Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Front focus w Canon 50/1,8 ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam..

U mnie jest delikatny BF ale z moich testów wynika że to racej przypadłość mechaniki obiektyeu - tzn. jak ręcznie przekręcę ostrość na max w jedną stronę i potem wyostrzę to jest, natomiast kolejne ostrzenie (jedno lub dwa)
    elimunuje problem - podejrzewam że to kwestia silniczka i "hamulca" jak ma daleko do punktu ostrości to wtedy zatrzymuje się trochę dalej, problem jest widoczny tylko na 1,8-2 i bardzo bliska (1-1,5m) potem głębia ostrości załatwia sprawę ;-), po zakupie bawiłem się ze 3 dni w testy - potem mi przeszło i zacząłem robić zdjęcia ;-) - Tobie też to radzę, bo wpędzisz się w nerwicę i BF/FF śnić się będzie po nocach...

Pozdrawiam
    Artur Starz
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs
    Witam..

U mnie jest delikatny BF ale z moich testów wynika że to racej przypadłość mechaniki obiektyeu - tzn. jak ręcznie przekręcę ostrość na max w jedną stronę i potem wyostrzę to jest, natomiast kolejne ostrzenie (jedno lub dwa)
    elimunuje problem - podejrzewam że to kwestia silniczka i "hamulca" jak ma daleko do punktu ostrości to wtedy zatrzymuje się trochę dalej, problem jest widoczny tylko na 1,8-2 i bardzo bliska (1-1,5m) potem głębia ostrości załatwia sprawę ;-), po zakupie bawiłem się ze 3 dni w testy - potem mi przeszło i zacząłem robić zdjęcia ;-) - Tobie też to radzę, bo wpędzisz się w nerwicę i BF/FF śnić się będzie po nocach...
    Włąsnie te same wnioski mi się nasuwały podczas przeglądania moich zdjęć,tak więc przestaję się przejmować,zostawiam te testy i dalej bedę robił zdjęcia (z których w wiekszości jestem zadowolony).

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi
    Rychu_lhotse

Coś już napisał

Domyślnie

ja też mam problem body canon 350D
    -obiektyw kitowy EF-s 18-88 - front focus jakieś 2/3 głebi ostrości
    -obiektyw canon EF 50/1,8- back focus przy przysłonie 1,8 do 2,8 nie mieści sie w granicy głębi ostrosci, dopiero od f4 jest jako tako
    -sigma 18-50/2,8 EX DC -front focus przysłona 2,8 na granicy głębi ostrości
    - sigma 70-300 APO DG - idealnie w centrum głębi ostrości
    testy przeprowadzono z bliskiej odległości od 0,5 do 1 m
    moze coś doradzicie co z tym fantem zrobić, co regulować ????

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs
    ...U mnie jest delikatny BF ale z moich testów wynika że to racej przypadłość mechaniki obiektyeu - tzn. jak ręcznie przekręcę ostrość na max w jedną stronę i potem wyostrzę to jest, natomiast kolejne ostrzenie (jedno lub dwa)
    I ja również miałem taką przypadłość przy f/ od 2.8 do 1.8 a że wadziło mi to bardzo przesiadłem się wczoraj na 85 f/1.8 i po kilku pierwszych fotkach (brak czasu na więcej) jestem zafascynowany tym szkiełkiem no i przede wszystkim
    NO PROBLEM WITH BF/FF już od f/1.8 !!

Niestety uważam, że te 50-tki tak mają bo było to moje drugie szkło z bardzo podobnymi objawami trzeba z tym żyć
    ... a raczej focić

Uprawnienia umieszczania postów