Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Front focus w Canon 50/1,8 ?

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie Front focus w Canon 50/1,8 ?

Witam

Wczoraj zrobiłem z ciekawości test na FF/BF i niestety muszę powiedzeć ze na zdjęciach zrobionych ''stałką'' widoczny jest ok 6 mm Front Focus.Zdjęcia robiłem na statywie z przysłonami od 1,8-2,5 , aparat od kątem 45*,światło sztuczne z lampy na suficie,kartka testowa ze strony użytkowników Nikona.Od przysłony 2,8 problem praktycznie znikał ale to zapewne za sprawą większej GO. Zastanawiam się czy przejmować sie tą przypadłościa zwłaszcza ze po zrobieniu kolejnych zdjęć tym razem KITem 18-55 problemu praktycznie nie było.

Wiem ze to sa głupoty i mam iśc na dwór robić zdjecia więc proszę tylko o opinie co moze być przyczyną takich wyników.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez rychu_lhotse ; 16-02-2006 o 13:05
    Rychu_lhotse

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

moja 50-tka jest w miare OK. chyba ma lekki FF, ale nie widze tego na zdjeciach.

ostatnio robilem sporo fotek w slabym swietle (czyt. ISO 400, f/2.0) mojej coreczki i sa OK. jesli jest jakis FF to znikomy pod wzgledem praktycznym.

50-tka trzeba, swoja droga, starannie mierzyc. zawsze trzeba patrzec na to co widac na matowce, czy przypadkiem AF sie ciut nie machnal. zdarza mu sie
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam..

U mnie jest delikatny BF ale z moich testów wynika że to racej przypadłość mechaniki obiektyeu - tzn. jak ręcznie przekręcę ostrość na max w jedną stronę i potem wyostrzę to jest, natomiast kolejne ostrzenie (jedno lub dwa)
    elimunuje problem - podejrzewam że to kwestia silniczka i "hamulca" jak ma daleko do punktu ostrości to wtedy zatrzymuje się trochę dalej, problem jest widoczny tylko na 1,8-2 i bardzo bliska (1-1,5m) potem głębia ostrości załatwia sprawę ;-), po zakupie bawiłem się ze 3 dni w testy - potem mi przeszło i zacząłem robić zdjęcia ;-) - Tobie też to radzę, bo wpędzisz się w nerwicę i BF/FF śnić się będzie po nocach...

Pozdrawiam
    Artur Starz
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs
    Witam..

U mnie jest delikatny BF ale z moich testów wynika że to racej przypadłość mechaniki obiektyeu - tzn. jak ręcznie przekręcę ostrość na max w jedną stronę i potem wyostrzę to jest, natomiast kolejne ostrzenie (jedno lub dwa)
    elimunuje problem - podejrzewam że to kwestia silniczka i "hamulca" jak ma daleko do punktu ostrości to wtedy zatrzymuje się trochę dalej, problem jest widoczny tylko na 1,8-2 i bardzo bliska (1-1,5m) potem głębia ostrości załatwia sprawę ;-), po zakupie bawiłem się ze 3 dni w testy - potem mi przeszło i zacząłem robić zdjęcia ;-) - Tobie też to radzę, bo wpędzisz się w nerwicę i BF/FF śnić się będzie po nocach...
    Włąsnie te same wnioski mi się nasuwały podczas przeglądania moich zdjęć,tak więc przestaję się przejmować,zostawiam te testy i dalej bedę robił zdjęcia (z których w wiekszości jestem zadowolony).

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi
    Rychu_lhotse

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs
    ...U mnie jest delikatny BF ale z moich testów wynika że to racej przypadłość mechaniki obiektyeu - tzn. jak ręcznie przekręcę ostrość na max w jedną stronę i potem wyostrzę to jest, natomiast kolejne ostrzenie (jedno lub dwa)
    I ja również miałem taką przypadłość przy f/ od 2.8 do 1.8 a że wadziło mi to bardzo przesiadłem się wczoraj na 85 f/1.8 i po kilku pierwszych fotkach (brak czasu na więcej) jestem zafascynowany tym szkiełkiem no i przede wszystkim
    NO PROBLEM WITH BF/FF już od f/1.8 !!

Niestety uważam, że te 50-tki tak mają bo było to moje drugie szkło z bardzo podobnymi objawami trzeba z tym żyć
    ... a raczej focić

Coś już napisał

Domyślnie

ja też mam problem body canon 350D
    -obiektyw kitowy EF-s 18-88 - front focus jakieś 2/3 głebi ostrości
    -obiektyw canon EF 50/1,8- back focus przy przysłonie 1,8 do 2,8 nie mieści sie w granicy głębi ostrosci, dopiero od f4 jest jako tako
    -sigma 18-50/2,8 EX DC -front focus przysłona 2,8 na granicy głębi ostrości
    - sigma 70-300 APO DG - idealnie w centrum głębi ostrości
    testy przeprowadzono z bliskiej odległości od 0,5 do 1 m
    moze coś doradzicie co z tym fantem zrobić, co regulować ????

Bywalec Awatar storm
    Miasto
    PL / WAW

Domyślnie

Jak masz czas i gwarancje to reguluj w serwisie, ale wyreguluja ci do wzorcowego obiektywu serwisu, prawdopodownie 85 f/1.2L.
    Co byc moze nic nie zmieni, i trzeba by reguloawc oddzielnie obiektywy, ale zrobia to do swojego wzorcowego body..
    Totalna bzdura, mimi sporych prob nie udalo mi sie naklonic serwisu by wyregulowali moje body do mojego obiektywu..

PawełAEŁ
    Guest

Domyślnie

Mam 350D i 20D na kazdej puszce 50tka ma lekkie odchyły raz trafia idealnie a raz nie....85tka w obu puszkach trafia co do mm juz od 1.8

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Domyślnie

No widzę, że te 50-tki tak mają. Ja też potwierdzam Front Focus ale nie zawsze. Czasami trafiam idealnie a czasami jest Front Focus. No wygląda na to, że te obiektywy nie mają zbyt precyzyjnego mechanizmu AF...

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cezner
    No widzę, że te 50-tki tak mają. Ja też potwierdzam Front Focus ale nie zawsze. Czasami trafiam idealnie a czasami jest Front Focus. No wygląda na to, że te obiektywy nie mają zbyt precyzyjnego mechanizmu AF...
    To może fotograf ma Front Focus :-)
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów