Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: temp. barwowa świetlówek

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie temp. barwowa świetlówek

Witam

Przymierzam sie do zakupu swietlowek do domowej roboty namiotu bezcieniowego. Mam krotkie pytanie. Jaka temp. barwowa swietlowek bedzie najlepsza zeby oddac w miare dobre kolory fotografii. Zalezy mi na tym, zeby bialy byl jak najbardziej naturalny. Widzialem na allegro jakies o temp. 6400K. To dobra sprawa? Czy moze sa jakies bardziej lub mniej zolte?

Pozdrawiam

MikeP

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Poprawnie oddane kolory? To zapomnij o swietlowkach kompaktowych...

Zacznij gdzies od tego postu, jest pokazane co i jak.
    http://canon-board.info/showthread.p...332#post134332

A jesli mimo wszystko chcesz sie w to bawic to kup takie w granicach szesc z kawalkiem. Maja wiecej skladowych, zwlaszcza w obrebie niebieskiego i zielonego.

Jednak biorac pod uwage moc, wygode pracy i przyszlosc lepiej doplacic i brac zarowki blyskowe.
    ...

Dopiero zaczyna Awatar SebastianD
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Te z temperaturą barwową 6400K są jak najbardziej OK, jeżeli chodzi o ustawienie balansu bieli. Przy "standardowych" świetlówkach konsumenckich - dających światło o ciepłej barwie - mogą pojawić się problemy z "przeżółceniem".
    Testowałem świetlówki z Allegro - i te słabsze (ok. 24W), i mocniejsze (55W).

Od razu uprzedzam, że słabsze są... mimo wszystko dość słabe jeżeli chcesz robić fotki "z ręki" wykorzystując namiot bezcieniowy, przy mocniej domkniętej przesłonie i ISO 100 nawet 4 ustawione z bliska raczej nie starczają... Parę razy się o tym przekonałem.
    Canon dSLR + szkieł parę...

Domyślnie

Sebastian, ale tu tak naprawdę nie chodzi ani o moc, ani o temperaturę barwową... to wszystko można poprawić, a widma się nie zmieni...

Dopiero zaczyna Awatar SebastianD
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rysiaczku - ależ oczywiście, że się nie zmieni i chyba większość ludzi o tym wie. Pytanie dotyczyło temperatury barwowej, nie wskaźnika oddawania barw, który dla tego typu świetlówek oscyluje wokół Ra=80 (dla źródeł żarowych - czyli np. halogenów osiąga maksymalną wartość 100). Więc moja odpowiedź dotyczyła wyłącznie kwestii barwy światła.
    Ostatnio edytowane przez SebastianD ; 20-02-2006 o 18:05
    Canon dSLR + szkieł parę...

Uprawnienia umieszczania postów