Trochę coś innego innego miałem na myśliludzie podlączają obiektywy EF mające 10 i więcej lat do całkiem współczesnych korpusów, a sam podpinam moje EFy do całkiem niewspółczesnego korpusu canona 10 ( takiego jeszcze bez D - film w takim pudełku trzeba włożyć zamiast karty) powiem więcej czasami podłączam do niego 10-22 który jest EFsem i działa - to miałem na myśli mówiąc o wsparciu, obiektywy EF będą jeszcze długo używane, chciałbym w tym "drugim primo" aby OMD był tak długo wspierany jak te obiektywy EF przez canona, więc nie mówmy nic o canon pro 70 bo nigdy go nie widziałem i nie mam zamiaru oglądać, rzeczona nokia też jakoś specjalnego zainteresowania u mnie nie wywołuje - nie o tym mowa.
Czy przy obecnym postępie technologicznym za 15 lat będą jeszcze produkowane lustrzanki - nie wiem - lustrzanka to nie jest ósmy cud świata ale stawiam że będą.
podsumowałem jeszcze cenowo:
korpus z kitem? ok 4500zł
9-18 ok 2000zł
75-300 ok 3000zł ceny za skąpcem czy ceneo szukałem w obu i mogę się mylic co do obiektywów bo nie znam systemu ale oznaczenia spisywałem ze strony olympusa.
czyli ok 10000zł będę szczery jak pisałem pierwszego posta to myślałem że będzie drożej (a jest zupełnie do przełknięcia), a przecież można kupić 40-150 zamiast 75-300 (bo ogniskowa mnoży się razy dwa w tym systemie) i będzie znacznie taniej. Mi wizualnie ta brzydota pasuje wielkość również filtry maluuuutkie czyli tanie jak barszcz będą, tylko jak holder lee będzie na nim wyglądaćjeśli rzeczywiście obrazek ma jakość porównywalną z 5D mark I albo lepiej to nic tylko brać.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 02-01-2013 o 20:33
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień