Witam,
Zdaje sobie sprawę ze temat był już kilkukrotnie wałkowany. Niestety nadal nie mogę znaleźć rozwiązania swojego problemu. Mianowicie zainstalowałem sobie trialową wersje photoshopa, podczas obróbki z RAW wszystko bardzo fajnie wygląda. Konwertuje zdjęcie do SRGB, obróbka i zapis do JPG. Niestety problem pojawia się po zapisie do JPG. Przy przeglądaniu zapisanych zdjęć za pomocą przeglądarki Windows nadal wszystko wyglądało ok, jednak po wejściu w Windowsowy "Pokaz Slajdów" - kolory są wyblakłe, nienasycone - zdjęcie zupełnie inne. Tu doszedłem do wniosku, że może to być przyczyna właśnie tej przestrzeni kolorów (podobnie jak problem przeglądarek które pokazują różnie zdjęcia). zainstalowałem więc IrfanView. Tu pojawił się inny problem. Mianowicie zdjęcia w nim wyświetlane są o wiele jaśniejsze niż te w Photoshopie (kolory są ok).
Moje pytanie czy możecie mi jakoś pomóc w skalibrowaniu tych wszystkich programów by trzymało się to kupy? Do tego wszystkiego pracuję na Windows 8 do którego za nic nie mogę się przyzwyczaić. Byłbym wdzięczny za jakiś link pod którym mógłbym znaleźć opis jak skonfigurować programy by otrzymywać żądane efekty.
Dzieki,
Marcin