Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Czy warto zmienić EOS 30V na EOS 3 ?

Mieszany widok

Domyślnie Czy warto zmienić EOS 30V na EOS 3 ?

Witam,
    długo szukałem i szukałem (a później jeszcze szukałem) ale nie znalazłem podpowiedzi - czy warto zamienić EOS 30V na EOS 3 przy założeniu że koszt zmiany będzie wynosił około 1200 zł ? Przeczytałem wiele razy specyfikację EOS 3 i wywnioskowałem, że na zamianie zyskałbym (wymieniam tylko te najistotniejsze moim zdaniem):
    1. krótszy czas synchronizacji z fleszem,
    2. krótszy czas otwarcia migawki,
    3. skok migawki i przysłony co 1/3 EV i 1/2 EV (w 30V jest tylko co 1/2 EV),
    4. pomiar punktowy i multispot (to akurat już mam w postaci zewnętrznego światłomierza punktowego)
    5. mocniejszą konstrukcję
    tracę natomiast E-TTLII.
    Czy warto wydać 1200 na zwiększenie elastyczności puszki w takim zakresie ? Czy różnica w pracy z EOS 3 będzie w znacznie większym stopniu elastyczna w porównaniu do 30V. Nadmienię że używam filtrów gdzie zaleca się korekty zazwyczaj + 1/3 EV – poza tym wydaje mi się (nie wiem bo nigdy nie miałem takiego sprzętu), że skok co 1/3 EV daje bardziej precyzyjne odczyty pomiaru światła - czy może różnica pomiędzy skokiem 1/3 a 1/2 EV jest do pominięcia (zwłaszcza przy negatywach z uwagi na ich tolerancję), że nie warto sobie tym zawracać głowy ?

Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi i sugestie.
    Amatorsko: cyfrowo i analogowo

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

chm, jesli chodzi o negatywy to mysle, ze roznica miedzy 1/2EV a 1/3EV jest praktycznie zadna. sprawa moze sie miec troszke inaczej w wypadku slajdow. w moich aparatach srednioformatowych istnieje jedynie mozliwosc poprawy co 1/2EV (pol-skokiem przyslony). tak tez mialem i mam w maloobrazkowych lustrzankach. poczawszy od praktici, skonczywszy na 50e. wlasciwie tak sie przyzwyczailem, ze robie tak nawet na cyfrze (chociaz tutaj jest calkowicie inna rozpietosc tonalna, a bledy w zakresie +/- 1/3EV moge sobie skorygowac w RAWie).

pozdrawiam
    Martin Gorczakowski

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moim zdaniem, zamiana byłaby sensowna gdybym potrzebował bardziej trwały sprzęt. Inne funkcję 33v mi wystarczają...
    A że "poancerność" tego korpusu mi też wystarcza to nie widzę sensu zmiany.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A tak trochę z innej beczki... nie zastanawiałem się jeszcze nad tym głębiej, ale tak: ekspozycję można regulować przy pomocy czasu / przysłony jak i przesuwać można poprzez zmianę ISO w aparacie - ot, żeby aparat myślał, że ma inną czułość filmu niż w rzeczywistośći, to wiadomo, że odpowiednio wtedy niedoświetli lub prześwietli.
    Nie wiem jakie są wartości w EOS3 i 1, ale podejrzewam, iż co 1/3. Tak samo jest w 30/33.
    W dodatku w 30/33 czas / przysłonę / shift w półauto jest co 1/2.
    Zatem w rzeczywistości, kombinując jeszcze zmianą ISO możemy w eos30/33 uzyskać aż sześć stopni między dwoma EV, zamiast trzech w EOS 3/1.
    no bo tak: (znaki +/- w tym rozważaniu oznaczają jak zmiana wpływa na ekspozycję, nie w którą stronę została wykoana, iso oznacza zmianę czułości, exp - ekspozycji przy pomocy czasu / przysłony) pyk iso -1/3 exp +1/2 == +1/6EV, iso +1/3 == +1/3EV, exp +1/2 == +1/2EV, iso +2/3 == +2/3EV, iso +1/3 exp +1/2 == +5/6EV.

