Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: co kupic ? amatorski czy polprofesjonalny ?

Coś już napisał Awatar Mylkes
    Miasto
    Wwa

Domyślnie Odp: co kupic ? amatorski czy polprofesjonalny ?

A więc pierwszą lustrzankę którą się bawiłeś to był Nikon, ale skłoniła Cię promocja do Canona... ciekawe... Miałeś okazję poobserwować kolorystykę Canona, ergonomię, ceny szkła i całą szklarnie ?! widzisz sam, że wybór jest ciężki bo każdy Cię namawia do innej firmy... Ja miałem taki sam dylemat ale też wybrałem na promocje i kupiłem na start 600D z kitem i byłem nim zachwycony... aż zaczęło mi coś brakować i... od tamtej pory mam 7D działam na nim i każdemu mogę polecić tą puszkę ! wracając do tematu musisz sam zaryzykować w co pójść masz opcje do promocji z 60 D to nad czym się zastanawiać ?! motywuj się by być lepszym na start pobaw się kitem bądź 18-135mm IS na start najlepszy a z czasem dostrzeżesz braków w szkle, 50tki bym Ci nie polecał, wąska stałka na start z pewnością Cię zniechęci.. Jeśli sceptycznie podchodzisz do wykonania Canonowskich lustrzanek idź w Nikona polecam D7000 godna uwagi puszka z tych co oferują..... jak to Ci nie pomorze to moneta

ostatnie pytanie :P nikon d7000 18-108, czy canon 60d 18-135, jutro mam zamiar kupic jeden z nich . .

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Moim zdaniem skoro teść ma Nikona to lepiej kupić swój aparat Nikona. Zawsze jakimś sprzętem będzie się można podzielić a i u teścia parę punktów będzie
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Wwa

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Moim zdaniem skoro teść ma Nikona to lepiej kupić swój aparat Nikona. Zawsze jakimś sprzętem będzie się można podzielić a i u teścia parę punktów będzie
    taka prawda ! Nikon D7000 + Nikon AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR

Gratulacje

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Gdybym kiedyś nie wszedł w Canona, to teraz bym kupił Nikona D7000

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Nikon D7000 to świetny aparat, skoro ktoś w rodzinie ma Nikona, to bierz Nikona, zawsze można się czymś wymienić, pobawić, itd. A obiektyw 18-105 jest ponoć jednym z najlepszych kitów jakie powstały.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    (...) obiektyw 18-105 jest ponoć jednym z najlepszych kitów jakie powstały.
    Też tak słyszałem od znajomych, ale bardziej chwalą 16-85, przynajmniej moi znajomi

Miasto
    Wwa

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    A obiektyw 18-105 jest ponoć jednym z najlepszych kitów jakie powstały.
    Ja mogę powiedzieć, że po części znam go z doświadczenia kilku znajomych ma ten obiektyw i lepszego nie mogli znaleźć a co do ceny za taki sprzęt to żal, że w Canonie nie można nic takiego znaleźć...

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Bez przesady !! 18-105VR jest przyzwoity, ale nie najlepszy. Kiedyś też chciałem D7000 z tym szkłem, ale naczytałem się o chlapaniu olejem, problemach z AF i innych kłopotach niektórych użytkowników tych Nikosi. Dodatkowo, a raczej przede wszystkim znalazłem go w końcu w jakimś sklepie (w ubiegłym roku nie było to łatwe), pomacałem i upewniłem się, że go nie chcę, bo mi nie pasuje jego ergonomia. Kupiłem 60D i jestem happy, Żona trochę mniej, bo wciąż jej tłumaczę, że jakieś tam kolejne szkiełko jest mi niezbędne do szcześcia i ładnych fotografii :-) Kolega też chciał D7000, kupił jednak z tych samych powodów D90. Ma do niego właśnie 18-105VR i jest zadowolony twierdząc, że zestaw ten daje praktycznie taki sam obrazek co 40D z Tamim 17-50, którego się pozbył, tylko 20% szybciej i 30% celniej. Jest wiec ok, ale nie super. No i ten plastikowy bagnet - trochę przegieli ...

Jeżeli Kolega jeszcze nie kupił apeluję: pomacaj, pobaw się i wybierz sprzęt, który pasuje Ci ergonomicznie. To Ty masz to trzymać w łapkach i się tym cieszyć. Później zrób rachunek sumienia i przeanalizuj ile chcesz wydać, nie tylko teraz, ale przede wszystkim w przyszłości. Ja przestałem "inwestować" w motocykl, za to mocno się wkręciłem w foto i targam ze sobą plecak za ponad 10ooo i wciąż mi mało ... Jestem jednak tylko amatorem, a wkrecałem sie w to kilka lat. Jak spytasz i posłuchasz zawodowców, w niedługim czasie zastawisz mieszkanie :-)

Proponuję się więc nie śpieszyć, poczytać fora, pooglądać zdjęcia, sprecyzować potrzeby i oczekiwania. Może wystarczy ultrazoom, wszystkomający zaawansowany kompakt z GPS, wifi, blutuch, HD, 3D itd, czy bezlusterkowiec z wymienną optyką ...
    Ostatnio edytowane przez Arni ; 09-01-2013 o 02:03
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

mariuszs jestem za innymi forumowiczami w podpowiedziach co wybrać. Rok temu stałem przed tym samym dylematem, postawiłem na 600d z kitem, później dokupiłem taniego zooma w dobrym stanie tami 55-200 (jak dobrze pamiętam 300 zł z przesyłka oczywiście z allegro). Można powiedzieć że cały rok się uczyłem, nadal się ucze, dopiero po roku przyszedł czas i kasa na tamiego 17-50 2.8. To jest jak nałóg, ciągle dążysz do czegoś lepszego, lepszy sprzęt, lepsze fotki i tak wkoło macieju. Ja jestem z mojego zestawu zadowolony, wiadomo chciało by się wiecej czytając wypowiedzi kolegów, oglądając ich zdjęcia ale na to przyjdzie czas może za kilka lat. Na start jakąś puszke co pare lat posłuży do tego jakieś dwa obiektyw kit + zoom albo nikon aby z teściem dobrze żyć.
    Co do rat w media 50x0% to jest ściema, niestety jest obowiązkowe ubezpieczenie obecnie, wiem bo chciałem kupić TV ostatnio u nich i przy kwocie 3800 zł obowiązkowe ubezpieczenie na 24 miesiące wyszło 800 zł. Jedynie na 6 rat jest 0%.
    Pozdrawiam

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów