Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Lab a format 3:2

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A bierzecie pod uwagę, że 10x15 to nie jest 10cm x 15cm tylko coś w rejonie 10.2cm na 15.2cm?
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Lab a format 3:2

Cytat Zamieszczone przez sal
    Ja się właśnie przymierzam do pierwszych odbitek w natywnym 3:2 w Fotonecie w Tychach i ciekaw jestem, czy czegoś nie spieprzą... (ostatnio przekadrowałem 4:3 do 3:2, a oni chyba znowu jeszcze przekadrowali, bo wyszedł i kot z uciętą połową czoła...)
    Jesli wyslesz im fotki przygotowane dokladnie wg instrukcji to nie powinni ich skopac. Ja niedawno odebralem od nich 18 sztuk 20x30 i nic nie uciete, ale fotki byly dokladnie do 3:2 przygotowane

Początki nałogu Awatar satriani

Cytat Zamieszczone przez meteor
    Dodam tylko, ze jezeli chodzi o kolory itp, to odbitki wyszly super - nie zamierzam zmieniac labu... 8)
    A gdzie robiłeś tak swoją drogą? Ja się właśnie przymierzam do pierwszych odbitek w natywnym 3:2 w Fotonecie w Tychach i ciekaw jestem, czy czegoś nie spieprzą... (ostatnio przekadrowałem 4:3 do 3:2, a oni chyba znowu jeszcze przekadrowali, bo wyszedł i kot z uciętą połową czoła...)
    Powiem Ci szczerze że robiłem różne testy z profilami formatami wymuszonymi i 100% kadru w fotonecie i niczego nie zepsuli, zdjecia przesyłałem mailem kilka razy i byłem zadowolony, korzystam też z usług 2 innych e-fotolabów i zdjącia z fotonetu nigdy nie były gorsze, czasami jak sie trafi na jakiegoś laboranta laika to jest tragedia.

A propos to mieszkam w Tychach nawet niedaleko fotonetu i powiem ci że pracowało tam pełno panienek co się nie za bardzo znały na rzeczy, ale było dużo reklamacji no i konkurencja nie śpi i trochę ich pozwalniali, od razu polepszyła się jakość.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Cytat Zamieszczone przez satriani
    Powiem Ci szczerze że robiłem różne testy z profilami formatami wymuszonymi i 100% kadru w fotonecie i niczego nie zepsuli
    No ja też już porobiłem u nich trochę odbitek, ale pierwszy raz 20x30 i tylko przy tym formacie wymuszonym przycięli mi 2 odbitki... Niby nic wielkiego się nie stało, ale się i tak zastanawiam jak to możliwe, skoro przekadrowałem do 3:2... Ot wygląda, że to chyba był wypadek przy pracy. Teraz przynajmniej nie muszę przekadrowywać
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    Warszawa

pierwszy raz 20x30 i tylko przy tym formacie wymuszonym przycięli mi 2 odbitki... Niby nic wielkiego się nie stało, ale się i tak zastanawiam jak to możliwe, skoro przekadrowałem do 3:2... Ot wygląda, że to chyba był wypadek przy pracy. Teraz przynajmniej nie muszę przekadrowywać
    Wypadki przy pracy sie zdarzaja... mi z pierwszego (i na razie jedynego - rzadko cos odbijam) zamowienia na te 18sztuk 20x30 przyslali 4 w porzadku , jedna z jakims dziwnym zgrzewem u gory zdjecia, a pozostale 13 z wyrazna dominanta zielonego - zdjecia cz-b byly czarnozielone!
    Wpadka niezla, ale reklamacje uznali. Podejrzewam ze maszyna dokleila nowa rolke papieru a pozniej leciala z ta sama paczka zdjec ale bez kalibracji do nowej porcji papieru - stad zazielenienie. Na szczescie mi sie nie spieszylo ale bylem ciut wkurzony jak zobaczylem te zdjecia (20x30 - tanie nie sa). Druga ich porcja byla juz poprawnie zrobione.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja bym nie mial sil na takie zabawy...

[ Dodano: 08-09-2004 ]
    ja bym nie mial sil na takie zabawy...
    wybiera sie jedno porzadne laboratorium - nie jakies tam wysylkowe kicze - i tam sie nosi...
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No ja polecam wysyłkowe www.vertis.pl - korzystają z www.digilab.pl czy digifoto.pl w Kielcach bodajże (na prl.strefa.net oceniony bardzo wysoko) i jak narazie jestem strasznie zadowolony. Wrzucam zdjęcia na serwer wieczorem, zaznaczam że bez korekcji, następnego dnia rano są robione odbitki i jeszcze następnego przynosi listonosz. Raz mi się zdarzyło, że zgieli kopertę na poczcie (na 20-30 razy) i reklamacja bez problemu + płyta CD jakaś nowsza w prezencie i przeprosiny. Wczoraj na odbitki dostałem dodatkowo 20PLN rabatu (rachunek na 60PLN). No i płacę kartą więc nie trzeba przygotowywać gotówki dla listonosza. W każdym razie jestem super zadowolony - IMO lepsze odbitki niż Number 1 i Czarnecki we Wrocku - o Agfie z Jedności nawet nie wspominam.
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W każdym razie jestem super zadowolony - IMO lepsze odbitki niż Number 1 i Czarnecki we Wrocku - o Agfie z Jedności nawet nie wspominam.
    Bo zdjeciado wywołania to sie nosi do OLECHA na Zeromskiego (prosic Pana Darka Pawłowskiego) i wtedy miodzio WIERZ MI
    FUJICOLORSerwis
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Bywalec Awatar LukasS
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tequil
    - AGFA (maszyny d-lab 1,2,3) - wiecej szczegołow w czerniach bo maszyny pracuja na nizszej gammie lecz kolorki i ostrosc takie sobie ( nie dla mnie)
    - FUJI (maszyny frontier) - delikatnie przesycaja zdjecia lecz jest to mile dla oka ostrosc rewelacja kolorki FUJI naturalne, fajne zielenie...
    - KODAK ( maszyny noritsu ) - ładne twarze (sino zólte -takie osobiscie preferuje) naturalne kolory lecz troszke cieplejsze, ostrosc bdb, czyste biele ( mile dla oka )
    Co do maszyny noritsu to sie zgodze, robilem odbitki w fotonecie i jakos mnie nie powalily ale jak zanioslem do jednego laba co ma NORITSU QSS-3000 DIGITAL, po odebraniu ponad 100 zdjec przejzalem je i bylem bardzo zadowolony... najbardziej mi sie podoba nasycenie kolorow i szczerze powiem ze zdjecia ogladanie na kompie to niewielka frajda najlepiej wywolac te lepsze dla wiekszej frajdy.

Dzisiaj odebralem z labu odbitki w formacie 21x30 i byly rownie ladne ale widac bylo w cieniach lekkie ziarno (ISO 400) i calkiem ostre... szkoda ze ceny maja wysokie :/ ale coz, wole dobre i drogie niz slabe i tanie.

Mozna slac przez internet jak ktos jest zainteresowany: www.fotografia.bielsko.pl - polecam.
    10D + Stuff

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja przed proba z fotonetem robilem w ProfiLabie (e-foto.pl) i sobie chwale ich serwis - dobry transfer, wygodna oblsuga zarowno programu jak i strony WWW, aktualne statusy zamowien, dobra obsluga na zywo i telefoniczna. Jak wysylalem zdjecia w nocy to juz nastepnego dnia po poludniu moglem odebrac jesli ladnie poprosilem przez telefon
    No i odbior osobisty - w labie, po drodze do/z pracy, przed zaplaceniem ogladam dokladnie odbitki - taka wpadka jak z fotonetem bylaby szybciej zalatwiona w ProfiLabie bez zaplaty - nie odebralbym ich po prostu.
    Ale niestety... znaczaca roznica w cenie, dobre opinie i dobra jakosc jednak przekonaly mnie do zmiany labu. Wygoda troche mniejsza (zawsze jednak wolalem osobiscie odbierac), ale kieszen to czuje - ok 2zl oszczednosci na kazdej odbitce.
    Dodatkowo fotonet zawsze wysyla zdjecia w kopercie ochronnej z gruba, tekturowa wkladka - zgiecie niemozliwe

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów