Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: Adobe właśnie rozdaje Photoshopa CS2 za darmo

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Adobe właśnie rozdaje Photoshopa CS2 za darmo

Czy dziennikarz w Forbes wpuszcza czytelników w maliny?

No, You Can't Download Adobe CS2 Applications For Free - Forbes

Mam nadzieje, ze nie.
    Co do legalności.
    Wydaje mi się, że jest to przemyslany ruch Adobe.
    Cały Zachód - fotografowie, graficy - uzywaja wyłacznie MAC-ów. I pracuja na nowoczesnym sprzęcie, na którym już nie pójdzie CS2.
    Starego sprzetu moga uzywac ewentualnie najbiedniejsi amatorzy, a oni i tak nie kupią nigdy licencjonowanego programu.
    Co prawda uzytkownicy WIN sa w lepszej sytuacji, ale i tu zawodowcy z systemami 64bit nie wiadomo czy sobie poradzą z tym oprogramowaniem.
    Wiem, ze wówczas programy 32-bitowe działają wolniej niz na systemie 32-bitowym. Na to nie pódzie zawodowiec.
    O ile pamietam podobnie było ze starym Photoshopem 3, a potem 7.
    Równiez zostały te programy udostępnione za darmo, kiedy sie zdezaktualizowały i były mocno przestarzałe.
    Awaria serwera Adobe do rejestracji, to swietny pretekst do dania małej rybki przyszłym klientom, którzy dziś na razie raczkują z obróbką grafiki i wideo,
    a w przyszłości może założą własne firmy. A juz bedą przyzwyczajeni do standardów i rozwiazań Adobe.

Zobacz więcej: Pełna wersja Photoshopa do pobrania bezpłatnie! - Artykuły - Chip.pl

SERIALE DO OPROGRAMOWANIA CS-2 PROSTO ZE STRONY ADOBE:

Creative Suite 2 Mac - 1130-0412-8377-1896-9751-5759
    Creative Suite 2 Win - 1130-1414-7569-4457-6613-5551
    Acrobat 3D 1.0 for Windows - 1159-1414-7569-3493-5006-5653
    Acrobat Standard 7.0 Mac - 1016-0414-2428-7157-5404-6669
    Acrobat Standard 7.0 Win - 1016-1415-6379-6184-1333-2468
    Acrobat Pro 8.0 Mac - 1118-0416-1130-3724-2927-7040
    Acrobat Pro 8.0 Win - 1118-1414-1955-8737-8172-0350
    Audition 3.0 Win - 1137-1004-8571-6848-7845-8029
    GoLive CS2 Mac - 1033-0415-6162-2671-3431-0993
    GoLive CS2 Win - 1033-1418-1610-5696-5209-0095
    Illustrator CS2 Mac - 1034-0416-0740-0527-2887-2375
    Illustrator CS2 Win - 1034-1415-6230-2341-2884-9398
    InCopy CS2 Mac - 1036-0414-4367-5110-5897-2432
    InCopy CS2 Win - 1036-1419-3531-6378-2148-9313
    InDesign CS2 Mac - 1037-0413-9961-4063-8457-1098
    InDesign CS2 Win - 1037-1412-5094-8316-6812-7982
    Photoshop CS2 Mac - 1045-0410-5403-3188-5429-0639
    Photoshop CS2 Win - 1045-1412-5685-1654-6343-1431
    Photoshop Elements 4.0/5.0 Mac - 1057-0410-8218-6295-1699-9560
    Photoshop Elements 4.0/5.0 Win - 1057-1414-3729-7573-7352-1206
    Adobe Premiere Pro 2.0 Win - 1132-1280-4900-7476-5108-8019

Zobacz więcej: Pełna wersja Photoshopa do pobrania bezpłatnie! - Artykuły - Chip.pl

A tak to wkleiłem, dla bardziej leniwych poszukiwaczy.;-)
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    Cały Zachód - fotografowie, graficy - uzywaja wyłacznie MAC-ów.
    wylacznie. wszyscy maja tylko Apple'a. i to nawet ipady, bo era komputera lupanego juz dawno minela.

wszyscy.

w sumie to NL chyba jest Zachod, a ja jestem fotografem. ale chyba nie pasuje do definicji...

