DRI to w zasadzie ręcznie składany HDR.
Popatrz na tę galerię, może zmienisz zdanie.
DRI to dobre rozwiązanie ale nie w przypadku, gdy trzeba poskładać setkę zdjęć.
DRI to w zasadzie ręcznie składany HDR.
Popatrz na tę galerię, może zmienisz zdanie.
DRI to dobre rozwiązanie ale nie w przypadku, gdy trzeba poskładać setkę zdjęć.
Łączenie zdjęć ręcznie z kilku ekspozycji przy jednym zdjęciu może i tak ale jak docelowo ma być więcej zdjęć to ja dziękuje. Sam kiedyś doświetlałem 3-4 lampami pomieszczenie i zeszło mi cały dzień na średniej wielkości dom wczasowy. Dodatkowo też w ramach nauki robiłem HDR tak na wszelki wypadek. Oddałem zdjęcia doświetlane lampami ale po odkryciu jedynie słusznego programu do obróbki HDR porównując zdjęcia z doświetleniem i bez na dziś oddałbym te zrobione w technice HDR.
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
Mi tam się podoba zdjęcie kolegi nawet z tym oknem. A ta galeria z tymi wnętrzami wiadomo-wypas.
W przypadku zdjęć HDR, problemem nie jest ilość światła a jego charakter. Co z tego że ustawisz na statywie długi czas naświetlania, skoro rozjaśnione miejsce będą mieć niewielki kontrast i zdjęcie wyjdzie płaskie.
Najczęściej żadnego doświetlenia jednak robić nie trzeba, wystarczą odpowiednio naświetlone klatki gdzie każde ze źródeł światła nie jest prześwietlone.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 15-02-2013 o 15:05
Czy takie zdjęcie trudno złożyć w programie do hdr ?? Ostatnio zrobiłem 7 zdjęć od -2 do +2 i złożyłem w ps6, ale wyrzuciłem bo wcale mi się nie podobało.
Czy ktoś będzie tak miły i podpowie mi co nie co? Próbowałem zrobić hdr pierwszy raz i nie wiem czy w ps6 to ćwiczyć czy w odpowiedni program mam się zaopatrzyć.
A czy program machinery wystarczy ??
Ok, dzięki. Spróbuję.