Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Jakiej firmy obiektyw manualny najlatwiej podpiac pod FF (5d2)?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jakiej firmy obiektyw manualny najlatwiej podpiac pod FF (5d2)?

Witam wszystkich,

Naczytalem sie sporo ostatnio na temat jasnych obiektywow manualnych i pomysalem, ze zamiast robic upgrade swojej 50mm 1.8 do np sgimy AF 1.4 50mm, to moglbym za mniejsze pieniadze miec obiektyw bez AF (na tym specjalnie mi nie zalezy), czyli manualny, i do tego jasniejszy, tj f1.2.

Spotkalem na internecie sporo takich obiektywow roznych firm, czesto majacych bardzo dobre opinie, jednak wyglada na to, ze rozne firmy roznie sie do Canona 'podpina'. Z tego co juz wiem, Canona FD (o dziwo) i Minolte montuje sie kompromisowo, bo albo nie ostrza na nieskonczonosc, albo jest jakas soczewka w adapterze, ktora psuje cala zabawe.
    Czy jest wiec system innej firmy, ktorego zamontowanie nie bedzie obarczone takimi wadami ??
    Porst? Pentax? Nikon?

dzieki za wszelkie podpowiedzi
    Ostatnio edytowane przez kiel.basa ; 03-01-2013 o 16:36 Powód: Brak znaku zapytania w temacie :)

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Jakiej firmy obiektyw manualny najlatwiej podpiac pod FF (5d2)?

A o M42 myslałeś?

Dopiero zaczyna

Myslec myslalem, tylko nie wpadly mi zadne obiektywy z takim mocowaniem, ktore sie wyroznialy specjalnie.
    Wiem, ze Pentax ma dobrego 55mm 1.2, Canon, Cosina zdaje sie, i Nikon. O m42 po prostu nic nie wiem.

Cytat Zamieszczone przez kiel.basa Zobacz posta
    Witam wszystkich,

Naczytalem sie sporo ostatnio na temat jasnych obiektywow manualnych i pomysalem, ze zamiast robic upgrade swojej 50mm 1.8 do np sgimy AF 1.4 50mm, to moglbym za mniejsze pieniadze miec obiektyw bez AF (na tym specjalnie mi nie zalezy), czyli manualny, i do tego jasniejszy, tj f1.2.

Spotkalem na internecie sporo takich obiektywow roznych firm, czesto majacych bardzo dobre opinie, jednak wyglada na to, ze rozne firmy roznie sie do Canona 'podpina'. Z tego co juz wiem, Canona FD (o dziwo) i Minolte montuje sie kompromisowo, bo albo nie ostrza na nieskonczonosc, albo jest jakas soczewka w adapterze, ktora psuje cala zabawe.
    Czy jest wiec system innej firmy, ktorego zamontowanie nie bedzie obarczone takimi wadami ??
    Porst? Pentax? Nikon?

dzieki za wszelkie podpowiedzi
    Bez konieczności stosowania adaptera z soczewką (co oczywiście oznacza utratę jakości) możesz podpiąć do Canona obiektywy następujących systemów: M42, Contax/Yashica, Olympus OM, Leica-R, Nikon F. Zdarzają się macherzy, którzy potrafią dostosować szkła nawet z innych systemów, np. Minolta MD (wymaga to jednak ingerencji mechanicznej w bagnet obiektywu ;-)).

Przy szerszych ogniskowych (w zakresie 20-28 mm i mniej) mogą jednak czasami występować problemy związane z pracą niektórych szkieł na pełnej klatce, a dokładniej polegają one na tym, że lustro może zahaczać o tylną soczewkę. Trzeba się wcześniej upewnić, czy nie będzie problemów - są strony poświęcone temu tematowi.
    Polecam np.:
    PEBBLE PLACE
    Manual Focus Forum
    Alternative Gear & Lenses - FM Forums

Rob

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

m42 na pewno bez większych problemów, tyle że jasnego 50 1.2 nie wiem czy da się łatwo upolować z tym mocowaniem.
    Szkła Nikona też da się podpinać bez większych problemów.

Szkła od Contaxa N można przerobić tak że działa nawet AF, ale nie jest to tanie, poza tym Planar 50/1.4 jest najjaśniejszą 50tką w tym systemie.
    46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
    e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Dopiero zaczyna

A dzieki serdeczne za wszelkie te informacje, bo sporo sie wyjasnilo.
    Poszukam sobie w takim razie, co jest warte uwagi z tych systemow.

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    m42 na pewno bez większych problemów, tyle że jasnego 50 1.2 nie wiem czy da się łatwo upolować z tym mocowaniem.
    Szkła Nikona też da się podpinać bez większych problemów.

Szkła od Contaxa N można przerobić tak że działa nawet AF, ale nie jest to tanie, poza tym Planar 50/1.4 jest najjaśniejszą 50tką w tym systemie.
    Z manualnych "pięćdziesiątek" ze światłem 1,2 najłatwiej osiągalne są nikkory. Ceny w okolicach 1.200-1.500 PLN.
    Olympus OM (Zuiko) również miał taki obiektyw, bardzo rzadko jednak pojawia się na aukcjach.
    Contax miał taki obiektyw o ogniskowej 55mm, jednak jego ceny są wielokrotnie wyższe od Canona z AF ;-)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Jestes pewien ze masz ochote ostrzyc recznie przy przyslonie f/1.2? Probowales takiej zabawy chociaz na f/1.8? Bez wymiany matowki marne szanse.

Dopiero zaczyna

Matowke juz zakupilem, ale jeszcze nie testowalem. Probowalem wczesniej na 1.8 ze standardowa, nie bylo wcale zle.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów