szybkie pytanie, bo ktoś z forum polecił mi ustawić wyostrzanie w aparacie na +6 przy JPG bo JPG pstrykam :> czy przy zmianie na RAW warto mieć to samo +6 wyostrzania w aparacie?
I jeszcze bym zapytał tak :> czy lightroom będzie łatwiejszy i bardziej przyjazny od CS5 dla kogoś kto się uczy obróbki ? Słyszałem, że lepiej pracować na wersji ENG bo jest dużo mniej tutoriali w wersji PL :>
Sory za delikatny offtop
Jak dla mnie podane zdjęcia nie są jakieś szczególnie dziwne. Nie uważam by aparat miał tu jakąś wadę. Na tej focie z obserwatorium w kadrze (to chyba obserwatorium?) to jakość zjadła ustawiona przesłona, a po drugie matryca brudna masakrycznie.
Dziwne jest też zdjęcie krajobrazu _MG_0435.JPG, ale to chyba trochę bocznego światła padło na soczewkę i kontrast poleciał. Reszta zdjęć robiona w delikatnie to ujmując średnich warunkach oświetleniowych więc nie powalają, ale tak czy siak wg mnie ogólnie jest OK.
Donośnie wyostrzania w aparacie i ustawionego stylu – to wpływa tylko na JPG, RAW to jest surowy zapis i to ustawienie w czystym RAW-ie się nie zapisuje.
A może poprostu korzystaj z DPP który jest dołaczony do aparatu na płytach... Naumiesz się to sobie później korekty w PSie będziesz robił
Co do ostrzenia, to poczytaj art. Janusza.
Ostatnio edytowane przez flankerp ; 03-01-2013 o 15:52
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Dokładnie to samo chciałem napisać. Zacznij od robienia zdjęć w RAW-ach i pobaw się nimi w DPP Canona. To naprawdę przyjemny i prosty w obsłudze program.
Jeżeli myślałeś, że z aparatu zdjęcia same wyjdą łał i och to... częściowo miałeś rację, bo dużo zależy od warunków oświetleniowych i samego pleneru, ale niestety/stety wiele trzeba potem zrobić samemu by zdjęcie było takie jak chcemy.
Regulamin pkt 8.
Mi DPP nie podpasiło, zacząłem od Photoshopa.
ACR(Adobe Camera Raw, moduł otwierający się po wrzuceniu RAWa do Photoshopa) to prawie to samo w obróbce co lightroom.
U mnie jednak (PS CS5) ACR zacinał się przy filtrach gradiacyjnych/pędzlu korekty.
Obecnie zdecydowaną większość zdjęć wołam w LR, a tylko niektóre w Photoshopie
5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L
i dzięki raz jeszcze za odpowiedzi !![]()
DPP zainstalowane!
Ja również bardzo, ale to bardzo dziękuję....niesamowitą wiedzę macie panowie
...jak dla mnie temat jest zamknięty, pozwolę sobie, może, pokazać jakieś zdjęcia, jak wyczyszczę matrycę i przerobie trochę materiału
pozdrawiam
Ja kupiłem gitarę, a potem nie mogłem się nadziwić, że ona tak słabo gra mimo iż na youtube ludzie na niej wymiatali.