I pracuja na nowoczesnym sprzęcie, na którym już nie pójdzie CS2.
    nowoczesne kompy mam, prawda. pod Winda 7 ten stary CS2 dziala bez zajakniecia. a ze nie dziala normalnei na jakims tam zlomie Apple'a... nie pierwszy i nie ostatni raz jak tam cos normalnie nie dziala...

Starego sprzetu moga uzywac ewentualnie najbiedniejsi amatorzy, a oni i tak nie kupią nigdy licencjonowanego programu.
    pewnie, jako amator nigdy nie kupilem np Lightrooma i nigdy od 3 lat nie uzywam go do katalogowania swoich fot. nigdy

Co prawda uzytkownicy WIN sa w lepszej sytuacji, ale i tu zawodowcy z systemami 64bit nie wiadomo czy sobie poradzą z tym oprogramowaniem.
    jesli sa tak glupi jak uzytkownicy myszek z jednym klawiszem, to faktycznie moga nie podolac. ale sporo jednak nie jest...

Wiem, ze wówczas programy 32-bitowe działają wolniej niz na systemie 32-bitowym. Na to nie pódzie zawodowiec.
    skad dokladnie to wiemy?

Awaria serwera Adobe do rejestracji, to swietny pretekst do dania małej rybki przyszłym klientom, którzy dziś na razie raczkują z obróbką grafiki i wideo,
    a w przyszłości może założą własne firmy. A juz bedą przyzwyczajeni do standardów i rozwiazań Adobe.
    IMHO, jak ktos ma w nosie licencje, to bedzie korzystal z legalnego inaczej... CS6.
    a jak nie ma w nosie, to mu fakt sciagniecia z sieci wersji bez legalnej licencji jak najbardziej robi roznice. wiec bez wyraznego stanowiska Adobe'a nic sie w tej sprawie nie zmienia. dostep do binarki i seriala programu to w dzisiejszym swiecie pikus... mam na mysli normalny swiat PC, bo na Makowkach moze oczywiscie byc inaczej (tam nic nie wolno inaczej niz jedyna sluszna metoda poblogoslawiona przez stworcow)...

mam wrazenie, ze troche sie zapedziles z uogolnieniami i uproszczeniami...
    www albo tez flickr

Takie jakies echa z Adobe:

"65. Jeff A Wright, Jan 7, 2013 5:24 PM in reply to CaptainSmingey Report
    Effective December 13, Adobe disabled the activation server for CS2 products and Acrobat 7 because of a technical glitch. These products were released over 7 years ago and do not run on many modern operating systems. But to ensure that any customers activating those old versions can continue to use their software, we issued a serial number directly to those customers. While this might be interpreted as Adobe giving away software for free, we did it to help our customers.

Please see Update on CS2 and Acrobat 7 Activation Servers (Adobe Featured Blogs) -7-activation-servers.html for additional information.

Message was edited by: Jeff A Wright"

Początki nałogu

Witam,

Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    Czy Camera Raw z CS2 otwiera RAW'y z 5D mark II?
    Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Zapomnij. CS2 to ACR 3.0 do 3.7, a 5D MkII wymaga ACR 5.2 (czytaj: CS4 i wyżej).
    Ale możesz zainstalować Adobe DNG Converter w najnowszej wersji (obsługuje 5DMkII), przekonwertować RAWy do DNG (ustawiając zgodność z wersją 2.4), odpalić CS2 i działa

Pozdrawiam, Alex

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    Ale możesz zainstalować Adobe DNG Converter w najnowszej wersji (obsługuje 5DMkII), przekonwertować RAWy do DNG (ustawiając zgodność z wersją 2.4), odpalić CS2 i działa
    Oczywiście, że działa. Ale niestety na prehistorycznych algorytmach ACR (różnica jest znaczna). Lepiej jednak rawa wołać w świeżym Lr (znacznie tańszym niż PS), a resztę roboty dokończyć w Photoshopie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cos niektorzy zdaja sie zapominac o swietnym polaczeniu DPP + PS

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    Cos niektorzy zdaja sie zapominac o swietnym polaczeniu DPP + PS
    Dla mnie zupełnie wystarczającym, ACR oraz Lightrooma w ogóle nie używam. Niestety CS2 ma problemy w Win7-64 - potrafi się zawiesić oraz nieprawidłowo wyświetlać okna.

Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nowoczesne kompy mam, prawda. pod Winda 7 ten stary CS2 dziala bez zajakniecia. a ze nie dziala normalnei na jakims tam zlomie Apple'a... nie pierwszy i nie ostatni raz jak tam cos normalnie nie dziala...
    Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Niestety CS2 ma problemy w Win7-64 - potrafi się zawiesić oraz nieprawidłowo wyświetlać okna.
    zawodowcy z systemami 64bit nie wiadomo czy sobie poradzą z tym oprogramowaniem. programy 32-bitowe działają wolniej niz na systemie 32-bitowym. Na to nie pódzie zawodowiec.
    Jak Ci wszyscy mówią żeś łysy, to wyrzuć grzebień.
    Tak jak ja wyrzuciłem cs2

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Mam od wielu lat PSE4 (to ta sama generacja, co CS2). Od 2008 roku śmiga na Vista x64. Potrafi się zbiesić i nie chce zapisać obrobionego zdjęcia, albo nie działa na przykład Save4Web. Po restarcie apki nagle wszystko wraca do normy

Na amatorskie potrzeby - nie ma problemu. Zawodowiec by się wściekł.

ps. dawno mnie tu nie było
    Ostatnio edytowane przez miklo ; 08-01-2013 o 17:33

Miasto
    Łódź

Jeszcze co do legalności, takie coś znalazłem:
    W związku z zamknięciem serwerów aktywacyjnych dla produktów Adobe z serii CS2, firma udostępniła wyżej wymienione oprogramowanie razem z kluczami licencyjnymi, które pozwalały zainstalować pakiet na swoim komputerze. W teorii mogli to zrobić tylko ci użytkownicy, którzy kupili licencje na oprogramowanie CS2 – ale to wyjaśnił dopiero opublikowany z opóźnieniem komunikat producenta. W praktyce oprogramowanie pobierali więc nie tylko posiadacze oryginalnych licencji, dlatego serwery firmy Adobe nie dawały nawet rady obsłużyć olbrzymiej rzeszy zainteresowanych internautów.
    Później burza ucichła. Zgodnie z komunikatem Adobe (i... zgodnie ze zdrowym rozsądkiem) brak licencji sprawia, że korzystanie z pakietu CS2 to nic innego niż piractwo komputerowe. Wszyscy, którzy liczyli na śmiały i szczodry gest ze strony producenta oprogramowania, przeżyli rozczarowanie.

Może trochę przedwcześnie?
    Interpretacja całej tej sytuacji, przeprowadzona w świetle polskiego prawa. Jej autorem jest Dariusz Krupa, adwokat z kancelarii D.Bober & D. Krupa Kancelaria Prawna s.c. z Wrocławia i równocześnie twórca blogu F-LEX o prawach autorskich dotyczących zdjęć.
    Twierdzi on, że...
    Skoro jednak producent udostępnił na swojej stronie zarówno produkt, jak i klucz licencyjny, to należy domniemywać, że z produktu może korzystać każdy. Swego czasu pisałem na blogu o konsekwencjach związanych z używaniem nielegalnego oprogramowania. Trudno jednak w tym przypadku mówić o jakimkolwiek naruszeniu prawa przez osobę korzystającą z uprzejmości Adobe. Zgodnie z art. 278 § 2 kk karalne jest uzyskanie cudzego programu komputerowego w celu osiągnięcia korzyści majątkowej bez zgody osoby uprawnionej. W tym przypadku program jest ściągnięty ze strony producenta, który udostępnił również klucz licencyjny (osobę uprawnioną). Zatem zgodnie z polskim prawem nie mamy do czynienia z czynem zabronionym.
    Dalej Krupa porusza wykorzystanie programu w celach komercyjnych:
    Skoro nie ma żadnych zastrzeżeń ze strony producenta, to moim zdaniem brak jest podstaw do uznania, że nie wolno, gdyż ani to sprzeczne z charakterem utworu, ani przeznaczeniem utworu, jak również przyjętymi zwyczajami. Zwłaszcza, że jeżeli producent chce zastrzec, że program nie jest do użytku komercyjnego, to dobitnie to artykułuje (vide Microsoft Office Home Edition).

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów