Page 3 of 8 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 21 to 30 of 72

Thread: jak otworzyc raw z canona 6d?

Pełne uzależnienie

Default Odp: jak otworzyc raw z canona 6d?

Zaktualizuj Camera Raw do aktualnie dostępnej wersji i po problemie. Możesz też pobrać najnowsze DPP ze strony producenta EOS 6D
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie RobertON's Avatar

Problem w tym, że "starszy" CS5 nie będzie chciał już się aktualizować i nie uruchamia się nowa wtyczka Camera Raw.

Skopiowana wtyczka z wyższej wersji skutkuje komunikatem "Nie można wykonać polecenia bla. bla..".

--- Kolejny post ---

CameraRaw 7.3 współpracuje od wersji CS6. W starszej wersji CS5 nie chce się uruchomić.

mam CS6 ale za groma nie moge znalezc jakiejs poprawnie dzialajacej wtyczki camera raw 7.3 :/
    Tego adobe DNG Converter 8.3 mam, ale nie chce mi sie bawic w robienie plikow DND, pozniej ponowne ich wrzucanie w CR i finalnie w CS6, chcialbym bezposrednio wywolywac rawy w CR 7.3

Quote Originally Posted by RobertON View Post
    Poniżej masz wykaz CR do jakiej wersji CS max. działa.

Camera Raw plug-in | Supported cameras

Musisz mieć 7.3 Camera Raw - wsparcie dla 6D. Ale tej wtyczki nie da się używać ze starszym CS.

Rozwiązanie: pobrać wyłącznie konwerter i zainstalować (najnowszy) i ostatni Camera Raw jaki jest możliwy dla CS. Nie ma potrzeby piratowania.

Adobe - Adobe Camera Raw and DNG Converter : For Windows : Adobe DNG Converter 8.3

Konwerterem zapisać jako DNG (uniwersalny format Adobe) i wówczas można to otwierać nawet w starociu Camera Raw 3.6 dla CS2.
    Po ustawieniu, będzie to się działo automatycznie - konwerter zrobi swoje i otworzy się Camera Raw w takiej wersji jaką masz wtyczkę.

Link:

Adobe - Adobe Camera Raw and DNG Converter : For Windows : Adobe DNG Converter 7.3

CS6 można spróbowac aktualizować z poziomu programu, ale jak się nie uda to pozostanie konwerter.

Najprościej, to hurtem przekonwertować wszystkie RAW-y jakie są do obróbki i otwierać co potrzeba.

Teraz jest i tak łatka MS do przegladania plików RAW na podglądzie w Eksporatorze Win.

--- Kolejny post ---

Na tej liście nawet nie wymieniają jaka jest "ostatnia" wtyczka dla CS6, więc należy przyjąć, że każda ostatnia powinna działać.

http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=39&platform=Windows

Dla CS5 najwyższa jest 6.7.
    Last edited by RobertON; 20-01-2014 at 10:19 PM.

Coś już napisał

Ja zaktualizowałem CS6 do bety 8.3, nie pamiętam gdzie pobrane, ładnie otwiera rawy z 6D.
    |6D|60D|S 14 2.8|S A35 1.4|C70-200 L4|C50 1.8|C85 1.8|430EX|
    andrzeswierc.pl

Coś już napisał

Wielkie dzięki Ja mam CS4, po przekonwertowaniu otwierają się RAW-y Uff... a myślałem, że będę musiał kupować nowego CS6.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc Robercie

Quote Originally Posted by RobertON View Post
    Poniżej masz wykaz CR do jakiej wersji CS max. działa.

Camera Raw plug-in | Supported cameras

Musisz mieć 7.3 Camera Raw - wsparcie dla 6D. Ale tej wtyczki nie da się używać ze starszym CS.

Rozwiązanie: pobrać wyłącznie konwerter i zainstalować (najnowszy) i ostatni Camera Raw jaki jest możliwy dla CS. Nie ma potrzeby piratowania.

Adobe - Adobe Camera Raw and DNG Converter : For Windows : Adobe DNG Converter 8.3

Konwerterem zapisać jako DNG (uniwersalny format Adobe) i wówczas można to otwierać nawet w starociu Camera Raw 3.6 dla CS2.
    Po ustawieniu, będzie to się działo automatycznie - konwerter zrobi swoje i otworzy się Camera Raw w takiej wersji jaką masz wtyczkę.

Bywalec Jasper's Avatar

ACDSee Pro 7 otwiera także bez problemu...

Quote Originally Posted by jasiorzaca View Post
    Wielkie dzięki Ja mam CS4, po przekonwertowaniu otwierają się RAW-y Uff... a myślałem, że będę musiał kupować nowego CS6.
    Miło mi, że jakoś mogłem poratować

Pełne uzależnienie

Jeśli używa się 6D i RAW-y z niego trzeba obrabiać na co dzień to konwertowanie jest raczej słabym pomysłem
    Last edited by Bolek02; 31-03-2014 at 08:32 PM.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Quote Originally Posted by Bolek02 View Post
    Jeśli używa się 6D i RAW-y z niego trzeba obrabiać na co dzień to konwertowanie jest raczej słabym pomysłem
    Pewnie tak, ale jak nie ma się odpowiednio nowego softu, to jest to jakaś alternatywa do użycia LR czy CR.
    Można hurtowo przekonwertować do DNG foty z karty i założyć sobie takie archiwum DNG.

Na zapasowym kompie mam PS CS2 i Camera Raw 3.6, a to również daje możliwość "wołania" nowego RAW-a z uniwersalnego formatu Adobe.

Oczywiście innym rozwiązaniem jest RawTherapee, DPP z Digital Lens Optimizer lub jakiś inny soft.
    Last edited by RobertON; 31-03-2014 at 09:20 PM.

Page 3 of 8 FirstFirst 12345 ... LastLast