Cytat Zamieszczone przez moritto Zobacz posta
Na co stabilizacja w szkle 35mm skoro tym szkłem można robić ostre zdjęcia z ręki na czasie 1/20s na pełnej klatce bez stabilizacji ?
na pewno?

w sensie, zapewne wydaje ci sie, ze zrobisz na 21Mpix matrycy 9 z 10 zdjec ostrych. a racje masz wylacznie o tyle, ze faktycznie, wydaje ci sie.
zrob realny test ISO/100, f/5.6 i 10 fot z 1/20s a potem jedna wzorcowo 1/125s z lampa (zeby wykluczyc wszelkie szanse poruszenia). potem porownaj ile z tej dziesiatki 1/20s ma ostrosc taka jak wzorzec.
obstawiam 1-2, jak masz bardzo sztywna reke i troche szczescia to jednorazowo wejdzie 3. do reportazu to wystarczy, ale do widoczkow czy produktow... sa troche wyzsze standardy jakosciowe.

Moim zdaniem nic nie zastąpi przysłony 1,4 bo dzięki niej mogę pracować na krótkich czasach w ciemnych pomieszczeniach ,dlatego mam nadzieję kupić kiedyś tę Sigmę.
przy nieruchomych tematach wole f/2 i stabilizacje, z ktora zjade do znacznie krotszych ale nadal bezpiecznych (9 na 10 ostrych!) czasow i mam wieksza GO.

A co do 35/2,0 bez IS ,świetne szkło bardzo ostre od 2,0 AF nie gorszy od 50/1,4
niegorszy od 50/1.4 to srednia rekomendacja dla szkla raczej powinien byc wyraznie lepszy