Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
Witam. Z bardzo podobnym zestawem mam właśnie zamiar zacząć zabawę w domowym studio ( 1x YN-565EX, 3x RF-603, 50mm 1.4, 85mm 1.8, statyw i parasolka oraz blenda).
Myślę również o zakupie taniego softboxa 60x60cm i porównaniem go z parasolką.
NEEWER 24" Portable Professional Softbox Kit for Flash: Amazon.co.uk: Electronics

Szukałem na canon-board, pytałem wujka Google, patrzyłem na YouTube ale nie trafiłem na żaden dobry poradnik jak to wszystko ustawić (poza tym, żeby zacząć od świecenia po prawej stronie lekko od góry i pod kątem 45 stopni).
Czy mógłby ktoś z forumowiczów nakierować mnie w kierunku jakiegoś tutoriala, strony www lub książki gdzie będzie ten temat wyjaśniony od podstaw? Do tej pory wykorzystywałem głównie światło zastane i moje jasne stałki ale chciałbym zakosztować czegoś nowego. Będę wdzięczny za wszelkie rady.
Mówisz po angielsku, więc masz do dyspozycji setki tutoriali właśnie na YT, oraz w sieci właśnie dzięki Google. Wpisujesz "portrait lighting tutorial", "portrait lighting basics", "portrait lighting setup", "portrait lighting whatever " i oglądasz, czytasz, potem stawiasz modelkę i próbujesz. Nie ma jednego, jedynie słusznego tutorialu, książki, systemu - im głębiej w to wejdziesz, tym bardziej wiesz, że nic nie umiesz, ale chodzi o to by gonić króliczka - prawda?

p.s. - frazę "portrait" wymień potem na "studio"..