To nie jest śmieszne, tylko smutneZamieszczone przez adamek
![]()
Niedawno zauważyłem pierwsze symptomy. W miejscu, gdzie kupuję oddaję filmy do wywołania (punkt Foto-Net Tychy) zostałem zaskoczony opłatą za wywołanie mimo zakupionego u nich filmu. Do tej pory było gratis.
Zapytawszy o przyczynę, dowiedziałem się że tak znacznie spadła sprzedaż filmów i ich ilość do wywołania, jak również ilość wykonywanych odbitek; iż w następstwie nie da się już marżą z filmów i odbitek pokryć kosztów chemii do wywołania i zostali zmuszeni do wprowadzenia opłaty za wołanie, aby zrekompensować koszty odczynników.
Znajomy prowadzący ten punkt jest zdania, że jeszcze dwa/trzy lata i jest pozamiatane, a w dyskusji nt. ten temat doszliśmy do wniosku, ze właśnie mniej więcej w ciągu tego okresu czasu fotografowanie na materiałach światłoczułych stanie się zjawiskiem niszowym/ elitarnym/ marginalnym/ specjalistycznym*, tak jak dziś np. średni format.
* jak kto woli.
No więc żeby było na temat: IMHO jeśli już kupować analogową puszkę, to na EF. I to nie starą, a jak najnowszą. Bo kupisz jakąś starą 1-kę i przyjdzie np. dokupić lampę. Pomyślisz: po co się szarpać na EX-a, jak mozna jakiegoś starego EZ-ta za pare groszy, itd. Tak samo ze szkłami, kupisz jakieś stare, fajne Sigmy (24/2,8 czy 400/5,6) i kiedy potem wylądujesz na cyfrze, to wszystko bedzie niekompatybilne.Zamieszczone przez oxeno
Ja bym kupował 30V/33V. Ma to np. E-TTL II, nauczysz się od razu tego systemu kontroli błysku i po przejściu na cyfrę nie będzie bólu. Stare Sigmy też z tym nie działają, więc nie nakupisz niekompatybilnej optyki.
A w ogóle to nie wiem, po co chcesz kupować tego analoga? Masz system FD - to sobie zostaw, sprzedawać nie warto. Sam piszesz, że to tanie teraz, a to działa w obie strony - wiele za swój sprzęt nie dostaniesz. A-1 raz na parę lat przesmarujesz w serwisie i bedzie służył dopóki bedą normalnie dostępne materiały, a potem zostanie na pamiatkę :-)
Natomiast EF rozwijaj od razu z cyfrą, choćby używany 300D, a jak nie jestes w stanie zaakceptować tej klasy sprzetu, to w zaleznosci od portfela poszukaj D30/D60/10D w dobrym stanie lub po wymianie migawki.