Cytat Zamieszczone przez burn Zobacz posta
Witam forumowiczów,

Jutro czeka mnie sesja foto z kulturystą. (od pasa w górę)

Zdjęcia będą na czarnym tle.

Chciałbym uwydatnić oczywiście to co w kulturyście najlepsze - mięśnie. Wydaje mi się, że ostre światło będzie najbardziej odpowiednie.

Chciałbym żebyście podpowiedzieli jak ustawić oświetlenie.

Efekt jaki mnie interesuje to mniej więcej taki:
http://www.sendspace.pl/file/pic/5ec...9f49d2fcf700/1

Oczywiście zdjęcia czarno białe.

Sprzęt oświetleniowy niestety niezbyt rozbudowany: Lampa błyskowa ex430, softbox ze światłem ciągłym 5500 K, wyzwalacze.

Dodatkowe porady mile widziane.
Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Z tym co masz, oraz w kontekście przykładowego zdjęcia - odpuść. Tzn. można z tym co masz zrobić podobne zdjęcie, ale trzeba mieć trochę doświadczenia w świeceniu. Nawet gdyby podać Ci prostą receptę ogólną, nie zagwarantuje sama-ona nawet zbliżenia się do sukcesu.

Przykładowe zdjęcie jest z jednym źródłem światła, padającego pod niewielkim kątem do linii ciała, od strony głowy.
Model jest posmarowany olejkiem i spryskany wodą (to klasyczny zestaw, pewnie są i inne).
Pamiętaj o grawitacji..
Światło wypełniające nie jest tu potrzebne, ale niektórzy czasem używają (na przykład ja), aby mając zdjęcie z nieco większą ilością szczegółów cieniach, potem móc w większym stopniu wpłynąć na kontrast ostatecznego obrazu. Nie jest to niezbędne, ani nawet potrzebne, ale ja się lubię tak bawić czasem. Z góry uprzedzam, że będą kłopoty w przypadku użycia wspomnianego softboxa jako fill-light. Teraz jeszcze należałoby przeczytać wykład o hm.. rozkładzie natężenia światła w funkcji odległości? Chcemy przecież czarne tło..

W sumie - setup jest w miarę prosty technicznie, ale wymagający doświadczenia od fotografa.

No dobra, może przydać się ..leżanka.
I ten EX bez modyfikatora niekoniecznie da zadowalający efekt.

Słowa kluczowe do Google - "low key photography"