Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Fotografia produktowa - czy wystarczy, namiot/stół?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: Fotografia produktowa - czy wystarczy, namiot/stół?

Hej kolego. wystarczy ci nawet biała kartka papieru i lampka biurkowa jeżeli masz umiejętności. Swojego czasu kiedy byłem dzieciakiem i człowiek dopiero raczkował z fotografią sprawy rozwiązywałem najtańszym (czyt. zerowym) nakładem w celu nauki, i chyba wyszło to na dobre gdyż brak dostępu do całej gamy "specjalistycznego" sprzętu spowodował ze dziś dzięki "ekstramylnym" warunkom ktore sobie sam stwarzałem, jestem w stanie poradzić sobie w większości sytuacji, tymbardziej mając dostęp do drożych zabawek.

Moja rada to taka abyś nie wydawał dużo, kup tansze rozwiązanie, jeżęli juz masz lampy jakies w domu to uzyj ich, postaraj sięosiągnać zamierzony efekt, następnie sam zobaczysz że pewnych rzeczy nie przeskoczysz i będziesz wiedział gdzie jest luka i gdzie trzeba inwestować i w co.

Dzisiejszy problem z fotografią amatorską to taki że uzytkownik ma dostęp do wszystkiego przez co ostatecznie to co widzimi na zdjęciu sprowadza się do przysłowiowego "pstryknięcia" zdjecia. Umiejętne i świadome oświetlenie oraz praca ze sprzętem ktory posiadamy to rzecz bardzo ważna, a niestety zanika gdyż zamiast zaryzykować częściej pojawiają się pytania, najpierw co kupić, potem jak ustawić, a na koniec jak obrobić i wyostrzyć . Trochę odwagi!

Co do samego pytania, stół zazwyczaj duzy i nieporęczny zestaw ktory trzeba gdzieś jakoś schować po skonczonej pracy. Namiot jest jak blenda, zwijasz i wrzucasz pod łózko czy do szafy. Oba mają za zadanie dac ci przedmiot na białym tle a czy to będzie robione na materiale, plexi czy kartce papieru to dla mnie nie ma różnicy
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Fotografia produktowa - czy wystarczy, namiot/stół?

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    Co do samego pytania, stół zazwyczaj duzy i nieporęczny zestaw ktory trzeba gdzieś jakoś schować po skonczonej pracy. Namiot jest jak blenda, zwijasz i wrzucasz pod łózko czy do szafy. Oba mają za zadanie dac ci przedmiot na białym tle a czy to będzie robione na materiale, plexi czy kartce papieru to dla mnie nie ma różnicy
    Ale należy zwrócić uwagę na to, że namiot bezcieniowy z grubsza równomiernie oświetla przedmiot z wszystkich stron. W wielu sytuacjach trudniej w ten sposób uzyskać wrażenie trójwymiarowości (namiot "spłaszcza" zdjęcie).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów