Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Sterowanie i podgląd za pomocą urządzenia z androidem

Pełne uzależnienie

Domyślnie Sterowanie i podgląd za pomocą urządzenia z androidem

podczas przeglądania testu telekonweterów trafiłem na ciekawy artykuł w temacie, szczególnie to mocowanie przyłączane do stopki piszą że może działać też z tabletem 7". Niby nic nowego bo oprogramowanie do tego i kabelek mam już dość dawno ale tutaj zebrano sporo informacji w jednym miejscu. gdyby ktoś widział takie mocowanie w sensownej cenie to proszę o linka.
    link do artykułu:
    Traumflieger: Canon DSLR per Android-Handy steuern
    i jeszcze film
    http://www.traumflieger.de/desktop/v...o_dslr_woche_5
    "ja ja google nexus 7 sehr gut"
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-01-2013 o 13:23
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie Odp: Sterowanie i podgląd za pomocą urządzenia z androidem

Mała głowica kulowa - 29zł, dodatkowa nakrętka 1/4 cala - 5zł, kawałek aluminiowego płaskownika - 3zł, taśma izolacyjna - 90gr - 3zł. Oprócz tego wiertło 7mm, imadełko i młotek.

20 minut roboty:

Tablet ADAX 8"

Zdjęcia z komórki więc jakby ktoś chciał, to wieczorkiem, albo jutro zrobię lepsze.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 11-01-2013 o 14:38
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Miasto
    Kępa Niemojewska

Dla tych, co się nie boją wiertarki i młotka.

Od góry:
    1 - stary radziecki statyw stołowy (jako jedna z opcji dla uchwytu)
    2 - klips z gwintem 1/4" (może być inny, zależy jaki gwint ma głowica)
    3 - dwa odpowiednio wygięte płaskowniki 3x20mm (w sklepie z metalami kolorowymi często mają miejsce, gdzie leżą odpady, warto tam pogrzbać)
    4 - mała głowica kulowa (może być odzysk, z jakiegoś małego, nieużywanego już statywu)
    5 - dodatkowa nakrętka 1/4"

Płaskownik przyciąć tak, aby był dłuższy od tabletu jakieś 10cm. Następnie umieścić w imadle jego koniec wsuwając między jedną szczękę a płaskownik metalowy pręt. Może być trzonek wiertła fi=7mm. Teraz zaginamy płaskownik, "owijając" go na pręcie, aż do uzyskania rozwartego "U". Stopień rozwarcia trzeba uzależnić od grubości tableta. Taką samą operację wykonujemy z drugim końcem płaskownika, zwracając uwagę aby zwinąć go w tą samą stronę. Końcówkę drugiego płaskownika zwijamy tak samo. Kolejnym krokiem jest zagięcie płaskowników pod lekkim kątem. Te zagięcia powinny być wykonane w pewnej odległości od zawiniętych końców, najlepiej ze 4 - 5cm. Mają one dwa zadania. Nadają sprężystości i zostawiają miejsce na mocowanie do głowicy. Kąt zagięć powinien być tak dobrany, aby zawinięcia płaskownika obejmowały tablet w taki sposób, aby dał się on w nie bez problemów wsunąć. Tak samo zaginamy zawinięty koniec drugiego płaskownika, z tym, że tu zagięcie trzeba wykonać bliżej. Teraz na środku dwustronnego płaskownika wiercimy otwór fi=7mm, a ramiona owijamy taśmą izolacyjną. Można użyć koszulki termokurczliwej, to zabezpieczy tablet przed porysowaniem w uchwycie. W płaskowniku jednostronnym rozmierzamy miejsce na otwór tak, aby po skręceniu całości i umieszczeniu w niej tableta uchwyty nie blokowały istotnych dla nas gniazd, czy przycisków. Ten płaskownik też owijamy taśmą, lub koszulkujemy termokurczliwie.

Skręcamy całość z głowicą i już mamy gotowy uchwyt.

Po zainstalowaniu głowicy na klipsie, możemy sobie przypiąć tableta do statywu, stołu, czy innej gałęzi,

a po przykręceniu do mini statywu można go postawić na ziemi, stole czy innej powierzchni poziomej.

Oczywiście końcówki płaskownika warto opiłować przed oklejeniem/zakoszulkowaniem, żeby mieć pewność, że nie uszkodzą nam urządzenia.
    Miłej zabawy!

p.s W mojej konstrukcji widać dodatkowe otwory. To pozostałość po pierwszych próbach, w których uchwyt był znitowany na stałe, ale ze względu na miejscożerność zrezygnowałem z tego wariantu.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 12-01-2013 o 14:41

Bywalec Awatar mlody911
    Miasto
    Mielec

Maćku w jakim trybie jest aparat podczas fotografowanie z tabletu? Na nim jest M ale czy lustro ma podniesione?
    Ostatnio edytowane przez mlody911 ; 12-01-2013 o 18:14

Miasto
    Kępa Niemojewska

Tablet po nawiązaniu połączenia z aparatem podnosi lustro i przełącza w tryb LV, ale obraz nie wyświetla się na monitorku w aparacie.. Tryby Av, Tv, M i inne półautomatyczne są obsługiwane normalnie. Tablet sam trybów nie zmieni, bo nie przekręci gałki na aparacie.

Bywalec Awatar mlody911
    Miasto
    Mielec

Dzięki za odpowiedź. Niestety z moim samsungiem Advance nie działa bo on nie ma hosta USB. Zapewne bez roota systemu sie nie obejdzie niestety
    Szkoda że nie wiedziałem tego przed kupnem programu :P

Miasto
    Kępa Niemojewska

U mnie trzeba wyłączyć wifi w tablecie, bo inaczej domyślnie próbuje szukać aparatu p rzez radio.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 12-01-2013 o 20:02

Bywalec Awatar mlody911
    Miasto
    Mielec

Maćku a jaką masz wersję Androida na swym tablecie?
    Ja mam oprócz tel S Advance jeszcze taki tablet 7" z androidem ale wersja oprogramowania 2.2.
    Jeśli wejdę na nim na swoje konto jakie mam na telefonie to pokazuje mi że mam już ten program zainstalowany. Mogę go wysłać niby na tablet ale pojawia się komunikat że "produkt jest niezgodny z Twoim urządzeniem".
    Może mógłbym jakoś zaktualizować androida na tablecie i byłbym zadowolony :-D

Miasto
    Kępa Niemojewska

Android 4.0.4

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Witam
    Czy może mi ktoś pomóc podając np link do sprawdzonego programu z opisem.
    Języki obce nie są moja mocna strona,ale są auto tłumaczenia
    Mam 1d Mark II N i tablet Ctab (posiada normalne USB) z Androidem 4 .
    Chciałbym wykorzystać tablet przynajmniej do podglądu,a jak da radę do wyzwalania migawki
    Proszę kolegów o jakąś pomoc.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez artd4 ; 16-01-2013 o 02:56
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów