-
Odp: Jakiej firmy obiektyw manualny najlatwiej podpiac pod FF (5d2)?
Marfot, na pewno czesciowo masz racje i 50 1.4 jest jakims rozwiazaniem, nad ktorym sie zreszta tez zastanawialem i mozliwe, ze ostatecznie bedzie najmniej klopotliwe, natomiast ja poki co szukam po prostu 'swiatla'..
Moje 1.8 ostatnio na reportazu w knajpie radzilo sobie slabo, poczawszy od AF (5d2 tez nie jest mistrzem), skonczywszy na za dlugich czasach przy iso 3200. A ze swiato jest cenne, szperam po roznych rozwiazaniach, tez z ciekawosci hobbystycznej. Zdjecia robie rozne, i trudno to przypisac jednej kategorii. Jezeli mialbym, to okreslibym to jako roznego rodzaju zdjecia reportazowe. Po prostu biore aparat, wychodze i robie. Mam juz kilka obiektywow : 17-40, 85 1.8, 28-135, 50 1.8 ale im wiecej mam, tym wieksza przyjemnosc sprawia mi wieksze ograniczenie i tym mniej uzywam. Taka ostatnio zauwazam u siebie tendencje. Jakos mam wrazenie, ze najwieksze wartosci powstaja przy duzych ograniczeniach, dlatego ostatnio uzywam tylko 50mm i wcale mi nie przeszkadza nawet reczne ustawianie ostrosci. Rownie chetnie moglbym sprobowac 35mm, tu jest Samyang, tylko to tez 1.4.
Ostatnio edytowane przez kiel.basa ; 04-01-2013 o 00:33
Uprawnienia umieszczania postów