Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
Również ostatnio kupiłem SGS3 i mam podobne odczucia. Telefony mają coraz większą moc obliczeniową, ale rozwój baterii stoi w miejscu.
tu sie o tyle nie zgodze, ze na Amazonie (czy Allegro) jest cala masa alternatywnych, grubych baterii do S3/OneX/... z wymienna klapka, zeby to pomiescic. wiec technicznie nie jest to najmniejszy problem...

w bateriach samych, to na moje oko nie ma co rozwijac. tylko ta bryla musi z posad swiata ruszyc i zauwazyc, ze sam fakt, ze cos sie lsni i jest plaskie - jeszcze jajek nie urywa...

SGS3 trzyma mi jeden, góra półtora dnia; stara Nokia E52 trzymała 5-6 dni.
to ma swoje wytlumaczenie, jesli uwzglednic roznice w klasie i wielkosci ekranow. jak popatrzysz na wykres zuzycia baterii dla S3, to tam ewidentnie dobre 60% to ekran.

ale tez, do ogladania fot czy netu, E52 na pewno nie jest "prawie jak S3". to jest przepasc.

Jeszcze słowo odnośnie tabletów. Od kilku lat jeżdżę z zespołem piłkarskim i często wrzucam na FB zdjęcia z przyjazdu zespołu na obcy stadion, czasami z rozgrzewki. Miałem wybór, albo zrobić zdjęcie słabą komórką, albo 7D. Robiłem komórką, bo dla czegoś takiego nie opłacało mi się laptopa odpalać. Tym bardziej, że jego bateria jest mi potrzebna w drodze powrotnej. Ostatnio jednak kupiłem Nexusa 7 (w zupełnie innych celach) i połapałem się, że przy okazji można go wykorzystać właśnie do przesłania zdjęcia. 7D można kablem podpiąć do tableta, zgrać zdjęcie i po prostej obróbce wrzucić na stronę/FB czy przesłać pocztą. Nie da się tego robić na masową skalę, ani wykonać większej obróbki, ale i tak fajna sprawa. 20 cali jednak nie wyobrażam sobie w takim zastosowaniu.
mysle, ze taki tablet 20" nie do takich zastosowan bylby przeznaczony w ogole, wydaje mi sie ze to jest czysty koncept, ewentalnie w przyszlosci jako niszowy, drogi produkt.

wydaje mi sie, ze docelowo ta polka "duzy tablet do zabaw z obrazem" to bedzie 12-14" z FullHD. to sie da zamiast lapsa w plecaku nosic, daje dostateczny
komfort poslugiwania sie* obrazem a jednoczesnie wciaz ma sens jako "notebook bez klawiatury i dysku"

* - unikam zwrotu "pracowac", bo to dla mnie nieodmiennie oznacza klawiature, mysz i wydajny HDD. ogladanie netu i ukladanie pasjansow to nie jest praca, a do tego sluza tablety