-
W!
A ja powiem Wam, jak to jest z tymi kodami i brakiem faktur VAT oraz/lub paragonow fisklanych. Cos takiego jak jakis dowod zakupu jest niedopuszczalne i co wiecej karane w naszym kraju. Robi sie to po to, aby obejsc przepisy ustawy o VAT i innych podatkach posrednich. Po prostu gdzies towar jest kupowany na lewca bez dokumentow zakupu (pewnie poza clem) i wprowadzany do obiegu w .pl w sposob nielegalny. Zapewne nie ujmuja tego w ksiegowosci i nie placa od tego podatkow. Bez dokumentu sprzedazy lub umowy cywilno -prawnej sklep NIE moze zaksiegowac sprzedazy i jej opodatkowac. Suma sumarum, sklep na kazdej sprzedawanej sztuce aparatu ma duzo wyzsza marze oraz nizsza cene. To ze wydrapuja kody, moze tylko swiadczyc ze sprzet jest sprowadzany z jakies nieeuropejskiej strefy celnej nielegalnie i chronia sie przed wpadka ewentualna (bo byc moze Canon ma jakies kody regionalne). To ze realizuja gwarancje poprzez wlasne uslugi tez mi tu wybitnie smierdzi. Tak jest bezpieczniej jezeli chodzi o obieg dokumentow (mniej papierow na rynku odbiorcow=mniejsza szansa na wpadke z US, etc). Dla mnie - wlaczmy z nieuczciwa konkurencja i okradaniem naszych portfeli (ja place podatki i odprowadzam Zusy) i nie zycze sobie, aby ktos bogacil sie moim kosztem.
Amen i udanych swiat
Uprawnienia umieszczania postów