Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: do sportu 7d czy 6d

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: do sportu 7d czy 6d

7d ma gwarancje 150tyś klapnięć ? A jak to wygląda z filmowaniem ? To się jakoś liczy ? Przecież dużo osób kupuje 7d z myślą o filmowaniu a potem sprzedaje z przebiegiem 10/20k.
    Jeśli taka migawka padnie przy tych powiedzmy 20k (aparat nie ma gwarancji) - serwis robi za darmo? I co dalej ? Nowa migawka i przebieg jest liczony od tych 20k i leci sobie dalej aż do 150tys?

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

O ile wiem to kręcenie filmu jest traktowane jako jedno zdjęcie, po podpięciu do programów pokazujących licznik to widać. Z tego co pamiętam "z autopsji w 40d" to wymiana migawki nie musi oznaczać wcale resetowania licznika. Może się okazać, że świeżo po wymianie migawki aparat nadal będzie pokazywał stary licznik. Serwis jednak wie, ze aparat ma nową migawkę. Nie wiem czy tak samo jest w 7d.

Tak przy okazji 7d to aparat prawie idealny, prawie bo niestety szumi na niskich ISO (w porównaniu do np. 40D). Jeżeli robi się mocniejsze cropy ze zdjęć (bo np. ma się za małą ogniskową) to jest problem. Nie zmienia to faktu, że po ostatnich problemach ze światłem podczas meczu rozgrywanego w porze obiadowej (ISO3200, f/2.8 i czasy 1/320s) podjąłem decyzję o odstawieniu 40D i dokupieniu drugiego 7d.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    O ile wiem to kręcenie filmu jest traktowane jako jedno zdjęcie, po podpięciu do programów pokazujących licznik to widać. Z tego co pamiętam "z autopsji w 40d" to wymiana migawki nie musi oznaczać wcale resetowania licznika. Może się okazać, że świeżo po wymianie migawki aparat nadal będzie pokazywał stary licznik. Serwis jednak wie, ze aparat ma nową migawkę. Nie wiem czy tak samo jest w 7d.
    1. Jak weźmie się do łapy modele, które pozwalają na wgranie magic lanter, to nakręcony film nabija licznik (a robi się przerwy w kręceniu) i klapnięcia LV też ten licznik nabijają. Bynajmniej na tym oprogramowaniu pokazane są dwie tabelki, jedna od klapnięć migawki, druga od LV.
    2. Po wymianie migawki zawsze powinno się resetować licznik, na pewno zrobi to serwis, ale nie słyszałem by ktoś prosił o pozostawienie wpisu z poprzedniego.
    3. Jeżeli padnie nam migawka, to serwis to udokumentuje. Dostaniemy wpis przy jakim stanie została zrealizowana wymiana.

Canon 7D, to naprawdę dobry aparat, który ma właściwie kiepską jak na obecne czasy matrycę. Tylko, to powstrzymuje niektórych kupujących przed zakupami. Wiadomo, że najlepiej jest mieć bardzo dobrą, jasną szklarnię, ale i iso też by się przydało. Tym bardziej, że ten sprzęt nadal ma cenę powyżej 5000 złotych. W obecnej chwili można albo szukać używanego / okazyjnie tańszego 7D lub czekać do premiery 7D mark 2 o której, póki co niezbyt wiele wiadomo.

@salas, jeśli wspomniany aparat ma zastąpić twojego 60d, to w kwestii obrazka niczego nie zyskasz. Za to w przypadku pracy, możliwości afu, fps i kilku ficzerów na pewno.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    2. Po wymianie migawki zawsze powinno się resetować licznik, na pewno zrobi to serwis, ale nie słyszałem by ktoś prosił o pozostawienie wpisu z poprzedniego.
    Powinni, ale nie zawsze to robią. U mnie CSI nie zresetowało, no chyba że poinformowali o wymianie migawki, a tego nie zrobili. Pytanie co bardziej jest prawdopodobne.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów