniej nie może. W końcu dogadaliśmy cenę 3100pln.
Poza tym jedynym niemiłym incydentem jestem zadowolony z zakupów w tym sklepie. Ceny mają dobre, można negocjować, pewnie będę u nich dalej kupował. W ciągu 3-ch ostatnich miesięcy kupiłem u nich canony 24-105 i 10-22 i nie miałem żadnych problemów z cashbackiem. Pudełka miały kody i nikt mnie nie pytał czy biorę z cashbackiem czy nie.
Jedno jest pewne, czy zostawicie u nich 50 tys. pln czy 500 pln nie ma to większego znaczenia. Większość ma te same zniżki, trzeba się targować i zawsze można się dogadać.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Kupilem u nich 5D z gripem oraz 17-40... z obsługi jestem zadowolony. Dostałem rabat. I wszystko było ok.
Zrozumiałem, zrozumiałem. Chodziło mi o podejście do klienta. Niezależnie czy jest to sklep na osiedlu czy firma produkująca samochody. Podejście, że mam klienta w... bo to ten z tych jak mówisz 3% i mogę sobie na to pozwolić jest z mojego punktu nieporozumieniem.
Zresztą. Każdy wyrabia swoją opinię na dany temat. Ja podobnie jak Vitez będę z dystansem podchodził do firmy Fotoit. Inni niech robią jak uważają, swój rozum mają. Tyle.
Pomyślności w Nowym Roku - tak przy okazji :-D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
gratuluję
Ostatnio edytowane przez thinredline ; 01-01-2008 o 14:27 Powód: Automerged Doublepost
Moje doświadczenia z firmą FotoIt są pozytywne. Dwa lata temu brałem u nich 350D, karte, jakieś bibeloty do tego i poszło naprawde sprawnie. Byłem zdziwiony profesjonalnym podejściem do klienta, po tym jak miałem (nie)przyjemność rozmawiać z kilkoma TIP-ami. Dla człowieka takiego jak ja, który patrząc od strony wawy mieszka na drugim końcu polski, ważne było ,żeby ten kontakt ze sprzedającym jak i cała transakcja przebiegła sprawnie. I tak właśnie było. Od tego czasu mam dobre zdanie o FotoIt. Nie wiem, może trafiłem na "lepszego" sprzedawcę, ale w tym roku kupowałem u nich również 580exII i obsługa nie odbiegała niczym od tej sprzed dwóch lat. Było kulturalnie, szybko i rzetelnie.
Nie mam żadnego interesu w bronieniu firmy FotoIt, ale w owym czasie, kiedy szykowałem się do zakupów zrobiła na mnie najlepsze wrażenie i mimo odległości jakie dziela ZG a W-we nie martwiłem się, że sprzęt przyjdzie niekompletny lub uszkodzony, bedzie brakowało faktury czy instrukcji.
Jak wiekszość polaków ja również kieruję się ceną i nie zawsze kupowałem w FotoIt, ale z reguły zanim cokolwiek kupiłem to po pierwszej rozmowie tel. starałem się rozpoznać sprzedawcę na tyle, żeby mieć jako taką pewność czy jestem traktowany jak klient czy jak natręt. U kilku TIP'ów tak zachwalanych na forum byłem traktowany jak natręt. Natomiast znalazły się sklepy, które swoim pierwszym kontaktem z klientem zrobiły na mnie pozytywne wrażenie i u których nie bałem się zostawić trochę kasy. Jak do tej pory ani razu się nie pomyliłem.
Co do wpadki FotoIt to jest ona ewidetna. Numer z pochwalnymi postami z tego samego IP to niewybaczalny błąd. Ja wierze, że trafił się po prostu jakiś nadgorliwy pracownik, który chciał pomóc a że nie wyszło to powininen za to beknąć.
Nie ukrywam, że po przeczytaniu całej dyskusji zastanawiam się czy dalej robić u nich zakupy ale z drugiej strony bądźmy ludźmi. Jeżeli bedę miał w najbliższym czasie robić jakieś zakupy foto i po telefonie do FotoIt będę miał chociaż cień wątpliwości, że sprzedawcy coś kręcą to po prostu u nich nie kupię.
Myślę, że mimo wszystko nie kierujmy się zawsze niską ceną. Dla mnie osobiście jako, że zwykle kupuję za pośrednictwem internetu ważniejszy jest kontakt z klientem niż to czy cena była o te 100, czy 200 złoty niższa.
pucha i grucha
Tyle że Canon w końcu się przyznał, przeprosił i obiecał poprawę.
Jest pewna różnica w poziomie PR i traktowaniu klienta pomiędzy Canonem a niektórymi innymi firmami.
Kolega blizzard2 właśnie pokazał podejście do klienta, którego ja nie trawię i które mam nadzieję za jakiś czas przejdzie do historii.
Czyli "nie podoba się u nas to wypier* " zamiast "nasz klient nasz Pan".
W podejściu dużych, świadomych potęgki rynku konsumenckiego firm nie ma czegoś takiego "pozbądź się trudnego klienta" a jest "każdy klient jest traktowany na równi, do trudnego klienta trzeba dostosować swoje podejście" (kto był na szkoleniach z lwami, psami, kobrami itp ten wie 8) ).
Na szczęście wolny rynek eliminuje powoli acz skutecznie tego typu firmy co łaskawie obsłużą klienta jeśli klient im podpasuje, a i klienci powoli acz skutecznie zyskują świadomość że mogą znaleźć firmy na porównywalnym poziomie cenowym a z o wiele lepszą obsługą.
Nie będę pokazywał palcem gdzie można znaleźć porównywalne lub lepsze oferty cenowe a z lepszym podejściem do klienta... pod latarnią najciemniej.
Potwierdzam, że dużą winę ponosi tutaj Canon Polska. W Nikonie jest zupełnie inna sytuacja - ceny hurtowe są odgórnie ustalone i jednakowe dla wszystkich - tak jak być powinno. Przykładowo D3 można kupić za 15 k brutto w detalu, co jest jak najbardziej normalną ceną w porównaniu do zachodu i USA.
Kupując sprzęt w hurcie Canona mogę liczyć się z tym, że prawdopodobnie ktoś już sprzedaje w detalu taniej, niż ja zapłaciłem w hurcie. Duże rabaty można uzyskać kupując bardzo duże ilości sprzętu. Niską cenę można też uzyskać kombinując z zakupami w Niemczech. Ale chyba nie o to chodzi ? Ceny hurtowe Canon Polska są chore i nie wiem, gdzie i komu oni sprzedają sprzęt w tych kwotach. Poza tym ciągłe zmiany cen skutecznie uniemożliwia normalne handlowanie tym sprzętem. Dlatego właśnie przerzuciłem się na handlowanie Nikonem i szkłami. Nie będę przecież przy okazji każdych zakupów szukał najtańszego źródła towaru, powinienem udać się do najbliższego dystrybutora Canon Polska, kupić sprzęt i wiedzieć, że jeszcze na nim zarobię, a niestety tak nie było i nie jest.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Zaraz, zaraz, Cichy! To, że jak kupujesz dużo, to możesz negocjować lepsze ceny jest chyba zupełnie normalne.Zamieszczone przez Cichy
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
ponieważ w większości są to zmiany w dół - ja jestem za. Nawet wiedząc że aparat który kupiłem za pół roku będzie o kilkaset złotych tańszy - jestem za.
Wiem że sprzedawcom mocno utrudnia to życie bo jeśli szybko nie sprzedadzą sprzętu to za krótki czas będą musieli sprzedać go nic na nim nie zarabiając.
A co do kupna sprzętu z polskiej dystrybucji to ja kupuję. Ponieważ zaufany sklep bierze sprzęt od canona i porównując ceny które w nim płacę to nie płacę wiele drożej (a były przypadki że taniej) niż na allegro i u TIPów. Dodatkowo sklep pomagał mi we wszelkich kontaktach z serwisem (przesyłał na własny koszt aparat i obiektyw po gwarancji do serwisu), nie mam żadnego ryzyka z zakupem na odległość (przesyłanie pieniędzy i towaru za pośrednictwem firm kurierskich), żadnych wątpliwości odnośnie gwarancji, na początku przygody z lustrzankami cyfrowymi wydmuchiwali pyłki z matrycy, zmienili oprogramowanie 350 (nie ma się co śmiać ale na początku podchodziłem do tego ze zbytnią ostrożnością), kiedy padła mi karta pamięci sami próbowali odzyskać zapisane zdjęcia, o tym że wymienili mi kartę od ręki chyba nie muszę pisać. Mógłbym napisać wiele, wiele powodów dla których wolę odrobinę przepłacić niż ryzykować zakup za cenę najniższą.
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Istnieją dwa rodzaje rynku - jeden rynek dystrybutorów i drugi rynek prywatnych importerów.
Oczywiście na pierwszym rynku ceny są wysokie i to nie ze względu na polityke Canona czy sprzedawców ale ze wzgledu na olbrzymi VAT i inne obciążenia a także olbrzymie koszty prowadzenia działalności w polsce. Wszelkie porównania cenowe z usa nie mają w tym kontekście racji bytu gdyż tak sa bardzo niskie podatki i większość rzeczy jak np. benzyna jest o wiele tańsza niż u nas.Macie do cen jakieś ale to zastanówcie się przy nastepnych wyborach na kogo będziecie głosowali puki co żyjemy w eurosocjaliźmie i ceny sa jakie są.
Drugi rynek prywatnych importerów jest już bardziej normalny i możliwe są znaczne obniżki z wiadomowych powodów. Dla mie to jest miodzio kupuje to samo a płace o wiele mniej.
Każdy kupuje tam gdzie mu najlepiej pasii nie zamierzam nikogo przekonywać, osobiście mnie nie interesuje czy jest to z sieci canona w polsce czy w niemczech czy w chinach, jak mam to samo i gwarancje u sprzedawcy to mi to wystarcza. Pozdrawiam.