EDIT: No i pomyślałem, kurde. Przecież w eos 3/1 można sobie zmienić skok czasu / przysłony z 1/3 na 1/2 iso i mieć to samo (-: Dobranoc!

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nelro
    Witam,
    długo szukałem i szukałem (a później jeszcze szukałem) ale nie znalazłem podpowiedzi - czy warto zamienić EOS 30V na EOS 3 przy założeniu że koszt zmiany będzie wynosił około 1200 zł ?
    Tez sie na tym zastanawialem. Uzywam EOSa 50 i 30. Czasami intensywnie.
    Do kosztow dolicz jeszcze battery pack, ktory dla 3-ki kosztuje troche duzo i trudno go dostac na rynku wtornym. Ja glownie robie na akumulatorach, a wywijanie nieskonczonych filmow czy przewijanie filmow do klatki jest pradozerne.

Druga rzecz to halas, ten aparat daje znac o sobie i bedziesz bardziej widoczny. Zaletą jest niewatpliwie jakosc wizjera, na f/2.8 jest tam jak w 30/50 na f/1.4. Drugą dla mnie zaleta to spot.

Myslac o takiej zamianie stwierdzilem ze nie warto, zawsze za te kase praktyczniej bedzie kupic np. dodatkowa lampe, jakies wyposazenie, lampe studyjna - jak ma sie juz komplet szkiel.
    Lub kupic EOSa 10D (niedluga beda chodzic po 1,5 tys), aby troche pocwiczyc i nauczyc sie cyfrowej fotografii.

Jak bym mial za duzo kasy to bym raczej dokupil EOSa 1 czy 1n - bo zawsze chcialem miec jakas "1"-tke, a teraz ze wzgledu na ceny mozna zaczac spelniac swoje marzenia.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko
    Jak bym mial za duzo kasy to bym raczej dokupil EOSa 1 czy 1n - bo zawsze chcialem miec jakas "1"-tke, a teraz ze wzgledu na ceny mozna zaczac spelniac swoje marzenia.
    Nie warto.
    http://canon-board.info/showthread.php?t=8835

Lub kupic EOSa 10D (niedluga beda chodzic po 1,5 tys),
    aby troche pocwiczyc i nauczyc sie cyfrowej fotografii.
    To dużo lepiej.
    http://canon-board.info/showpost.php...60&postcount=9
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Tak wiem, ale mi chodziło o dokupienie i to raczej w celach pamiątkowych ;-)
    A to co chodzi mi EOSach 30/50 bedzie chodzic na 1/1n, raczej nie myslalem o rozbudowie wkolo 1/1n.

Tak, ale D60/10D nie trakuje jako aparatow do zlecen.
    Na rowni z EOSami 30/50 trakuje 5D. I co zrobic jak klisz nie bedzie albo beda nieoplacalne, a 5D takie drogie ;-(

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Tak, ale D60/10D nie trakuje jako aparatow do zlecen.
    Z powodu cropa zapewne... rozumiem Cię, mimo iz nie zarabiam fotografią na życie.

Na rowni z EOSami 30/50 trakuje 5D. I co zrobic jak klisz nie bedzie albo beda nieoplacalne, a 5D takie drogie ;-(
    Nic nie robić - po prostu poczekać.
    Zanim klisze zejdą do podziemi (parę lat), to cyfra Full Frame osiągnie przystępny poziom cenowy.

Reasumując: każdemu radzę zostawić z analoga to co ma, nie sprzedawać bo nawet przy dzisiejszych cenach nie warto, ale też nie inwestować, tylko używać i cieszyć się nim jak długo się da, a potem zostawić na pamiątkę.
    Wszelkie inwestycje kierować raczej w stronę cyfry.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Zanim klisze zejdą do podziemi (parę lat), to cyfra Full Frame osiągnie przystępny poziom cenowy.
    Obyś się nie mylił.. Nikon FF robił nie będzie. Jeśli zostanie tylko Canon z FF to będzie monopol i ceny mogą być zaporowe.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Początki nałogu

Domyślnie

Nelro a juz mialem skladac propozycjeodkupienia 30V :-). Coz trudno co robic.

Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów