A jednak po 2 latach i sporych obniżkach cen zdecydowalem się na używanego EOS 3 z PB-E2 "w bardzo dobrym stanie z pudełkami". Aparat faktycznie robi wrażnienie niemal zupełnie nieużywanego (brak wytarć itp. itd.) ale:
- zdaje się, że AF ma BF - EOS 3 i EOS 30V inaczej ustawiają odległość ostrzenia w tym samym obiektywie z tej samej odległości i przy ostrzeniu na ten sam obiekt tj. według EOS 3 obiekt znaduje się dalej a przy wyostrzeniu na nieskończoność wychodzi sporo poza znak nieskończoności na obiektywie gdy tym czasem EOS 30V zatrzymuje ostrzenie tam gdzie powinien - czy ktoś się spotkał z BF w EOS 3 ? Czy serwis na Żytniej usunie to bez problemu i za ile (wypadałoby zapytać serwis ale dzisiaj jest sobota :-)) ?
- no i niby bzdet ale włącznik ustawiony na pozycję A powoduje, że ustawienie ostrość jest potwierdzane sygnałem dźwiękowym co mnie dość irytuje (po przestawieniu na symbol sygnału dźwiękowego oczywiście też jest sygnał po ustawieniu ostrości - czyli wadliwie działa tylko nastawienie A) - poradziłem sobie z tym ten sposób że ustawiam włącznik pomiędzy L a A - aparat się włącza i nie ma potwierdzenia syganałem dźwiękowym ustawienia ostrości - no ale...
I mam dylemat czy dostałem aparat faktycznie używany "amatorsko" czy może odświerzany (w szczególności okleiny) albo amatorski po jednej większej bezśladowej przygodzie

Ot i takie to przygody z EOS 3