Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Czy warto zmienić EOS 30V na EOS 3 ?

Domyślnie

Dzięki za wszystkie sugestie - zostałem przy swoim 30V - co najwyżej w razie jakiejś strasznej konieczności skorzystam z metody Minka (teoretycznie powinno działać). Pieniądze które musiałbym wydać na zmianę chyba sobie odłożę na rozmnożenie na 30D. Jeszcze raz dzięki.
    Amatorsko: cyfrowo i analogowo

Początki nałogu

Domyślnie

Nelro a juz mialem skladac propozycjeodkupienia 30V :-). Coz trudno co robic.

Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Domyślnie

A jednak po 2 latach i sporych obniżkach cen zdecydowalem się na używanego EOS 3 z PB-E2 "w bardzo dobrym stanie z pudełkami". Aparat faktycznie robi wrażnienie niemal zupełnie nieużywanego (brak wytarć itp. itd.) ale:
    - zdaje się, że AF ma BF - EOS 3 i EOS 30V inaczej ustawiają odległość ostrzenia w tym samym obiektywie z tej samej odległości i przy ostrzeniu na ten sam obiekt tj. według EOS 3 obiekt znaduje się dalej a przy wyostrzeniu na nieskończoność wychodzi sporo poza znak nieskończoności na obiektywie gdy tym czasem EOS 30V zatrzymuje ostrzenie tam gdzie powinien - czy ktoś się spotkał z BF w EOS 3 ? Czy serwis na Żytniej usunie to bez problemu i za ile (wypadałoby zapytać serwis ale dzisiaj jest sobota :-)) ?
    - no i niby bzdet ale włącznik ustawiony na pozycję A powoduje, że ustawienie ostrość jest potwierdzane sygnałem dźwiękowym co mnie dość irytuje (po przestawieniu na symbol sygnału dźwiękowego oczywiście też jest sygnał po ustawieniu ostrości - czyli wadliwie działa tylko nastawienie A) - poradziłem sobie z tym ten sposób że ustawiam włącznik pomiędzy L a A - aparat się włącza i nie ma potwierdzenia syganałem dźwiękowym ustawienia ostrości - no ale...
    I mam dylemat czy dostałem aparat faktycznie używany "amatorsko" czy może odświerzany (w szczególności okleiny) albo amatorski po jednej większej bezśladowej przygodzie

Ot i takie to przygody z EOS 3

Dopiero zaczyna Awatar 2ev
    Miasto
    Wrocław

Thumbs up

Cieszę się, że są jeszcze maniacy z EOS 3, kliszą i skanerem. :smile:
    Tacy jak ja, oczywiście.

Pozdrawiam
    2EV
    C 60D + R XR2
    Galeria 2EV

Domyślnie

Czy w EOS 3 możliwe jest coś takiego jak back/fron focus - czy to nie dotyczy analogów - no już całkiem głupi jestem - czytam forum w tą i z powrotem i niegdzie nie spotkałem postu który wskazywałby na takie problemy w analogach (tylko w cyfrowych).

Zacząłem robić zdjęcia dopiero co nabytym EOS 3 i coś mi się zaczęło zdawać że AF nie ostrzy w punkt tylko jakby z BF przy obiektywach CANON – więc wykonałem niby test (takie tam puszki) ze statywu i wychodzi mi BF (w porównaniu do zdjęć z EOS 30V + te same obiektywy). Wysłałem więc EOSa 3 do serwisu na Żytnią i dzisiaj rozmawiałem telefonicznie z technikiem (chyba) z serwisu który oświadczył, że aparat jest OK a problemy BF/FF dotyczą cyfrówek.

Może faktycznie przesadzam (chyba nadużywam forum ) i prymitywnie wykonany test nie może być miarodajny – czy ktoś spotkał się z takimi problemami w analogach ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nelro Zobacz posta
    Wysłałem więc EOSa 3 do serwisu na Żytnią i dzisiaj rozmawiałem telefonicznie z technikiem (chyba) z serwisu który oświadczył, że aparat jest OK a problemy BF/FF dotyczą cyfrówek.
    Hmm to ciekawe ale wydaje mi się, (z podkreśleniem), że tak naprawdę problem FF/BF dotyczy układu obiektyw-lustro, więc teoretycznie może go mieć każdy aparat.

Generalnie z tego co przyuważyłem, to problemy BF-FF dotyczyły najczęściej kombinacji korpus canon-szklo innego producenta ... pytanie jakiego szkła Ty używałeś do testów ....

Z drugiej strony jeśli robiles testy z jakąś jasna Lka typu 24L-1.4 to biorąc pod uwagę jak płytka jest głębia ostrości, nie zdziwiłbym się gdyby test wyszedł kiepsko.

Z trzeciej strony sam mam EOSa3 od dosc dawna i ZADEN inny aparat nie ma tak pewnego AF, wiec to co piszesz jest dla mnie sporym zaskoczeniem

G.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów