Faktycznie ceny używek 5D II są w moim zasięgu , ale że jest głośniejszy to mnie troszkę zdziwiło ?!
No a 7D mogę sobie nowego sprawić to też muszę pod uwagę brać .
Faktycznie ceny używek 5D II są w moim zasięgu , ale że jest głośniejszy to mnie troszkę zdziwiło ?!
No a 7D mogę sobie nowego sprawić to też muszę pod uwagę brać .
http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...
Dlatego myślę nad nowym bo to jest atut zawsze kupowałem nowy sprzęt i nigdy nie miałem problemu .
5D to pełna klatka to jest kuszące ale mogę się poparzyć a to nie mała kasa
--- Kolejny post ---
Tak kolego jak bym miał kasę na takie bajery nowe to bym się nawet nie pytał tylko kupił , ale muszę się zmieścić w takim przedziale a nie innym .
Jak będę miał już z tego konkretniejszą kasę to na pewno takiego zakupu dokonam.
Na Twoim miejscu bym się dobrze zastanowił czy aby na pewno potrzebujesz pełnej klatki. Spójrzmy na to w ten sposób, co uzyskasz? Większy przetwornik, lepsze wyższe iso, ładniejszy obrazek i ogniskowe będą liczone bez mnożnika 1,6x. Co stracisz? Szybkostrzelność, crop 1,6x, szybszy bardziej precyzyjny af.
W kwestii cen wygląda to mniej więcej tak. Przy FF będziesz musiał kupić 300, bądź 400mm, bo 70-200 na FF to za mało. Czyli jest drożej. Przy 7D jest o niebo lepiej. Gdyby nadal rajcowały mnie ptaki, to definitywnie poszedłbym w kierunku 7D.
Teraz kolejna sprawa. Czy nie mógłbyś poczekać z zakupem na jakieś 2-3 miesiące? Czy zakupy, to priorytet w tym miesiącu? Canon musi w końcu pokazać następców 7D i 60D. Być może 70D okaże się jeszcze ciekawszą opcją, a 7D dostanie mk2 i lepsze parametry włącznie z matrycą. Warto poczekać jak, to nie jest twój priorytet.
No i jeszcze jedno. Fakt, mogę sobie z matrycy FF wyciąć cropa, ale bodajże uzyskam to samo mając tylko 8mpx. Czyli 8mpx vs 18mpx? Cosik nie bardzo. Jak wytnę z 7D, to do FF musiałbym mieć podpięte jakieś 500mm jak nie więcej.
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
Akurat do mojej sigmy 70-200 mam konwerter 2x stracę tylko światełko z 2.8 na 5.6 o ale w nocy się na ptaszki nie wybieram, więc na FF jakoś bym sobie dawał radę .
Właśnie wyczytałem że na miesiącach powinny pokazać się nowe puszki a i tak już czekam ,bo przed świętami to nie był by dobry zakup ceny oszalały wiadomo więc faktycznie poczekam cierpliwie na pewno na tym zyskam![]()
fakt ta puszka 7D bardzo mnie kusi
Ja bym kupił 60D, a Sigmę 70-200 wymienił na Canona 70-200![]()