Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Jak podłączyć 2 mikrofony do Canon 600D?

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie Odp: Jak podłączyć 2 mikrofony do Canon 600D?

Dokładnie tak samo, jak są zrobione słuchawki. Zresztą jak podłączysz jakiekolwiek słuchawki do gniazda mikrofonowego w aparacie, to zamienią się one właśnie w mikrofony. Oczywiście jakość dźwięku będzie marna ale...

Jeżeli mikrofony mają własne przewody, to ekrany tych przewodów łączysz ze sobą i lutujesz do masy jacka. Jeżeli w przewodach mikrofonowych oprócz masy jest jedna żyła, to przylutowujesz ją do styku pierścienia dla prawego mikrofonu i do styku czubka dla lewego mikrofonu. Jeżeli oprócz masy z mikrofonu wystają dwie żyły, to jedna z nich prawdopodobnie będzie czerwona i traktujesz ją jak napisałem wyżej. Drugą żyłę, prawdopodobnie niebieską lub czarną podłączasz do styku masy w jacku.

Jedna rada - nie kupujcie tanich wtyków jack, bo marnej jakości wtyk potrafi pogrzebać nawet najlepszy mikrofon.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 13-01-2013 o 12:03
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta

Jedna rada - nie kupujcie tanich wtyków jack, bo marnej jakości wtyk potrafi pogrzebać nawet najlepszy mikrofon.
    Otóż to. Do tego polutować taki wtyk to jest masakra (bardzo łatwo przegrzać).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Maver

Jeśli juz chcesz bardzo biedne rozwiazanie bez dodatkowych recorderow albo miksera to o ile wejscie mikrofonowe masz stereo mozesz zrobic sobie kabelek gdzie jeden mikrofon zapniesz na kanal lewy a drugi na prawy.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez ylk90 Zobacz posta
    możesz podać jakiś schemat wizualny zdjęcie schemat jak to zrobić ?
    Ooops.. Skoro pytasz jak zrobić coś takiego, to znaczy że powinieneś to kupić, albo poprosić o pomoc kolegę który już coś lutował w życiu. Bez urazy. Schematów w sieci znajdziesz pewnie dużo..
    Adapter prawdziwy tak wygląda: mini jack 2xmono->stereo
    Tu masz tani(detn)ą wersję: trójnik
    A tu masz to, czego potrzebujesz, jesli powyższe adaptery nie podejdą gabarytowo do aparatu: Trójnik (też "tania" wersja).

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów